Πολιτική

Θρίαμβος Μητσοτάκη – Δεν εγκαταλείπει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας

Θρίαμβος Μητσοτάκη – Δεν εγκαταλείπει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο  Τσίπρας
Η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβαν καθαρή και ισχυρή εντολή δημιουργίας αυτοδύναμης κυβέρνησης, συγκεντρώνοντας το 40,56% και καταλαμβάνοντας 158 έδρες στο νέο Κοινοβούλιο.

Σε εκλογικό θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη εξελίχθηκε η χθεσινή εκλογική διαδικασία. Η επικράτηση με 40,56% και οι σχεδόν 23 ποσοστιαίες μονάδες απόσταση από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούν ως το πολιτικό επιστέγασμα της σαρωτικής νίκης της 21 ης Μαΐου. Εντύπωση προκαλούν οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, με τον ίδιο να πρέπει να θεωρείται βέβαιον ότι θα επαναδιεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς, όπως έχει επισημανθεί σε παλαιότερες αναλύσεις από το Pagenews.

ΝΔ: Σαρωτική νίκη

Η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβαν καθαρή και ισχυρή εντολή δημιουργίας αυτοδύναμης κυβέρνησης, συγκεντρώνοντας το 40,56% και καταλαμβάνοντας 158 έδρες στο νέο Κοινοβούλιο. Πρόκειται για μια μεγάλη και αδιαμφισβήτητη νίκη του μεγάλου κεντροδεξιού κόμματος, το οποίο έχει τη δυνατότητα, θεσμική και πολιτική, να ατενίσει με πολιτική αυτοπεποίθηση τη νέα τετραετία που διανοίγεται. «Ο ελληνικός λαός μάς εμπιστεύθηκε για δεύτερη φορά με μια άνετη πλειοψηφία, όπως ζητήσαμε, και μας έδωσε ισχυρή εντολή να πάμε σταθερά, τολμηρά, μπροστά και να βαδίσουμε στον δρόμο τής προόδου, της κοινωνικής συνοχής. Για εμένα η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα συγκινητική. Για πρώτη φορά η Νέα Δημοκρατία καταφέρνει μέσα σε μια τετραετία, ούσα κυβέρνηση, να αυξήσει τα ποσοστά της, να κερδίσει περισσότερους φίλους. Αλλά, κυρίως, αυτό το οποίο πετύχαμε σε αυτή την εκλογή είναι να κλείσουμε οριστικά τον κύκλο του διχασμού και της τοξικότητας που άνοιξε πριν από μία δεκαετία», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχαν νέο διαδοχικό εκλογικό θρίαμβο. Η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε τις 23 μονάδες, κάτι που αποτελεί ρεκόρ ανάμεσα σε πρώτο και δεύτερο κόμμα στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Ωστόσο το ποσοστό της ΝΔ έπεσε ελαφρά σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου και σε απόλυτους αριθμούς χάθηκαν περίπου 300.000 ψήφοι, οι οποίοι μετακινήθηκαν στην πέραν της ΝΔ δεξιάς και της ακροδεξιάς. Η ουσία είναι πάντως ότι λαμβάνοντας ποσοστό άνω του 40% η ΝΔ εξασφαλίζει άνετη πλειοψηφία 158 εδρών στη Βουλή, όσες είχε και την περασμένη τετραετία. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι πλέον συνολικά οκτώ κόμματα μπαίνουν στο νέο Κοινοβούλιο, γεγονός που βάσει του εκλογικού συστήματος υπό άλλες συνθήκες θα δημιουργούσε πρόβλημα στην επίτευξη αυτοδυναμίας. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης (που ορκίζεται στις 13:00 το μεσημέρι της Δευτέρας ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας) έσπευσε να τονίσει ότι η ισχυρή λαϊκή εντολη είναι και μεγάλη ευθύνη για τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα.

Ο περίφημος εκλογικός χάρτης της χώρας ξαναβάφτηκε μπλε. Η Νέα Δημοκρατία νίκησε σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες πλην του Νομού Ροδόπης, όπως ακριβώς είχε συμβεί και τον περασμένο Μάιο. Για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτός ο νομός της ακριτικής Θράκης ήταν ο μοναδικός που βάφτηκε ροζ σε όλη την χώρα, με ξεκάθαρα το αποτέλεσμα αυτό σε μεγάλο βαθμό να οφείλεται στη μειονοτική ψήφο που τόσο έντονα απασχόλησε και την προεκλογική ατζέντα. Το ενδιαφέρον στοιχείο ωστόσο είναι ότι σε υπερδιπλάσιες εκλογικές περιφέρειες σε σχέση με τις έξι του περασμένου Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρνει καν να είναι δεύτερο κόμμα, αφού τον προσπερνά το ΠΑΣΟΚ (οι τρεις από αυτές τις περιφέρειες στο άλλοτε πράσινο ισχυρό κάστρο της Κρήτης).

Γαντζωμένος στην προεδρική καρέκλα ο Τσίπρας

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγάλος ηττημένος και αυτής της εκλογικής διαδικασίας, όπως ακριβώς συνέβη στο πλαίσιο της εκλογικής αναμέτρησης της 21 ης Μαΐου. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει νέα πτώση τόσο σε ποσοστά όσο και σε απόλυτους αριθμούς. Το ήδη χαμηλό 20,07% του Μαΐου πέφτει σε κάτω από 18% τώρα, κάτι που μεταφράζεται σε 250.000 λιγότερους ψηφοφόρους και 24 έδρες λιγότερες στη Βουλή. Ωστόσο κράτησε ευκρινή διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, αν και αυτή ψαλιδίστηκε κατά δυο μονάδες, απόρροια ωστόσο κυρίως της πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ και όχι της ανόδου του ΠΑΣΟΚ που έχασε και αυτό περίπου 50.000 ψηφοφόρους αλλά είδε τα ποσοστά του οριακά να αυξάνονται. Η επόμενη ημέρα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει δύσκολη, με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει ότι θα θέσει τον εαυτό του στην κρίση των 170.000 μελών του κόμματος και να θέτει ως μεγάλο στόχο τις ευρωεκλογές που έχουν προγραμματιστεί σε λιγότερο από έναν χρόνο από σήμερα.

Αίσθηση πάντως προκαλεί η προσεκτική ανάγνωση των μετεκλογικών δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε λόγο για διαδικασίες που θα κινηθούν στο κόμμα, αλλά άφησε ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς. Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ουσιαστικά πολιτικά αμετανόητος, παρά την πολλοστή ήττα: συνεχίζει να τσουβαλιάζει τη Νέα Δημοκρατία με την Ακροδεξιά. Δεν έχει καταλάβει τίποτα. Μιλάει σαν νικητής: ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει τις ευθύνες που του ανέθεσε ο λαός με γενικούς και αφηρημένους. Αυτοκριτική μηδέν. Θα θέσει ο Αλ. Τσίπρας τον εαυτό του στην κρίση των μελών του κόμματος. Πώς ακριβώς, με ποιους όρους και πότε;. Μέχρι και αλαζονικός. Και όλα τα υπόλοιπα που είπε είναι εντελώς επιφανειακά. Ακόμη και «τσουβάλιασμα» της Νέας Δημοκρατίας, του κύριου φορέα του φιλελεύθερου και συντηρητικού χώρου, με την Ακροδεξιά επιχείρησε. Ο Αλέξης Τσίπρας θα διεκδικήσει και πάλι την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να έχει ένα σημαντικό ρόλο στο πολιτικό προσκήνιο.

Επόμενα συνταγματικά βήματα

Με την παράδοση των επίσημων εκλογικών αποτελεσμάτων από τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και την ορκωμοσία του επανεκλεγέντος πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αρχίζει αύριο, Δευτέρα 26 Ιουνίου, η πρώτη φάση της μετεκλογικής περιόδου. Βασικοί σταθμοί της η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης (αργότερα αύριο, Δευτέρα) και η ορκωμοσία των «300» (την επόμενη Δευτέρα, 3 Ιουλίου), και τελικός σταθμός η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς τη νέα κυβέρνηση, μερικές ημέρες αργότερα.

Στις 9 το πρωί η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού θα μεταβεί στο Μέγαρο της Βουλής, όπου θα επιδώσει τον πίνακα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα στον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Κωνσταντίνο Τασούλα. Αυτός, με τη σειρά του, θα μεταβεί στην Ηρώδου Αττικού, προκειμένου να ενημερώσει σχετικώς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ακολούθως, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ως αρχηγό του κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη νέα Βουλή, προκειμένου να τον διορίσει πρωθυπουργό και να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2 του Συντάγματος. Ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός θα ορκιστεί στο Προεδρικό Μέγαρο, και μερικές ώρες αργότερα αναμένεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, και την επόμενη ημέρα, Τρίτη 4 Ιουλίου, η ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου. Η πρώτη, αυτή, φάση της νέας τετραετίας θα ολοκληρωθεί με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης του νέου Κοινοβουλίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments