Διεθνή

Συνεχίζεται η αβεβαιότητα για τη συμφωνία σιτηρών

Συνεχίζεται η αβεβαιότητα για τη συμφωνία σιτηρών

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Συμφωνία Grain Corridor που υπογράφηκε μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας λήγει το βράδυ της Δευτέρας, αλλά παραμένει ασαφές εάν η συμφωνία θα παραταθεί για άλλη μια φορά.

Η Συμφωνία Grain Corridor που υπογράφηκε μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας λήγει το βράδυ της Δευτέρας, αλλά παραμένει ασαφές εάν η συμφωνία θα παραταθεί για άλλη μια φορά.

Αφού η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, όταν εμφανίστηκε ο κίνδυνος πείνας στον κόσμο, ο  όρος της Συμφωνίας για τον Διάδρομο των Σιτηρών που υπογράφηκε μεταξύ Ουκρανία και Ρωσίας στις  22 Ιουλίου 2022, υπό τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας. , λήγει το απόγευμα της Δευτέρας 17 Ιουλίου. Παραμένει απροσδιόριστο αν η συμφωνία θα παραταθεί για άλλη μια φορά.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα το Σάββατο ότι η συμφωνία για τα σιτηρά δεν είχε επιτύχει τον αρχικό της σκοπό.

Σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών, ο Πούτιν είπε στον ομόλογό του: «Ο κύριος σκοπός της συμφωνίας, της οποίας ο κύριος σκοπός είναι να παρέχει σιτηρά σε χώρες που έχουν ανάγκη, συμπεριλαμβανομένων χωρών από την αφρικανική ήπειρο, δεν εφαρμόστηκε».

Αναφερόμενος στο πρωτόκολλο που υπογράφηκε ταυτόχρονα με τη Συμφωνία Grain Corridor και που καλύπτει την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων στη Ρωσία, ο Πούτιν δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια μπροστά στις εξαγωγές της Ρωσίας. Στην ανακοίνωση αναφέρθηκε ότι ο Πούτιν είπε ότι «δεν έχουν εκπληρωθεί ακόμη οι υποχρεώσεις στο σχετικό πρωτόκολλο Ρωσίας-ΟΗΕ για την άρση των εμποδίων στην εξαγωγή ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων».

Η Νοτιοαφρικανική Προεδρία ανέφερε σε δήλωση ότι ο Ραμαφόζα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη συνέχεια με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και, εν συνεχεία, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε δήλωση για το θέμα την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες περιμένει απάντηση από τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν για την παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε επίσης την Παρασκευή ότι ο Πούτιν θα έρθει στην Τουρκία τον Αύγουστο και είπε ότι «συμφωνούμε για την επέκταση της συμφωνίας για τον διάδρομο σιτηρών. Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε κανονικά με τον Πούτιν».

Ωστόσο, οι δηλώσεις Ερντογάν δεν επιβεβαιώθηκαν από το Κρεμλίνο. Όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Ερντογάν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε: «Δεν υπάρχει καμία εξήγηση από τη ρωσική πλευρά για αυτό το θέμα».

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, με βάση στοιχεία που ελήφθησαν από τον ιστότοπο MarineTraffic.com , ανέφερε ότι το τελευταίο πλοίο φορτωμένο με σιτηρά στο πλαίσιο της Συμφωνίας για τον διάδρομο σιτηρών αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού νωρίς το πρωί της Κυριακής. Το Reuters ανέφερε επίσης ότι οι ουκρανικές αρχές δεν σχολίασαν εάν το υπό τουρκική σημαία πλοίο TQ Samsun αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο. Ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα του πολέμου, που ξεκίνησε με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ήταν ο κίνδυνος του λιμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων, τα ουκρανικά σιτηρά ήταν η κύρια πηγή τροφής για περίπου 400 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Με την έναρξη του πολέμου, η παύση των αποστολών σιτηρών από την Ουκρανία άφησε εκατομμύρια ανθρώπους σε κίνδυνο πείνας, ειδικά στις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments