Διεθνή

Ζελένσκι: Θέλει ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο του Βίλνιους

Ζελένσκι: Θέλει ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο του Βίλνιους

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

«Χρειαζόμαστε ένα πολύ σαφές και κατανοητό μήνυμα στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους ότι η Ουκρανία μπορεί να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ μετά τον πόλεμο», δήλωσε σχετικά ο Ουκρανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους.

«Αυτή η πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία είναι το πρώτο βήμα, πολύ συγκεκριμένο, το οποίο θα ήταν πολύ σημαντικό για εμάς», δήλωσε το  ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ πραγματοποιείται ενόψει της σημαντικής συνόδου του ΝΑΤΟ που έχει προγραμματιστεί για τις 11-12 Ιουλίου στο Βίλνιους για να χαράξει έναν οδικό χάρτη για τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ της Ουκρανίας και του δυτικού στρατιωτικού οργανισμού.

«Χρειαζόμαστε ένα πολύ σαφές και κατανοητό μήνυμα στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους ότι η Ουκρανία μπορεί να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ μετά τον πόλεμο», δήλωσε σχετικά ο Ουκρανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους.

«Αυτή η πρόσκληση στη συμμαχία είναι το πρώτο βήμα, πολύ συγκεκριμένο, που θα ήταν πολύ σημαντικό για εμάς».

Η κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση με τον Πέδρο Σάντσεθ τονίζει ότι η Ισπανία «επαναλαμβάνει την υποστήριξή της στην υποψηφιότητα της Ουκρανίας για την ΕΕ, η οποία θα είναι μία από τις προτεραιότητες της προεδρίας της» και «υποστηρίζει την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ουκρανίας. μεταξύ άλλων μέσω της δημιουργίας ενός Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει αυτήν την επίσκεψη την Πέμπτη στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, εξηγώντας ότι στόχος του ήταν να δείξει «την ακλόνητη υποστήριξη» της Ένωσης στο Κίεβο απέναντι στη ρωσική εισβολή.

Η Ουκρανία απέκτησε το καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ πριν από ένα χρόνο και ελπίζει να ξεκινήσει τις πρώτες επίσημες διαπραγματεύσεις φέτος σχετικά με τα βήματα που θα χρειαστεί να λάβει για να ενισχύσει τις πιθανότητες ένταξής της.

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι επανέλαβε ωστόσο τις επικρίσεις του σε «ορισμένους» δυτικούς εταίρους σχετικά με την εκπαίδευση των Ουκρανών αεροσκαφών στην πλοήγηση πολεμικών αεροσκαφών.

«Έχουν ιδέα πότε η Ουκρανία θα μπορέσει να αποκτήσει F-16;» είπε μαζί με τον Πέδρο Σάντσεθ. “Δεν υπάρχει πρόγραμμα εκπαιδευτικής αποστολής. Νομίζω ότι ορισμένοι εταίροι σέρνουν τα πόδια τους “, πρόσθεσε.

Δεκαέξι μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, η Ουκρανία δήλωσε το Σάββατο ότι δίνει «σκληρές» μάχες ως μέρος της αντεπίθεσής της, η οποία ξεκίνησε πριν από περίπου ένα μήνα, αλλά δεν έχει δει ακόμη μια σημαντική ανακάλυψη.

Ο ουκρανικός στρατός περιορίζεται από την έλλειψη οπλισμού, ιδιαίτερα των αμερικανικών μαχητικών αεροπλάνων F-16, εκτιμά ο αρχιστράτηγος του Valery Zaluzhny σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην Washington Post.

“Δεν χρειαζόμαστε 120 αεροπλάνα. Δεν πρόκειται να απειλήσω ολόκληρο τον πλανήτη. Ένας μικρός αριθμός θα είναι αρκετός”, είπε στην αμερικανική εφημερίδα. «Μα είναι απαραίτητα, δεν υπάρχει άλλη λύση».

Εκφράζει επίσης τη λύπη του για την έλλειψη πυροβολικού μπροστά στον κατακλυσμό των ρωσικών πυρών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments