Global News

Al Jazeera: Αφρικανοί ηγέτες στη Ρωσία για συνομιλίες

Al Jazeera: Αφρικανοί ηγέτες στη Ρωσία για συνομιλίες

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Τα 54 έθνη της Αφρικής αποτελούν το μεγαλύτερο μπλοκ ψηφοφόρων στα Ηνωμένα Έθνη και έχουν διχαστεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή σχετικά με τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης που επικρίνουν τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Με Αφρικανούς ηγέτες συναντάται την Τετάρτη ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στο πλαίσιο Συνόδου Κορυφής που θα αρχίσει την Πέμπτη σε μια προσπάθεια αναζήτησης περισσότερων συμμάχων εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Πούτιν χαρακτήρισε τη διήμερη σύνοδο κορυφής στην Αγία Πετρούπολη ως ένα σημαντικό γεγονός που θα βοηθήσει στην ενίσχυση των δεσμών με μια ήπειρο 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που είναι ολοένα και πιο διεκδικητική στην παγκόσμια σκηνή. Την Τετάρτη, ο Πούτιν συναντήθηκε χωριστά με τον Πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Abiy Ahmed και είπε ότι η Ρωσία θα υπερτριπλασιάσει τον αριθμό των Αιθιόπων μαθητών που φιλοξενεί και θα καλύψει το κόστος της εκπαίδευσής τους.

Αργότερα μέσα στην ημέρα, ο Πούτιν πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Τα 54 έθνη της Αφρικής αποτελούν το μεγαλύτερο μπλοκ ψηφοφόρων στα Ηνωμένα Έθνη και έχουν διχαστεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή σχετικά με τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης που επικρίνουν τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είναι η δεύτερη σύνοδος κορυφής Ρωσίας-Αφρικής από το 2019 και  o αριθμός των αρχηγών κρατών που συμμετείχαν μειώθηκε από 43 τότε σε 17 τώρα, εξαιτίας αυτού που το Κρεμλίνο περιέγραψε ως ωμή πίεση της Δύσης για να αποθαρρύνει τα αφρικανικά έθνη να συμμετάσχουν σε αυτήν. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εξέφρασε τη λύπη του για την «ακάλυπτη θρασύδειλη παρέμβαση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και άλλων κρατών μέσω των διπλωματικών τους αποστολών στις αφρικανικές χώρες και τις προσπάθειες να ασκήσουν πίεση στην ηγεσία αυτών των χωρών προκειμένου να αποτραπεί η ενεργός συμμετοχή τους στο φόρουμ».

«Είναι απολύτως εξωφρενικό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα εμποδίσει την επιτυχία της συνόδου κορυφής», είπε ο Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments