Global News

Sky News: Η Ε.Ε. επενδύει στις χώρες της CELAC

Sky News: Η Ε.Ε. επενδύει στις χώρες της CELAC

Πηγή Φωτογραφίας: El Nacional

Μέχρι το τέλος του 2027, περισσότερες από 45 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις πρόκειται να εισρεύσουν από την ΕΕ σε χώρες εταίρους στην Αμερική. Αυτό έγινε γνωστό στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ με τις χώρες CELAC, δηλαδή τις χώρες από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα χρήματα θα πρέπει , μεταξύ άλλων, να βοηθήσουν στην εξασφάλιση του εφοδιασμού της Ευρώπης με κρίσιμες πρώτες ύλες, όπως το λίθιο. Αφορά επίσης, για παράδειγμα, την προώθηση της επέκτασης των καθαρών ενεργειών και τη βελτίωση των συστημάτων εκπαίδευσης και υγείας. Έχει σχεδιαστεί από κοινού μια επενδυτική ατζέντα υψηλής ποιότητας προς όφελος και των δύο πλευρών, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το πρόγραμμα, το οποίο ανακοινώθηκε στο περιθώριο μιας μεγάλης συνόδου κορυφής με την κοινότητα των κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραιβικής (CELAC). Αυτό συμβαδίζει με τα υψηλότερα περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα και τη διαφάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΕ, οι επενδύσεις θα διατεθούν μέσω της λεγόμενης Global Gateway Initiative. Αυτή είναι η απάντηση στο έργο της Κίνας που ονομάζεται «Νέος Δρόμος του Μεταξιού»  και έχει σκοπό να δώσει στην ΕΕ μεγαλύτερη παγκόσμια επιρροή επενδύοντας δισεκατομμύρια στην υποδομή των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων χωρών. Η ΕΕ ανέφερε την εξόρυξη λιθίου στην Αργεντινή και τη Χιλή, την επέκταση του δικτύου τηλεπικοινωνιών στην περιοχή του Αμαζονίου στη Βραζιλία και την κατασκευή γραμμής μετρό στην Κολομβία ως συγκεκριμένα παραδείγματα επενδυτικών σχεδίων στη Νότια Αμερική.

Στην Κόστα Ρίκα, για παράδειγμα, τα ηλεκτρικά λεωφορεία για τις δημόσιες συγκοινωνίες θα αγοράζονται με χρήματα της ΕΕ. Περίπου 50 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από την ΕΕ, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική συμμετέχουν στη διήμερη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες αυτή τη Δευτέρα και την Τρίτη. Οι δύο πολιτείες από τα βόρεια της διπλής ηπείρου, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, δεν ανήκουν στην αμερικανική ένωση CELAC. Εκτός από τα εμπορικά ζητήματα και την προστασία του κλίματος, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν επίσης στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Είναι μόλις η τρίτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ και της CELAC.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments