Πολιτική

Μητσοτάκης: Στόχος να μπούμε στον πυρήνα της βασικής διαφοράς με την Τουρκία

Μητσοτάκης: Στόχος να μπούμε στον πυρήνα της βασικής διαφοράς με την Τουρκία
Εφ όλης της ύλης τοποθέτηση του πρωθυπουργού

Την πρώτη του συνέντευξη σε ελληνικό Μέσο έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Ο πρωθυπουργός από το Μέγαρο Μαξίμου, λίγες ώρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, μίλησε στον Παύλο Τσίμα και την Σία Κοσιώνη.

Αναφερόμενος στο τετ-α-τετ που είχε στο Βίλνιους με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάον, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Η χθεσινή συνάντηση ήταν μια επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά από 4 δύσκολα χρόνια. Επιβεβαιώθηκε η άποψή μου ότι η Τουρκία φαίνεται να είναι έτοιμη για μια στροφή στην εξωτερική της πολιτική, όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά με την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, σημείωσε: «Η Ελλάδα μόνο ωφελημένη μπορεί να βγει. Εμείς δεν πιστεύαμε ότι ήταν προς όφελος της πατρίδας μας να ζούμε σε ένα συνεχές καθεστώς έντασης. Φυσικά, υπερασπιστήκαμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα όπως έπρεπε να κάνουμε. Όλοι φαντάζομαι συμφωνούμε ότι είναι καλύτερο να ζούμε σαν πολιτισμένοι γείτονες, σαν φίλοι γιατί όχι, και όχι στα… κόκκινα όπως ήμασταν τα τελευταία 4 χρόνια -όχι με υπαιτιότητα της Ελλάδος».

Μητσοτάκης για Ερντογάν: Εισέπραξα μια διαφορετική ατμόσφαιρα σε σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι «η διαφύλαξη του καλού κλίματος, να μην έχουμε εντάσεις, παραβάσεις και παραβιάσεις, θα μας βοηθήσουν να οικοδομήσουμε πάνω στη θετική ατζέντα». Και πρόσθεσε πως πρόκειται για μια «σημαντική κατάκτηση και των δύο χωρών».

Ερωτηθείς για το αν εμπιστεύεται τον πρόεδρο Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Εισέπραξα μια διαφορετική ατμόσφαιρα σε σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις» και συμπλήρωσε: «Δεν είμαστε αφελείς και ξέρω ότι δεν είναι εύκολο για τις χώρες να αλλάξουν την πολιτική τους από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά οφείλουμε να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο».

Επιμένοντας στην ερώτηση ο Παύλος Τσίμας, για τον εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός εμπιστεύεται τον Τούρκο πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Εισέπραξα μια διαφορετική ατμόσφαιρα σε σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις».

Όπως χαρακτηριστικά συμπλήρωσε, στην αμφίδρομη σχέση στην οποία ο ένας ανταποκρίνεται σε θετικές κινήσεις του άλλου «και οι δύο πλευρές έχουν επιδείξει μια καλή διαγωγή. Αυτά που έχουμε συμφωνήσει, φαίνεται να μπορούμε να τα τηρούμε».

«Ο σκοπός μου είναι να μπούμε στον πυρήνα της βασικής μας διαφοράς με την Τουρκία και -αν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε- να πάμε στη Χάγη», είπε με έμφαση ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας επί του θέματος, τόνισε ότι τη διαφορά αυτή «να τη λύσουμε με όρους που είναι συμβατοί με την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων».

Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «το καλοκαίρι του 2020 φτάσαμε σε σημείο απόλυτης πολεμικής ετοιμότητας», για να υπογραμμίσει στη συνέχεια ότι πάντα μιλάμε με την Τουρκία «με βάση την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας».

Σε ερώτηση που του έγινε για τα εξοπλιστικά ζητήματα, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι «σύντομα θα έχουμε εξελίξεις» και πρόσθεσε ότι ως Ελλάδα «πάντα θέλουμε απέναντι στην Τουρκία να έχουμε μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη».

Αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι είναι πρωτοφανές το πρώτο κόμμα να απέχει τόσο από το δεύτερο κόμμα. Είναι επιτυχία της νέας Νέας Δημοκρατίας για τα στελέχη που ενσωμάτωσε και τη στήριξαν. Η Ελλάδα είναι έτοιμη για ένα άλμα εκσυγχρονισμού. Το τρίτο κόμμα δεν φαίνεται πώς θέλει να πορευτεί, μόνο να είναι απέναντι στην κυβέρνηση και θα τεθεί θέμα για την προώθηση μεταρρυθμίσεων. Διερωτήθηκε δε «τι θα πράξει το ΠΑΣΟΚ με το θέμα της ψήφου των αποδήμων».

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για την κυβέρνηση θυμίζοντας ότι έκανε rotation και με εξαίρεση μία υπουργό (σ.σ. την κα Μενδώνη) όλοι οι άλλοι άλλαξαν πόστα. Σε ερώτηση πότε θα είναι το επόμενο… rotation, απάντησε: «Όπως ξέρετε δεν μου αρέσουν οι συχνές αλλαγές» για να προσθέσει πως «κάποια μικροπροβλήματα αντιμετωπίζονται».

Ερωτηθείς για το θέμα της έφιππης αστυνομίας είπε πως έκρινε ότι στην παρούσα φάση δεν χρειάζεται ενώ για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία σημείωσε πως ο ρόλος της θα είναι επικουρικός και πως θα εξακολουθήσουν τις περιπολίες στα Πανεπιστήμια.

Μητσοτάκης για διαδοχή στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι ήταν αναμενόμενη η παραίτηση Τσίπρα, καθώς δεν είχε πολλές άλλες επιλογές. «Προσφέρει στο κόμμα του ευκαιρία για ανασυγκρότηση. Αν μπορέσει να υπάρξει ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς μια ισχυρή προσωπικότητα όπως ο Τσίπρας, θα το δείξει ο χρόνος» σημείωσε. Ερωτηθείς αν έχει προτίμηση σε κάποιον αντίπαλο είπε: «Δεν έχω προτίμηση σε πρόσωπα, αλλά στις πολιτικές απόψεις και στην πολιτική ευπρέπεια. Τα πρώτα δείγματα γραφής ως προς αυτό στη Βουλή ήταν θετικά. «Ίσως μερικές φορές η κανονικότητα να είναι ευκαιρία για τη χώρα, για κάποιους ενδεχομένως δεν είναι» είπε κάνοντας μια έμμεση αναφορά στην γνωστή ατάκα της Έφης Αχτσιόγλου.

Όχι στην αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 5%

Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε την σκέψη για αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή από 3% στο 5%: «Δεν είναι συζήτηση που με αφορά, δεν είναι κάτι που το βλέπω να συμβαίνει. Πιστεύω ότι η ίδια η ζωή θα αποδομήσει κόμματα και κομματίδια που εμφανίζονται ως διάττοντες αστέρες. Δεν χρειάζεται κάθε φορά να αυξάνουμε το όριο εισόδου στη Βουλή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments