Οικονομία

Επαγγελματίες που έχασαν την επιστρεπτέα προκαταβολή θα περιμένουν για τις ενστάσεις τους

Επαγγελματίες που έχασαν την επιστρεπτέα προκαταβολή θα περιμένουν για τις ενστάσεις τους

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Τι θα γίνει με όσους χάσουν αδίκως την ελάφρυνση από το τέλος επιτηδεύματος

Δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες που έχουν χάσει επιστρεπτέα και απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος και έχουν κάνει ενστάσεις, θα πρέπει να κάνουν υπομονή το καλοκαίρι για να μάθουν τον φθινόπωρο αν θα δικαιωθούν.

Οι περίπου 17.000 ενστάσεις των επαγγελματιών που έχασαν τα κρατικά δάνεια της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα εξεταστούν (έπειτα από 2 χρόνια καθυστέρησης) από ιδιωτική εταιρία και θα υπάρξει εισήγηση στο υπουργείο Οικονομικών που, θεωρητικά, θα «πληρώσει» έως τις 31 Οκτωβρίου 2023.

Όσοι έκαναν προσλήψεις θα μάθουν σύντομα αν θα απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος. Όσοι βγουν εκτός του μέτρου θα έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν εκ νέου την απαλλαγή έως το τέλος Ιούλιου.

Δημιουργία αναφορών για το σύνολο των υποβληθέντων στοιχείων ανά επιστρεπτέα. Κάλυψη τεχνικών αναγκών πληροφοριακού συστήματος επιστρεπτέας. Εξαγωγή δεδομένων υποβολών επιστρεπτέας κατά περίπτωση βάσει δυναμικών κριτηρίων. Διαχείριση επικοινωνιών και διαμεσολάβηση με τους τρίτους φορείς για τα τεχνικά θέματα των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου. Τεχνική υποστήριξη χρηστών του υπουργείου σε θέματα που αφορούν την επιστρεπτέα.

Η όλη διαδικασία με την εξέταση των ενστάσεων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου οπότε και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με το ποιες επιχειρήσεις που θα λάβουν αναδρομικά τα χρήματα από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι, στην απόφαση ανάθεσης του έργου της τεχνικής υποστήριξης στην ιδιωτική εταιρία, αναφέρεται ότι η διάρκεια των παρεχόμενων υπηρεσιών θα είναι έξι μήνες, που σημαίνεται ότι δεν αποκλείεται να παραταθεί η χρονική περίοδος ελέγχου των ενστάσεων και η ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερομένων.

Τέλος επιτηδεύματος: Έως τις 7 Ιουλίου 2023, η ΑΑΔΕ θα ενημερώσει με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όλες τις επιχειρήσεις που δικαιούνται να μη πληρώσουν φέτος το τέλος επιτηδεύματος, εφόσον αύξησαν τις θέσεις εργασίας το 2022. Εάν οι επιχειρήσεις διαπιστώσουν πως δεν έλαβαν το ηλεκτρονικό μήνυμα, αν και γνωρίζουν ότι έκαναν τις αναγκαίες προσλήψεις και πληρούν τα κριτήρια, δικαιούνται τότε να υποβάλλουν ένσταση μέχρι 28 Ιουλίου 2023. Εάν κατά τον χρόνο λήψης του ηλεκτρονικού μηνύματος από την ΑΑΔΕ, οι δικαιούχοι έχουν ήδη υποβάλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου έτους, υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση προκειμένου να εξαιρεθούν από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για το έτος αυτό.

Οι επιχειρήσεις που δεν λαμβάνουν το ηλεκτρονικό μήνυμα λόγω μη διακρίβωσης της αύξησης των θέσεων εργασίας ή του ορίου τζίρου, δικαιούνται να υποβάλλουν ένσταση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments