Διεθνή

Λούλα: Το θέμα του κλίματος έχει γίνει αστείο

Λούλα: Το θέμα του κλίματος έχει γίνει αστείο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Σημειώθηκε κάποια πρόοδος υπέρ των φτωχών χωρών, αλλά δεν ελήφθη καμία σημαντική απόφαση

Το Παρίσι φιλοξένησε περίπου σαράντα αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένου του Βραζιλιάνου προέδρου, για μια σύνοδο κορυφής αφιερωμένη στη χρηματοδότηση της καταπολέμησης της φτώχειας και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σημειώθηκε κάποια πρόοδος υπέρ των φτωχών χωρών, αλλά δεν ελήφθη καμία σημαντική απόφαση κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου κορυφής στο Παρίσι, αφιερωμένη στη διεθνή χρηματοδότηση του κλίματος και του κοινωνικού αγώνα.

Μεταξύ των περίπου σαράντα αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα έγινε ιδιαίτερα αντιληπτός κατά τη διάρκεια μιας παθιασμένης σύγκρουσης στο τέλος της συνόδου κορυφής.

« Το θέμα του κλίματος έχει γίνει ένα αστείο », είπε, σηκώνοντας βροντερό χειροκρότημα στην αίθουσα.

” Ποιος εφάρμοσε το Πρωτόκολλο του Κιότο; Ποιος εφάρμοσε τις αποφάσεις της COP 15 στην Κοπεγχάγη; Ποιος εφάρμοσε τις αποφάσεις της COP στο Παρίσι;” ρώτησε , επισημαίνοντας ότι οι αποφάσεις δεν εφαρμόστηκαν. εφαρμόστηκαν ” γιατί δεν υπάρχει παγκόσμια διακυβέρνηση ορίστε τους στόχους .

Επιπλέον, άσκησε δριμεία κριτική στους διεθνείς θεσμούς: « με αυτόν τον μηχανισμό, όποιος είναι πλούσιος είναι πάντα πλούσιος και όποιος είναι φτωχός είναι πάντα φτωχός ».

Ο Εμανουέλ Μακρόν, από την πλευρά του, μίλησε στο τέλος αυτής της συνόδου κορυφής για μια «πλήρη συναίνεση» για «μεταρρυθμίσεις σε βάθος» του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, προκειμένου να γίνει «πιο αποτελεσματικό, δικαιότερο και πιο προσαρμοσμένο στον σημερινό κόσμο».

Μεταξύ των προκαταβολών, η Παγκόσμια Τράπεζα σχεδιάζει έτσι να ενσωματώσει, στις συμφωνίες της με τις πιο ευάλωτες χώρες, μια νέα ρήτρα για την αναστολή της πληρωμής του χρέους σε περίπτωση καταστροφής.

Το διεθνές δίκτυο μη κυβερνητικών οργανώσεων Climate Action Network (CAN), ωστόσο, επέκρινε μια σύνοδο κορυφής «που έκανε νέο από το παλιό» και επέκρινε την ιδέα μιας πιθανής αναστολής των πληρωμών «αντί της πλήρους διαγραφής του χρέους».

Η σύνοδος κορυφής είχε επίσης σημειώσει κάποια πρόοδο την Πέμπτη. Οι πλούσιες χώρες θα πληρώσουν έτσι τη Σενεγάλη για να τη βοηθήσουν να απαλλαγεί από το βαρύ μαζούτ στην ενέργειά της. Η Ζάμπια θα δει το χρέος της να μειώνεται, μια ανακοίνωση που χαιρετίστηκε στη Λουσάκα, όπου οι βουλευτές τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο για να σηματοδοτήσουν τη χαρά τους.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αυξήσει τη χρηματοδότησή του για τις φτωχές χώρες στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, οι φιλοδοξίες της συνόδου κορυφής βασίζονται «υπερβολικά στις ιδιωτικές επενδύσεις και αναθέτουν δυσανάλογο ρόλο στις πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες», ωστόσο λυπάται ο Harjeet Singh, του τεράστιου δικτύου διεθνών ΜΚΟ Climate Action Network (CAN). «Αγνοεί τον κεντρικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν τα δημόσια οικονομικά».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments