Μητσοτάκης: «Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα σύνορά μας»

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση
Το μεταναστευτικό έθεσε και πάλι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο επίκεντρο των παρεμβάσεών του, στηλιτεύοντας την πολιτική του προέδρου του Σύριζα στο κορυφαίο ζήτημα. «Όλοι μας οργιστήκαμε από το γεγονός ότι το μόνο μέλημα κάποιων σήμερα φαίνεται να είναι να επιρρίπτουν ευθύνες στο Λιμενικό αντί να αναδεικνύουν το ρόλο των διακινητών», ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας πως η πολιτική της κυβέρνησης από το 2019 ήταν που περιόρισε τις μεταναστευτικές ροές, τσάκισε τους απάνθρωπους διακινητές και σώθηκαν περισσότερες ανθρώπινες ζωές.
«Και αυτήν την πολιτική θα συνεχίσουμε την επόμενη τετραετία, εφόσον μας εμπιστευτεί ο Ελληνικός λαός. Θα προστατεύουμε τα σύνορά μας. Το Λιμενικό θα είναι πάντοτε εκεί να σώζει ανθρώπινες ζωές και έχει σώσει χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους που βρέθηκαν στη θάλασσα. Αλλά ταυτόχρονα θα δίνουμε και τον αγώνας μας στην Ε. Ε. για περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, έτσι ώστε οι χώρες πρώτης υποδοχής να μη σηκώνουν μόνες τους το βάρος ενός προβλήματος που τελικά αφορά ολόκληρη την Ευρώπη», τόνισε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Πολιτική ανοιχτών συνόρων από τον Γιάννη Μουζάλα
Την ίδια στιγμή, ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης του Σύριζα Γιάννης Μουζάλας μέσα από ένα ιστορικό και πολιτικό άλμα δεν δίστασε να παραλληλίσει τον φράχτη του Έβρου, που τοποθετείται για να προστατεύσει τα ελληνικά σύνορα από την παράνομη μετανάστευση, με το τείχος του Βερολίνου. Σύγκριση που προκαλεί ρίγη σε όσους θυμούνται την ιστορία του «τείχους της ντροπής» που κρατούσε φυλακισμένους τους κατοίκους του Ανατολικού Βερολίνου. Ένα αδιευκρίνιστος αριθμός ατόμων υπήρξαν θύματα προσπαθειών διάβασης του τείχους. Οι Ανατολικογερμανοί συνοριοφύλακες και οι Σοβιετικοί στρατιώτες δεν δίσταζαν να πυροβολήσουν τους φυγάδες. Αλλά αυτή η φρίκη μπορεί να τεθεί στην ίδια πλάστιγγα – κατά τον Γιάννη Μουζάλα – με ένα μέσο αποτροπής και προστασίας από εισβολή.
«Ο φράχτης είναι εργαλείο, σημασία έχει πώς τον χρησιμοποιείς. Εγώ δεν θα ήθελα να υπάρχουν φράχτες. Όταν πέσει, θα έπαιρνα χαρά σαν να έπεφτε το τείχος του Βερολίνου», δήλωσε χαρακτηριστικά, εγείροντας έντονες αντιδράσεις.
ΝΔ: Σκληρή απάντηση
«Υποκριτές και ανεύθυνους» χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάννη Μουζάλα η Νέα Δημοκρατία. «Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα Γ. Μουζάλας συνεχίζει να διασύρει τη χώρα με αφορμή το τραγικό ναυάγιο και να υπεραμύνεται της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 δηλώνοντας σήμερα πως “όταν πέσει ο φράχτης του Έβρου, θα χαρεί σαν να έπεφτε το τείχος του Βερολίνου”. Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας επαίρεται για την πολιτική του στο μεταναστευτικό και μιλάει στο όνομα του ανθρωπισμού, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε άθλιες συνθήκες στα κολαστήρια της Μόριας και της Ειδομένης και πολύ περισσότερους να πνίγονται στη θάλασσα, έρμαια των εγκληματικών κυκλωμάτων των εμπόρων της ανθρώπινης απελπισίας. Τόσο υποκριτές, τόσο ανεύθυνοι», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του Σύριζα τηρήθηκε σιγή ιχθύος, μολονότι ο πρώην υπουργός ήρθε σε αντίθεση και με την πολιτική θέση του κόμματος υπέρ του φράχτη, όπως έχει διατυπωθεί και από τον επικεφαλής της Κουμουνδούρου. Και όλα αυτά τέσσερις ημέρες πριν από την αναμέτρηση της 25 ης Ιουνίου, θυμίζοντας και τα μοιραία λάθη του Γιώργου Κατρούγκαλου και της Θεανώς Φωτίου που κόστισαν ακριβά στην Κουμουνδούρου. «Ο φράχτης, λοιπόν, μπορεί να συμβάλλει σε ορισμένα σημεία στον Έβρο, αλλά προφανώς δεν είναι η λύση στο μεταναστευτικό. Δημιουργεί, δε,
επιπλέον θέματα που αφορούν τον έλεγχο του ελληνικού εδάφους μεταξύ του φράχτη και των ελληνοτουρκικών συνόρων. Προφανώς και θα τον διατηρήσουμε, αλλά δεν θα μείνουμε σε αυτό», υπενθυμίζεται ότι είχε δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας στην «Καθημερινή», ενώ πιο πρόσφατα – μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha – είχε διευκρινίσει ότι «ο φράχτης στον Έβρο μπορεί να
είναι χρήσιμος, στον βαθμό που εξυπηρετεί έναν υπηρεσιακό σχεδιασμό ώστε να μην υπάρχουν ασύντακτες ροές που να μην τις γνωρίζει η ελληνική Πολιτεία. Ταυτόχρονα όμως με τον φράχτη, πρέπει να υπάρχουν μόνιμες και νόμιμες πύλες εισόδου, όπου θα μπορεί κάθε πρόσφυγας, που το δικαιούται με βάση το διεθνές δίκαιο, να ζητήσει άσυλο και αν η χώρα το κάνει δεκτό να μπορέσει να περάσει».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας