Global News

Le Monde: Η Ε.Ε. στοχεύει σε εμπορικές σχέσεις με Αίγυπτο και Μαρόκο

Le Monde: Η Ε.Ε. στοχεύει σε εμπορικές σχέσεις με Αίγυπτο και Μαρόκο

Πηγή Φωτογραφίας: Asharq Al-Awsat

Η ΕΕ και η Τύνιδα υπέγραψαν την Κυριακή ένα μνημόνιο κατανόησης για μια «συνολική στρατηγική εταιρική σχέση» που αφορά ειδικότερα την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) επιθυμεί να διαπραγματευτεί με την Αίγυπτο και το Μαρόκο παρόμοιες εταιρικές σχέσεις με αυτές που μόλις συνήψε με την Τυνησία.

Η ΕΕ και η Τυνησία υπέγραψαν την Κυριακή στην Τύνιδα μνημόνιο κατανόησης για μια «συνολική στρατηγική εταιρική σχέση» που αφορά την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, την οικονομική ανάπτυξη και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όσον αφορά τη μεταναστευτική πτυχή, προβλέπει ευρωπαϊκή βοήθεια ύψους 105 εκατομμυρίων ευρώ που προορίζεται για την πρόληψη της αναχώρησης πλοίων μεταναστών προς την ΕΕ από τις ακτές της Τυνησίας, για την καταπολέμηση των λαθρεμπόρων, αλλά και για τη διευκόλυνση της επιστροφής Τυνήσιων που βρίσκονται σε παράτυπη κατάσταση.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι θέλει η εταιρική σχέση να αποτελέσει πρότυπο για μελλοντικές συμφωνίες με χώρες της περιοχής. Η Αίγυπτος και το Μαρόκο είναι δύο χώρες που θα μπορούσαν να επηρεαστούν, δήλωσε ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί, τονίζοντας τα οφέλη αυτού του τύπου εταιρικής σχέσης και για τις δύο πλευρές της Μεσογείου. Ωστόσο, αυτή η συμφωνία με την Τύνιδα έχει επίσης προκαλέσει επικρίσεις λόγω της μεταχείρισης των μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική από τις αρχές της χώρας. Εκατοντάδες μετανάστες συνελήφθησαν στην Τυνησία και στη συνέχεια «εκτοπίστηκαν» , σύμφωνα με ΜΚΟ, σε αφιλόξενες περιοχές στα σύνορα με την Αλγερία και τη Λιβύη. Γυναίκες και παιδιά είναι εγκαταλελειμμένα στη μέση της ερήμου, χωρίς νερό, φαγητό ή στέγη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments