Διεθνή

ΗΠΑ και Κίνα συνεχίζουν τις συνομιλίες για το κλίμα

ΗΠΑ και Κίνα συνεχίζουν τις συνομιλίες για το κλίμα

Πηγή Φωτογραφίας: LEAH MILLIS | Συντελεστές: REUTERS//ot.gr

«Συμφωνήσαμε να μείνουμε σε επαφή για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την (σ.σ.: κλιματική) κρίση και να εργαστούμε μαζί για να διασφαλίσουμε την επιτυχία της COP28», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ

«Συμφωνήσαμε να μείνουμε σε επαφή για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την (σ.σ.: κλιματική) κρίση και να εργαστούμε μαζί για να διασφαλίσουμε την επιτυχία της COP28», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Κίνα Τζον Κέρι.

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών για το κλίμα, Τζον Κέρι, ολοκλήρωσε σήμερα την επίσκεψή του,  κατά την οποία διαβεβαίωσε ότι και οι δύο χώρες κατέληξαν σε «σαφείς συμφωνίες» σε ορισμένα ζητήματα, αν και αναγνώρισε ότι υπάρχουν και άλλα που θα απαιτήσουν «περισσότερο χρόνο» προκειμένου να επιτευχθεί λύση.

Σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος του ταξιδιού του, ο Κέρι είπε ότι στόχος του ήταν να «σπάσει το αδιέξοδο» που κρατούσε σχεδόν ένα χρόνο μεταξύ των δύο δυνάμεων και ότι είχε «μακρές και λεπτομερείς» συνομιλίες με τους Κινέζους συνομιλητές του για την κλιματική κρίση, σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

«Συμφωνήσαμε να μείνουμε σε επαφή για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση και να εργαστούμε μαζί για να διασφαλίσουμε την επιτυχία της COP28», είπε ο Κέρι για τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα, η οποία θα πραγματοποιηθεί αργότερα φέτος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τόνισε ότι αυτός δεν θα είναι ένας μεμονωμένος διάλογος και ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εντείνουν το έργο τους τις επόμενες εβδομάδες.

«Έχουμε ήδη ορίσει την ημερομηνία για την επόμενη συνάντησή μας και ακόμη και τη μεθεπόμενη. Γνωρίζουμε ότι η COP28 απέχει μόλις τέσσερις μήνες και πρέπει να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο, να επιταχύνουμε τις συνομιλίες, να θέσουμε στόχους και να φροντίσουμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να πετύχουμε αποτελέσματα», είπε.

Ο Κέρι επισκέφθηκε την Κίνα μετά από πρόσκληση του Κινέζου ομολόγου του Xie Zhenhua, με τον οποίο συναντήθηκε. Πραγματοποίησε επίσης συναντήσεις με τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (CPC), Wang Yi, και τον αντιπρόεδρο Han Zheng, μεταξύ άλλων αξιωματούχων.

Κατά τη συνάντησή του με τον Κέρι, ο Wang Yi τόνισε τη σημασία της «διατήρησης σταθερών σχέσεων» μεταξύ των δύο χωρών μετά από αρκετά χρόνια που χαρακτηρίζονται από αυξανόμενη ένταση και την ανάγκη «εξάλειψης κάθε παρέμβασης» προκειμένου να επιστρέψουν σε μια πορεία υγιούς ανάπτυξης.

Τα μέρη αναγνώρισαν τις «τεράστιες δυνατότητες» για συνεργασία στον τομέα της κλιματικής αλλαγής και τη σημασία της υποστήριξης των αντίστοιχων πολιτikών τους, δήλωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ουάσιγκτον επιδιώκει στενή συνεργασία στο μέτωπο του κλίματος, ενώ εξακολουθεί να ασκεί πίεση στην Κίνα σε άλλα ζητήματα, όπως η μείωση της χρήσης άνθρακα και των εκπομπών μεθανίου.

Από την πλευρά της, η Κίνα ελπίζει να προωθήσει έναν ουσιαστικό διάλογο και να επικεντρωθεί στην πράσινη μετάβαση.

Η επίσκεψη του Κέρι έρχεται λίγες μέρες μετά από αυτή που πραγματοποίησε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, η οποία ζήτησε περισσότερη επικοινωνία με το Πεκίνο παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε πως υπάρχουν «σημαντικές διαφωνίες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments