Διεθνή

Ουκρανία: Η Χάγη ανοίγει γραφείο για τη ρωσική επιθετικότητα

Ουκρανία: Η Χάγη ανοίγει γραφείο για τη ρωσική επιθετικότητα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ένα διεθνές γραφείο για τη διερεύνηση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ανοίγει τη Δευτέρα στη Χάγη, το οποίο θεωρείται ως το πρώτο βήμα προς την τελική δημιουργία δικαστηρίου για να δικάσει Ρώσους ηγέτες.

Το Διεθνές Κέντρο για τη Δίωξη του Εγκλήματος της Επίθεσης κατά της Ουκρανίας προβλέπεται ως το πρώτο βήμα πριν από τη σύσταση ενός ειδικού δικαστηρίου για να δικάσει τους πιο ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους.

Ένα διεθνές γραφείο για τη διερεύνηση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ανοίγει τη Δευτέρα στη Χάγη, το οποίο θεωρείται ως το πρώτο βήμα προς την τελική δημιουργία δικαστηρίου για να δικάσει Ρώσους ηγέτες.

Διερεύνηση και συλλογή αποδεικτικών στοιχείων

Το Διεθνές Κέντρο για τη Δίωξη του Εγκλήματος της Επίθεσης κατά της Ουκρανίας (ICPA) συγκεντρώνει εισαγγελείς από το Κίεβο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC).

Αυτή η μορφή δίωξης έχει ως αποστολή τη διερεύνηση και τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων. Προβλέπεται ως ένα πρώτο βήμα πριν από τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου για να δικαστούν οι ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι για το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, αίτημα του Κιέβου.

Πρώτο βήμα πριν τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου

Στο πλαίσιο των εγκαινίων του ICPA, αρκετοί ανώτεροι αξιωματούχοι πρόκειται να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία της δικαστικής υπηρεσίας της ΕΕ στη Χάγη.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο Γενικός Εισαγγελέας της Ουκρανίας Άντριι Κόστιν , ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Καν, ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ Κένεθ Πόλιτ καθώς και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς.

Οι εκκλήσεις για τη δημιουργία ενός ειδικού δικαστηρίου αφιερωμένου στον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν πολλαπλασιαστεί, καθώς το ΔΠΔ έχει δικαιοδοσία μόνο να εκδικάζει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Το δικαστήριο, το οποίο βρίσκεται επίσης στη Χάγη, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν τον Μάρτιο για φερόμενη απέλαση ουκρανών παιδιών.

Το Κίεβο πιέζει για τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου μετά την ανακάλυψη εκατοντάδων πτωμάτων μετά την αποχώρηση, τον Απρίλιο του 2022, των ρωσικών στρατευμάτων από την πόλη Μπούτσα κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Η διεθνής υποστήριξη αυξάνεται σταθερά και τον Φεβρουάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη δημιουργία του ICPA.

Οι Βρυξέλλες δήλωσαν ότι το κέντρο είχε «απώτερο στόχο να διώξει τους υπεύθυνους για την εισβολή» στην Ουκρανία.

Η συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών έχει προσθέσει βάρος στο αίτημα για τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου, ακόμη και αν η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να αρνείται να γίνει μέλος του ΔΠΔ.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Χάγη τον Ιούνιο, ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Merrick Garland διόρισε μια ειδική εισαγγελέα για το έγκλημα της επίθεσης, την Jessica Kim, ως εκπρόσωπό του στο ICPA.

Το περίπλοκο ζήτημα της λειτουργίας ενός τέτοιου δικαστηρίου παραμένει άλυτο.

Η Ουκρανία τάσσεται υπέρ της λήψης ψηφίσματος από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ωστόσο, ορισμένοι από τους δυτικούς υποστηρικτές του Κιέβου φοβούνται ότι η πρωτοβουλία στερείται διεθνούς υποστήριξης και αντ’ αυτού υποστηρίζουν ένα υβριδικό δικαστήριο που θα αποτελείται από δικαστές από την Ουκρανία και άλλες εθνικότητες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments