Κόσμος

Γέλεν: ΗΠΑ και Κίνα έχουν ευθύνη να εργαστούν από κοινού

Γέλεν: ΗΠΑ και Κίνα έχουν ευθύνη να εργαστούν από κοινού

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Ο κόσμος περιμένει από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα να εργαστούν από κοινού ως οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν

Ο κόσμος περιμένει από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα να εργαστούν από κοινού ως οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν στη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στο Παρίσι για την ελάφρυνση του χρέους των φτωχών χωρών και την αποδέσμευση κεφαλαιών για τη χρηματοδότηση του κλίματος.

“Ως οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, έχουμε την ευθύνη να εργαστούμε από κοινού για τα παγκόσμια θέματα”, δήλωσε σε πάνελ της συνόδου όπου συμμετείχε, μεταξύ άλλων ηγετών, με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ. “Είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε και κάτι που περιμένει ο κόσμος από εμάς”, πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o Λι Τσιανγκ κάλεσε την Κίνα και την Ευρώπη να “αρθούν πάνω από τις διαφορές” και να βρουν “δημιουργικές λύσεις” για παγκόσμια προβλήματα όπως η κλιματική αλλαγή και η καταπολέμηση της φτώχειας.

“Η Κίνα θα απορρίψει απερίφραστα τον εμπορικό προστατευτισμό και όλες τις μορφές αποσύνδεσης και αποκοπής των εφοδιαστικών αλυσίδων”, είπε ο Λι κατά την τελευταία ημέρα της διήμερης συνόδου, προσθέτοντας πως η Κίνα θα συνεχίσει να κάνει πρακτικά βήματα για να υποστηρίξει τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η ελάφρυνση του χρέους ορισμένων από τις πιο ευάλωτες χώρες στον κόσμο παράλληλα με την εξεύρεση τρόπων για την αποδέσμευση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε νέα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του κλίματος είναι κρίσιμοι στόχοι της συνόδου. “Η Κίνα είναι έτοιμη να εμπλακεί στις προσπάθειες ελάφρυνσης του χρέους με αποτελεσματικό, ρεαλιστικό και περιεκτικό τρόπο συμβαδίζοντας με την αρχή του δίκαιου μοιράσματος των δανειακών βαρών”, συμπλήρωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός.

Στη διάρκεια της συνόδου, η Ζάμπια πέτυχε συμφωνία για την αναδιάρθρωση χρέους 6,3 δισ. δολαρίων που οφείλει σε άλλες κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης εκείνης της Κίνας, του μεγαλύτερου επίσημου πιστωτή της.

Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Καλύπτει διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, διπλωματικές σχέσεις και ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ, έχοντας παρακολουθήσει σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό. Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική.