Nέα της αγοράς

Ευρω – νίκη για τον κλάδο του αλουμινίου με τη σφραγίδα του Ε.Μυτιληναίου

Ευρω – νίκη για τον κλάδο του αλουμινίου με τη σφραγίδα του Ε.Μυτιληναίου
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Παρασκευή να αυξήσουν τους προτεινόμενους στόχους για την ανακύκλωση και την επεξεργασία των πρώτων υλών που απαιτούνται για την πράσινη μετάβασή της

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Παρασκευή να αυξήσουν τους προτεινόμενους στόχους για την ανακύκλωση και την επεξεργασία των πρώτων υλών που απαιτούνται για την πράσινη μετάβασή της ενώ μετά από τις έντονες διαβουλεύσεις και την κινητοποίηση της Eurometaux αποφάσισαν να προσθέσουν  το αλουμίνιο στον κατάλογο των βασικών ορυκτών.

Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της Eurometaux  έναντι της αρχικής απόφασης της Κομισιόν που δεν είχε εντάξει το αλουμίνιο στη λίστα των κρίσιμων μετάλλων για την ενεργειακή μετάβασης. Παράλληλα πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επιτυχία υπό την προεδρεία του Ευάγγελου Μυτιληναίου, ο οποίος πρωτοστάστησε των προσπαθειών της Eurometaux σε ευρωπαϊκό επίπεδο εκθέτοντας κατά τις επαφές που είχε το προηγούμενο διάστημα αναλυτικά τη σημασία του αλουμινίου για την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Παράλληλα ο ίδιος με οξύτατες δημόσιες παρεμβάσεις κινητοποίησε ευρωπαϊκό οικοδόμημα, θέτοντας προ των ευθυνών του το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ωθώντας στην ένταξη του αλουμινίου Critical Raw Materials Act.

Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να αυξήσουν τους προτεινόμενους στόχους για την ανακύκλωση και την επεξεργασία των πρώτων υλών που απαιτούνται για την πράσινη μετάβασή της και πρόσθεσαν το αλουμίνιο στον κατάλογο των βασικών ορυκτών.

Ο νόμος περί κρίσιμων πρώτων υλών αποτελεί κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής της ΕΕ για να διασφαλίσει ότι η βιομηχανία της μπορεί να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα στην παραγωγή προϊόντων καθαρής τεχνολογίας και στην πρόσβαση στις απαραίτητες πρώτες ύλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον Μάρτιο ότι η εξόρυξη από την ΕΕ 16 “στρατηγικών πρώτων υλών”, συμπεριλαμβανομένου του λιθίου και του χαλκού, θα πρέπει να αυξηθεί στο 10% της ετήσιας κατανάλωσης της ΕΕ έως το 2030, η ανακύκλωση της ΕΕ στο 15% και η επεξεργασία της ΕΕ στο 40%. Σύμφωνα με το Critical Raw Materials Act όχι περισσότερο από το 65% ενός κρίσιμου υλικού θα πρέπει να προέρχεται από μια τρίτη χώρα,.

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν την Παρασκευή ότι οι στόχοι για την ανακύκλωση και την επεξεργασία θα πρέπει να αυξηθούν στο 20% και στο 50% αντίστοιχα.

Πρότειναν επίσης την προσθήκη του αλουμινίου, της αλουμίνας (οξείδιο του αλουμινίου) και του βωξίτη (το βασικό μετάλλευμα αλουμινίου) στον κατάλογο των στρατηγικών πρώτων υλών.

Ο βωξίτης ήταν ήδη ανάμεσα στις 34 “κρίσιμες πρώτες ύλες”, μια ομάδα που περιλαμβάνει όλες τις στρατηγικές πρώτες ύλες και άλλα είδη όπως το αρσενικό και ο άνθρακας οπτανθρακοποίησης.

Το  Critical Raw Materials Act προβλέπει απλούστερη διαδικασία αδειοδότησης για έργα ζωτικής σημασίας πρώτων υλών, παρακολούθηση για τον μετριασμό πιθανών κινδύνων εφοδιασμού, αυξημένη ανακύκλωση και διαφοροποίηση των εισαγωγών.

Το Συμβούλιο, που εκπροσωπεί τις χώρες της ΕΕ, θα πρέπει ακόμη να συμφωνήσει ένα τελικό κείμενο του νόμου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο αναμένεται να καθορίσει τη θέση του τον Οκτώβριο. Το Συμβούλιο και το κοινοβούλιο σκοπεύουν να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για το κείμενο έως το τέλος του έτους.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments