Global News

BBC: Προς συνάντηση Μπλίνκεν με τον Κινέζο ΥΠΕΞ

BBC: Προς συνάντηση Μπλίνκεν με τον Κινέζο ΥΠΕΞ

Πηγή Φωτογραφίας: Nikkei Asia

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ  Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της διπλωματίας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), Ουάνγκ Γι, στην Τζακάρτα. Αυτή είναι η δεύτερη συνάντησή τους μέσα σε λίγους μήνες, μετά την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο τον Ιούνιο με στόχο την εκτόνωση της έντασης μεταξύ των δύο δυνάμεων.

Ο Μπλίνκεν και ο Γι θα συναντηθούν στο περιθώριο των συνομιλιών της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα που δημοσίευσε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Την Τετάρτη, μια κυβερνοεπίθεση με κινεζική προέλευση στόχευσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, στόχευε λογαριασμούς email αρκετών ομοσπονδιακών υπηρεσιών και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε ο κολοσσός υπολογιστών Microsoft.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα επανήλθαν σε επαφή στο υψηλότερο επίπεδο παρά τις βαθιές διαφωνίες και μετά από μήνες έντασης. Κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα, ο Μπλίνκεν συνάντησε τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ καθώς και τον Ουάνγκ Γι, ο οποίος ελέγχει την κινεζική εξωτερική πολιτική. Η επίσκεψη αυτή χαιρετίστηκε και από τις δύο χώρες ως επιτυχημένη. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν επισκέφτηκε επίσης την Κίνα στις αρχές Ιουλίου, όπου έγινε δεκτή από αρκετούς ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Λι Κιανγκ, και ζήτησε επανειλημμένα για περισσότερες ανταλλαγές και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος για το κλίμα, Τζον Κέρι, πρέπει να μεταβεί με τη σειρά του στο Πεκίνο από Κυριακή έως Τετάρτη. Παρά τα ταξίδια αυτά, που σηματοδοτούν την επιθυμία της κυβέρνησης Μπάιντεν να σταθεροποιήσει τις τεταμένες διμερείς σχέσεις, οι δύο χώρες συνεχίζουν να διασταυρώνονται τα ξίφη τους, ιδιαίτερα όσον αφορά το αυτόνομο δημοκρατικό νησί της Ταϊβάν, το οποίο το Πεκίνο θεωρεί μέρος του εδάφους του.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments