Policy Briefs

Μελόνι: Ειρήνη στην Ουκρανία χωρίς παράδοση εδαφών

Μελόνι: Ειρήνη στην Ουκρανία χωρίς παράδοση εδαφών

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επανέλαβε τη δέσμευση της Ιταλίας να στηρίξει την Ουκρανία με στρατό και όπλα, εκτός από την υποστήριξη της αίτησης του Κιέβου για ένταξη στο ΝΑΤΟ μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους την Τετάρτη.

Η Μελόνι «δικαίωσε» τον ρόλο της Ιταλίας στην Ατλαντική Συμμαχία και πήρε θέση υπέρ μιας «δίκαιης ειρήνης» στην Ουκρανία.

Μίλησε για μια «εξαιρετική ιστορική στιγμή» -που σημαδεύτηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, και συνεχάρη τους συμμάχους για τα επιτεύγματα της διήμερης συνόδου κορυφής.

«Η Ιταλία υποστηρίζει τις τρέχουσες αλλαγές, με τη συνεισφορά της στη Μεσόγειο και στην ανατολική πλευρά», δήλωσε η Μελόνι κατά τη διάρκεια της τελικής συνέντευξης Τύπου, τονίζοντας ότι η χώρα της είναι η «κύρια συνεισφέρουσα» στις αποστολές του ΝΑΤΟ στο εξωτερικό, με σχεδόν τρεις χιλιάδες στρατιώτες.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τάχθηκε εκ νέου υπέρ της Ουκρανίας και υπέρ ενός σχεδίου διαπραγμάτευσης που θα οδηγήσει σε μια «δίκαιη και διαρκή» ειρήνη, η οποία δεν περιλαμβάνει την παράδοση των Ουκρανών και την παραχώρηση των εδαφών που έχουν καταληφθεί.

«Είμαστε αποφασισμένοι για την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου», τόνισε η Μελόνι, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη της Ιταλίας στην ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ, αλλά μόνο όταν «οι συνθήκες το επιτρέψουν».

Η  Μελόνι δεσμεύτηκε επίσης να δαπανά το 2% του ΑΕΠ της Ιταλίας για την άμυνα, όπως απαιτείται από όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Μια δέσμευση που ο υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο χαρακτήρισε δύσκολο να επιτευχθεί λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους της Ιταλίας.

«Η ελευθερία μας έχει ένα κόστος. Ό,τι επενδύουμε στην άμυνα επιστρέφει δεκαπλάσια όσον αφορά την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων», εξήγησε η πρωθυπουργός, απαντώντας σε όσους επικρίνουν τη στάση της απέναντι στο Κίεβο και, ειδικότερα, στις στρατιωτικές δαπάνες που, σύμφωνα με πολλούς, υποδαυλίζουν τον συνεχιζόμενο πόλεμο.

Εκτός από το ανατολικό μέτωπο, η Μελόνι κάλεσε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να δώσουν «μεγαλύτερη προσοχή» στη νότια πτέρυγα της Συμμαχίας, δεδομένου ότι σε έναν κόσμο «όπου τα πάντα είναι διασυνδεδεμένα», δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει την Αφρική, όπου οι συνέπειες της ουκρανικής σύγκρουσης δημιουργούν αστάθεια που αναπόφευκτα επηρεάζει και τις ευρωπαϊκές χώρες και ιδίως την Ιταλία μέσω των παράνομων μεταναστευτικών ροών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments