Global News

Al Jazeera: Ο πόλεμος στο Σουδάν μπήκε στην 100 η μέρα

Al Jazeera: Ο πόλεμος στο Σουδάν μπήκε στην 100 η μέρα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι μάχες συνεχίστηκαν σε περιοχές του Σουδάν την Κυριακή, σηματοδοτώντας την 100ή ημέρα μιας σύγκρουσης που μέχρι στιγμής έχει αποτύχει να σταματήσει καθώς περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις προσπαθούν να μεσολαβήσουν μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF).

Από τότε που ξέσπασε μια μάχη εξουσίας στις 15 Απριλίου μεταξύ του στρατού του στρατηγού Abdel Fattah el Bourhan και του FSR του στρατηγού Mohamed Hamdan Dagalo, γνωστού ως Hemedti, περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 700.000 που αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν 1.136 άνθρωποι. Οι εκπρόσωποι πιστεύουν, ωστόσο, ότι ο πραγματικός φόρος είναι βαρύτερος.

Καμία πλευρά δεν κατάφερε να διεκδικήσει τη νίκη, ενώ το FSR έχει πάρει το προβάδισμα στο έδαφος στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, ενώ ο στρατός έχει ανώτερη δύναμη κρούσης, ιδίως μέσω της αεροπορίας του. Οι υποδομές και οι κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν καταρρεύσει στο Χαρτούμ, ενώ οι μάχες έχουν ενταθεί στα δυτικά της χώρας, ιδιαίτερα στην εύθραυστη περιοχή του Νταρφούρ, καθώς και στο νότο, όπου μια ομάδα ανταρτών προσπάθησε να αυξήσει την εδαφική της παρουσία. Το Σαββατοκύριακο, οι RSF προχώρησαν σε χωριά στην επαρχία Γκεζίρα, νότια του Χαρτούμ, όπου, σύμφωνα με μάρτυρες, ο στρατός πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται από την Πέμπτη σε κατοικημένες περιοχές της Nyala, μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας στο Νότιο Νταρφούρ, είπαν αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν εκεί, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι 5.000 οικογένειες εκτοπίστηκαν. Αυτή η βία προκάλεσε επίσης εθνοτικές επιθέσεις που διαπράττονται από αραβικές πολιτοφυλακές και την RSF στο Δυτικό Νταρφούρ. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή για να φτάσουν στο Τσαντ.

Ενώ τόσο ο επίσημος στρατός όσο και η RSF συμμετείχαν σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπό την επίβλεψη περιφερειακών και διεθνών παραγόντων, δεν επιτεύχθηκε διαρκής κατάπαυση του πυρός. Ενώ τα δύο στρατόπεδα έχουν στείλει αντιπροσωπείες στη Σαουδική Αραβία προκειμένου να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν κατήγγειλε την Παρασκευή ότι οι συνομιλίες δεν έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη προς το παρόν.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments