Διεθνή

Η επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας “τορπίλισε” τη συμφωνία για τα σιτηρά

Η επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας “τορπίλισε” τη συμφωνία για τα σιτηρά

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η συμφωνία εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία λήγει σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξή της, αυξάνοντας την αβεβαιότητα σχετικά με τον εφοδιασμό σε τρόφιμα παγκοσμίως και κλιμακώνοντας τις εντάσεις στην περιοχή. 

Η συμφωνία εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία λήγει σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξή της, αυξάνοντας την αβεβαιότητα σχετικά με τον εφοδιασμό σε τρόφιμα παγκοσμίως και κλιμακώνοντας τις εντάσεις στην περιοχή.

Η Ρωσία δήλωσε ότι η συμφωνία παύει να ισχύει από τη Δευτέρα (17/07), την ημερομηνία της εκπνοής της.

Η κίνηση αυτή θέτει σε κίνδυνο μια βασική εμπορική οδό της Ουκρανίας, μιας από τις κορυφαίες παγκοσμίως χώρες αποστολής σιτηρών και φυτικών ελαίων, ακριβώς την ώρα που ξεκινά η επόμενη συγκομιδή της. Η απόφαση πάρθηκε από τη Ρωσία, η οποία δήλωσε τη Δευτέρα ότι ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκάλεσαν ζημιές στη βασική της γέφυρα προς την Κριμαία, παρά το γεγονός ότι στην ανακοίνωσή της το διαψεύδει.

Τα futures του σιταριού στο Σικάγο σημείωσαν άνοδο έως και 3,5%.

Τι ανακοίνωσε το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα (17/07) πως η Ρωσία ανέστειλε την συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

“Στην πραγματικότητα, οι συμφωνίες της Μαύρης Θάλασσας έπαψαν να ισχύουν σήμερα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

“Δυστυχώς το μέρος αυτών των συμφωνιών που αφορούσε τη Ρωσία δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής, άρα η ισχύς της τερματίζεται”, πρόσθεσε.

“Μόλις εκπληρωθεί το ρωσικό μέρος των συμφωνιών, η ρωσική πλευρά θα επανέλθει στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, αμέσως”, τόνισε.

Η Ρωσία ενημέρωσε επισήμως την Τουρκία, την Ουκρανία και τον ΟΗΕ ότι τάσσεται κατά της παράτασής της, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Το Κρεμλίνο σημείωσε παράλληλα ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει την συμμετοχή της στην συμφωνία για τα σιτηρά δεν συνδέεται με την επίθεση που σημειώθηκε τη νύχτα στη γέφυρα της Κριμαίας.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η θέση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν όσον αφορά την συμφωνία για τα σιτηρά ήταν γνωστή πριν από την επίθεση.

Ρώσος πολιτικός: Mετά τη νέα επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας δεν πρέπει να ανανεωθεί η συμφωνία για τα σιτηρά

Νωρίτερα, Ρώσος κοινοβουλευτικός είχε δηλώσει πως η Μόσχα δεν πρέπει να ανανεώσει τη συμφωνία που επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας μετά την επίθεση στη γέφυρα που συνδέει τη νότια Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Ζευγάρι σκοτώθηκε και η κόρη του τραυματίστηκε σοβαρά σε αυτό που τοπικοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν κατάσταση “έκτακτης ανάγκης”, σειρά εκρήξεων στη γέφυρα.

Οι λεπτομέρειες είναι ακόμη συγκεχυμένες, πάντως ρώσοι πολιτικοί έσπευσαν να επιρρίψουν την ευθύνη στο Κίεβο.

Ο Σεργκέι Μιρόνοφ, ηγέτης του κόμματος “Δίκαιη Ρωσία”, τόνισε πως η Μόσχα πρέπει να ανταποδώσει τη νέα επίθεση στη γέφυρα καταστρέφοντας ουκρανικές υποδομές.

“Αυτό χρειάζεται να κάνουμε, όχι να συζητάμε τη συμφωνία για τα σιτηρά που βοηθά τα αφεντικά του Κιέβου και τους προϊσταμένους τους στη Δύση να γεμίζουν τις τσέπες τους. Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τα σιτηρά έπειτα από τη νέα τρομοκρατική επίθεση”, ανέφερε μέσω Telegram.

Το Κρεμλίνο δεν έχει κάνει ακόμη κανένα σχόλιο δημόσια ούτε για την επίθεση στη γέφυρα, ούτε για τη συμφωνία που κλείστηκε το καλοκαίρι του 2022 ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία με μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments