Οικονομία

Η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, οι 18αρηδες και οι υποχρεώσεις που πήραν παράταση

Η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, οι 18αρηδες και οι υποχρεώσεις που πήραν παράταση

Πηγή Φωτογραφίας: FORMedia

26 ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας 2,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση. Χωρίς φόρο ή με επιστροφή φόρου σχεδόν 7 στους 10 φορολογούμενους

Ένας στους δυο φορολογούμενους που έχει υποβάλει φορολογική δήλωση δεν πληρώνει καθόλου επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2022, πάνω από τρεις στους δέκα έχουν λάβει χρεωστικό «ραβασάκι» και καλούνται να πληρώσουν 1.058 ευρώ κατά μέσο όρο ενώ λιγότεροι από δύο στους δέκα φορολογούμενους έχει επιστροφή φόρου.

Μέχρι στιγμής και ενώ απομένουν 26 ημέρες μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, 2,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν περάσει ακόμα την ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ για να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση. Αυτό σημαίνει ότι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων έως τις 3 το μεσημέρι της 31ης Ιουλίου θα πρέπει σε καθημερινά ακόμη και τα Σαββατοκύριακα να υποβάλλονται ηλεκτρονικά πάνω από 95.000 δηλώσεις.

Το «παράθυρο» της παράτασης της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων είναι ανοιχτό με την νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να λαμβάνει αποφάσεις στα μέσα Ιουλίου.

Σε περίπτωση που αποφασιστεί νέα παράταση τότε οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα κληθούν να πληρώσουν χωρίς πρόστιμο μαζί την πρώτη και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος στα τέλη Αυγούστου.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τις 31 Μαρτίου 2023 που άνοιξε η πλατφόρμα στο ΤΑΧΙS έχουν υποβληθεί 3.844.976 δηλώσεις σε σύνολο 6,5 εκατ. με το λογαριασμό να διαμορφώνεται ως εξής:

– Το 50,46% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα του 2022 καθώς για 1.940.174 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν μηδενικό.

– Για το 16,91% των φορολογουμένων ή για 650.185 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 350 ευρώ ή στα 227,8 εκατ. ευρώ συνολικά.

– Το 32,63% των φορολογουμένων δηλαδή τρεις στους δέκα καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.254.615 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,327 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.058 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος:

– Εφάπαξ με έκπτωση 3% έως 31 Ιουλίου 2023.

– Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως 31 Ιουλίου 2023 και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2024.

– Σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση.

– Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν το φόρο με πλαστικό χρήμα θα κερδίσουν και την έκπτωση 3% που προβλέπεται στην εφάπαξ οφειλή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments