Διεθνή

Πώς αντιδρούν ΝΑΤΟ και Ευρωπαίοι στην εξέγερση Πριγκόζιν

Πώς αντιδρούν ΝΑΤΟ και Ευρωπαίοι στην εξέγερση Πριγκόζιν

Πηγή Φωτογραφίας: STRINGER | Συντελεστές: REUTERS

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, εκτός από το ΝΑΤΟ,  ανέφεραν ότι παρακολουθούν προσεκτικά τι συμβαίνει στο εσωτερικό της Ρωσίας

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, εκτός από το ΝΑΤΟ,  ανέφεραν ότι παρακολουθούν προσεκτικά τι συμβαίνει στο εσωτερικό της Ρωσίας, όπου μια εξέγερση των παραστρατιωτικών της ομάδας Βάγκνερ απειλεί να βάλει σε μπελάδες την κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν. Εκπρόσωπος της στρατιωτικής συμμαχίας είπε στο πρακτορείο ειδήσεων EFE ότι «παρακολουθούν την κατάσταση» που προκλήθηκε από την εξέγερση των μισθοφόρων.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,  Σαρλ Μισέλ, ανέφερε ότι η κατάσταση στη Ρωσία «είναι ξεκάθαρα εσωτερικό ζήτημα» αυτής της χώρας και ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία και τον Πρόεδρο Β. Ζελένσκι θα παραμείνει αμετάβλητη

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, βρίσκεται σε επαφή με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τους εταίρους της G7 μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Ρωσία και ανέφερε με ανάρτησή του στο τουίτερ:

«Παρακολουθώντας στενά την κατάσταση στη Ρωσία καθώς εξελίσσεται. Είμαστε σε επαφή με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τους εταίρους της G7. Αυτό είναι ξεκάθαρα ένα εσωτερικό ρωσικό ζήτημα. Η υποστήριξή μας για την Ουκρανία και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ακλόνητη».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας προειδοποιεί για κίνδυνο πρόκλησης ταραχών στη Ρωσία ενώ η κυβέρνηση της Βρετανίας συνιστά στους πολίτες να αποφεύγονται όλα τα ταξίδια στη Ρωσία.

«Υπάρχουν πληροφορίες για στρατιωτικές εντάσεις στην περιφέρεια του Ροστόφ και κίνδυνος περαιτέρω ταραχών στη χώρα. Επιπροσθέτως υπάρχει έλλειψη επιλογών διαθέσιμων πτήσεων για επιστροφή στη Βρετανία», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι το ρωσικό κράτος αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη πρόκληση για την ασφάλειά του το τελευταίο διάστημα.

«Τις επόμενες ώρες, η πίστη των δυνάμεων ασφαλείας της Ρωσίας και ιδιαίτερα της Ρωσικής Εθνοφρουράς θα παίξει κεντρικό ρόλο στο πώς θα εξελιχθεί αυτή η κρίση. Αυτό αντιπροσωπεύει την πιο σημαντική πρόκληση στο ρωσικό κράτος το τελευταίο διάστημα”, επισημαίνει η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών στην τακτική της ενημέρωση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ κάλεσε «όλα τα μέρη να επιδείξουν υπευθυνότητα και να προστατεύσουν τους αμάχους» εν μέσω της ένοπλης ανταρσίας από την μισθοφορική οργάνωση Wagner.

«Το πιο σημαντικό (…) για όλα τα μέρη είναι να επιδείξουν υπευθυνότητα και να προστατεύουν τους αμάχους», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός στο BBC, δηλώνοντας ότι παρακολουθεί την κατάσταση «από κοντά» και θα συνομιλήσει με ορισμένους από τους συμμάχους του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι ανέφερε σήμερα ότι η ανταρσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν δείχνει ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία γυρίζει μπούμερανγκ στο Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Μελόνι «παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των γεγονότων στη Ρωσία, τα οποία δείχνουν πως η επιθετικότητά της Μόσχας κατά της Ουκρανίας προκαλεί αστάθεια στο εσωτερικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του το γραφείο της Ιταλίδας πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

«Παραμένουμε επικεντρωμένοι στην υποστήριξη στην Ουκρανία», προσθέτει το Μέγαρο των Ηλυσίων σε ανακοίνωσή του.

Η κυβέρνηση του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός της. «Παρακολουθούμε στενά τα γεγονότα στη Ρωσία», σημείωσε.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας προειδοποιεί τους Γερμανούς τουρίστες να αποφύγουν την πόλη του Ροστόφ και τη γύρω περιοχή, όπως επίσης και τις μετακινήσεις τους, στο κέντρο της Μόσχας, μέχρι νεοτέρας, εξαιτίας των γεγονότων που διαδραματίζονται στη Ρωσία.

«Στη Μόσχα, πρέπει να αποφύγετε τις μετακινήσεις σε κρατικές και ειδικότερα, σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Πρέπει επίσης, να αποφεύγονται μετακινήσεις προς το κέντρο της πόλης, μέχρι νεοτέρας. Οι οδηγίες των ρωσικών αρχών ασφαλείας θα πρέπει να τηρούνται με κάθε τρόπο», ανέφερε μία ταξιδιωτική οδηγία που αναβαθμίστηκε επί τη βάσει των τελευταίων εξελίξεων.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας ανακοίνωσε ότι τόσο η χώρα της όσο και η Λιθουανία και η Λετονία ενισχύουν τα ανατολικά τους σύνορα και κάλεσε να μην ταξιδέψουν στη Ρωσία. «Ανταλλάσσουμε πληροφορίες με τους εταίρους μας και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει άμεση απειλή κατά της χώρας μας», ανέφερε ο επικεφαλής της κυβέρνησης αυτής της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς είπε ότι η κατάσταση στα σύνορα «παρακολουθείται στενά», μια δήλωση παρόμοια με αυτή που εξέδωσε ο Πολωνός Πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι «παρακολουθεί εντατικά» τα ανατολικά σύνορα.

Η Φινλανδία και η Σουηδία, από την πλευρά τους, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στη Ρωσία, κάτι που για το Ελσίνκι αποτελεί περαιτέρω απόδειξη των εσωτερικών διχασμών που υπέστη η χώρα αυτή. «Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη της κατάστασης», ανέφερε στο Twitter ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πέτρι Όρπο. «Η κατάσταση είναι σοβαρή», έγραψε, από την πλευρά του, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Τ. Μπίλστρομ, επίσης σε αυτό το κοινωνικό δίκτυο.

Η Ρουμανία, η οποία μοιράζεται σύνορα με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά «την εξέλιξη των γεγονότων στη Ρωσία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments