Διεθνή

Κίνα: Στο πλευρό του Πούτιν απέναντι στον Πριγκόζιν

Κίνα: Στο πλευρό του Πούτιν απέναντι στον Πριγκόζιν

Πηγή Φωτογραφίας: Ramil Sitdikov/Kremlin via REUTERS

Οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κίνας και Ρωσίας είχαν συνάντηση στην κινεζική πρωτεύουσα.

Οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κίνας και Ρωσίας είχαν συνάντηση στην κινεζική πρωτεύουσα. Το Πεκίνο δεν έχει εκφραστεί δημόσια για την ένοπλη εξέγερση του Βάγκνερ, καίτοι φημολογείται η θετική στάση του απέναντι στο καθεστώς του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι η Κίνα εξέφρασε την «στήριξή της» στις προσπάθειες του ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν να «σταθεροποιήσει την κατάσταση», μετά την εξέγερση της παραστρατιωτικής ομάδας Βάγκνερ, που συγκλόνισε το Κρεμλίνο, μετά από συνάντηση μεταξύ του αναπληρωτή Υπουργών Εξωτερικών στο Πεκίνο. Η Κίνα, από την πλευρά της, προσέφερε μια ελαφρώς διαφορετική εκδοχή για το τι συνέβη στη συνάντηση.

Σε συνάντηση στο Πεκίνο την Κυριακή μεταξύ του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο και του Κινέζου υφυπουργού Εξωτερικών Μα Ζαοξού, «η κινεζική πλευρά εξέφρασε την υποστήριξή της στις προσπάθειες της ηγεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας να σταθεροποιήσει την κατάσταση στη χώρα, σχετικά με το γεγονότα της 24ης Ιουνίου», που σημαδεύτηκαν από την εξέγερση της ομάδας Βάγκνερ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ρωσική διπλωματία.

Ομοίως, το Πεκίνο εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την «ενίσχυση της ενότητας και της ευημερίας της Ρωσίας», προστίθεται στην ανακοίνωση. Ωστόσο, η κινεζική πλευρά έδωσε στον Τύπο ένα κείμενο στο οποίο υποστηρίζει ότι η συνάντηση μεταξύ των δύο υφυπουργών χρησίμευσε για «ανταλλαγή σημείων άποψη «για τις διμερείς σχέσεις και για τα «διεθνή και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος». Δεν είναι σαφές εάν η συνάντηση των δύο αρχών είχε προγραμματιστεί εκ των προτέρων ή έγινε ως αποτέλεσμα της εξέγερσης της ομάδας μισθοφόρων Βάγκνερ, η οποία έφερε σε δεινή θέση το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Κίνα είναι ο κύριος διεθνής σύμμαχος της Μόσχας, παρά την οποία δεν έχει ακόμη εκφραστεί δημόσια για το τι συνέβη το Σάββατο σε ρωσικό έδαφος.

«Η Κίνα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη Ρωσία και να δίνει έμφαση στη μη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις», δήλωσε στο Reuters ο Κινέζος στρατιωτικός ειδικός και τηλεοπτικός σχολιαστής Σονγκ Ζονγκπίνγκ. Ο Τύπος της ασιατικής δύναμης παρακολούθησε στενά την εξέγερση, αν και απέφυγε κάθε είδους σχόλιο εν αναμονή της επίσημης θέσης του καθεστώτος Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος φαίνεται να τηρεί ευμενή στάση έναντι του Βλαντιμίρ Πούτιν στην εξέγερση που εκδηλώθηκε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments