Οικονομία

Ανεβαίνει ο επενδυτικός πυρετός για νέα ξενοδοχεία στην Αθήνα

Ανεβαίνει ο επενδυτικός πυρετός για νέα ξενοδοχεία στην Αθήνα

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Η συνεχής άνοδος της επισκεψιμότητας, σε συνδυασμό με την ύπαρξη ακινήτων που προσφέρονται για αλλαγή χρήσης και μετατροπή σε ξενοδοχεία, ανεβάζει τον επενδυτικό "πυρετό"

Η συνεχής άνοδος της επισκεψιμότητας, σε συνδυασμό με την ύπαρξη ακινήτων που προσφέρονται για αλλαγή χρήσης και μετατροπή σε ξενοδοχεία, ανεβάζει τον επενδυτικό “πυρετό” στην τουριστική αγορά της Αθήνας, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όπως είναι αναμενόμενο, να συγκεντρώνει η περιοχή του κέντρου, ειδικά από τον Κεραμεικό μέχρι το Σύνταγμα.

Μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε η πολυαναμενόμενη επένδυση των Ισραηλινών της Fattal στο κέντρο της Αθήνας. Το NYX Esperia Palace Hotel Athens είναι το πρώην ξενοδοχείο Εσπέρια, επί των οδών Σταδίου 22 και Εδουάρδου Λω, που παρέμενε κλειστό από το 2010, θύμα της οικονομικής κρίσης. Το έργο ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια ευρώ, με τον όμιλο Fattal Hotels να έχει εκμισθώσει το ακίνητο από τον ΕΦΚΑ από το 2019 και για 30 χρόνια με δικαίωμα 10 χρόνια παράταση, με ετήσιο μίσθωμα συνολικού ύψους άνω του 1,1 εκατ. ευρώ. Η νέα ξενοδοχειακή μονάδα διαθέτει 212 δωμάτια και σουίτες, ενώ θα λειτουργούν επίσης σπα, γυμναστήριο, καθώς και συνεδριακός χώρος.

Επιχειρηματίες της αγοράς, μάλιστα, εκτιμούν πως η τουριστική κίνηση της πρωτεύουσας θα έχει διάρκεια, γεγονός που ενισχύει τα επενδυτικά projects και στον χώρο των ξενοδοχείων αλλά και των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Τα τελευταία deals 

Από τις τελευταίες επενδύσεις που ανακοινώθηκαν στο κέντρο της πόλης είναι αυτή της της Sirec Energy, που έγινε μέσω του ελληνικού fund EuSIF. Πρόκειται για το εννεαώροφο κτίριο γραφείων, συνολικού εμβαδού 5.000 τ.μ. περίπου, στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Εμμανουήλ Μπενάκη, που χρονολογείται από το 1959 και που προορίζεται να διαμορφωθεί σε μοντέρνο ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων. Η Blend Development, των Δημήτρη και Πάρι Καλλιτσάντση, είναι η ιδιοκτήτρια και developer του έργου, στο οποίο το EuSIF αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτή. Η επένδυση είναι συνολικής αξίας 25 εκατ. ευρώ. Το κτίριο πρόκειται να αναβαθμιστεί ενεργειακά, λαμβάνοντας και τη σχετική πιστοποίηση κατά LEED.

Πολύ κοντά, στην οδό Πατησίων, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για την ανέγερση δύο νέων μονάδων, τριών αστέρων, οι οποίες θα φιλοξενούν τα διεθνή ξενοδοχειακά brands Ibis Styles και Ibis Budget του γαλλικού ομίλου Accor. Η επένδυση υλοποιείται απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου στο παρελθόν στεγαζόταν το ιστορικό θερινό θέατρο “Αθήναιον”, από το γαλλικό fund Boissee Finances, που συνδέεται με τον όμιλο της Accor. Το οικόπεδο είναι συνολικής επιφάνειας 1.915 τ.μ. Το ακίνητο επί του οποίου θα ανεγερθεί το κτίριο ανήκει στην Τριάντειο Επαγγελματική και Βιομηχανική Σχολή Πατρών και εκμισθώθηκε για 50 χρόνια στην Boissee. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε περίπου 33,4 εκατομμύρια ευρώ.

Η συνολική δυναμικότητα των μονάδων αναμένεται να φτάσει τα 327 δωμάτια. Αυτά θα κατανέμονται στους εννέα ορόφους του κτιρίου, ενώ θα διαθέτει 127 θέσεις στάθμευσης στα τέσσερα υπόγειά του. Στον τελευταίο όροφο θα λειτουργούν εστιατόριο, bar, πισίνα και pool bar.

Οι εργασίες ξεκινούν και στην οδό Πανεπιστήμιου, όπου ο όμιλος Mitsis Hotels προχωρά στη μετατροπή του ακινήτου επί των οδών Πανεπιστημίου και Χαριλάου Τρικούπη, δίπλα στο Ρεξ, σε ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων. Το διατηρητέο ακίνητο, που οικοδομήθηκε τη δεκαετία του 1880 και ανήκει στο σύμπλεγμα των τεσσάρων κατοικιών που ανήγειρε ο Ερρίκος Σλήμαν στην Πανεπιστημίου, αποτελώντας ιδιοκτησία του ΕΦΚΑ, κατοχυρώθηκε έπειτα από διαγωνισμό στον όμιλο με διάρκεια σύμβασης τα 35 χρόνια και δυνατότητα παράτασης επιπλέον 10 ετών. Το κόστος της επένδυσης για τη μετατροπή του ακινήτου, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, υπολογίζεται σε 36 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο αποτελείται από ισόγειο, ημιώροφο και τέσσερις ορόφους. Στο ισόγειο υπάρχουν καταστήματα (καφέ αναψυκτήριο, κατάστημα ξηρών καρπών, κατάστημα πώλησης-επισκευής ρολογιών, βιβλιοπωλείο, αρωματοπωλείο, κατάστημα ειδών δώρων και πώλησης μουσικών οργάνων), όπως και ο κινηματογράφος Ιντεάλ, η χρήση του οποίου είναι διατηρητέα.

Τα ξενοδοχεία που έρχονται

Στα τέλη του 2024 με αρχές του 2025 αναμένεται να λειτουργήσει ξανά το νέο Hilton. Οι εργασίες για την ανακαίνιση του εμβληματικού ξενοδοχείου, που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2022, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο από την Ιονική Ξενοδοχειακή Α.Ε., μέτοχοι της οποίας είναι η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και ο όμιλος Olayan, και τα 50 διαμερίσματα που θα αναπτυχθούν στους τέσσερις τελευταίους ορόφους του έχουν ήδη πουληθεί (η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο έφτασε τα 24.000 ευρώ). Η επένδυση θα ξεπεράσει τα 130 εκατομμύρια. Το πρώην Hilton θα στεγάσει το πεντάστερο ξενοδοχείο Conrad (με 280 δωμάτια και σουίτες), τις κατοικίες υπό τα brands του ομίλου “Conrad Residences” και “Waldorf Astoria Residences”, ενώ επίσης θα δημιουργηθούν θεματικοί εμπορικοί χώροι, χώροι ψυχαγωγίας και ευεξίας, καθώς και λέσχη μελών σε χώρους 5.500 τ.μ.

Το δεύτερο Mandarin Oriental (μετά τη Μεσσηνία) θα ανοίξει στο Ελληνικό, με ορίζοντα έναρξης λειτουργίας το καλοκαίρι του 2027. Η επένδυση περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων με 123 δωμάτια και σουίτες, καθώς και 17 επώνυμες πολυτελείς κατοικίες/διαμερίσματα (branded residences), με μοναδική θέα στον Σαρωνικό κόλπο και άμεση πρόσβαση στη θάλασσα. Η ανάπτυξή του θα γίνει από την εταιρεία BELT Riviera Α.Ε., η οποία έχει συσταθεί από την ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και την Ελληνικό ΜΑΕ.

Την επόμενη χρονιά προγραμματίζεται να λειτουργήσει, από τον όμιλο Λάμψα, το νέο boutique ξενοδοχείο στο διατηρητέο κτίριο επί της οδού Ζαλοκώστα 7-9, ιδιοκτησίας του e-ΕΦΚΑ. Το επόμενο διάστημα εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί η αδειοδότηση του ακινήτου. Υπενθυμίζεται πως πέρσι τον Απρίλιο υπεγράφη σύμβαση εκμίσθωσης κτιρίου, συνολικής έκτασης 1.854 τ.μ., στο πλαίσιο εφαρμογής κατακύρωσης πλειοδοτικού διαγωνισμού που διενήργησε ο ΕΦΚΑ για τη μίσθωση του ως άνω ακινήτου. Η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε τριάντα συνεχόμενα πλήρη έτη, με δικαίωμα παράτασης κατά δέκα έτη. Το βασικό μηνιαίο μίσθωμα ορίστηκε στα 34.500 ευρώ. Η μονάδα, όπως σχεδιάζεται, θα αποτελέσει παράρτημα του Athens Capital Center Hotel – Mgallery επί της οδού Πανεπιστημίου. Το νέο ξενοδοχείο στη Ζαλοκώστα θα περιλαμβάνει σουίτες, καθώς και διαμερίσματα, που θα είναι διαθέσιμα και για μεγαλύτερο χρόνο μίσθωσης. Η επένδυση αναμένεται να φτάσει τα 2,5 εκατ.

Παράλληλα, η Radisson Hotel Group υπέγραψε συμφωνία με την Gnosis Investments για ένα νέο ξενοδοχείο στην Ομόνοια. To “Radisson Theatrou Square Athens”, όπως θα ονομαστεί, αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του στα μέσα του 2024, με τη μετατροπή ενός ιστορικού κτιρίου σε ένα upscale ξενοδοχείο. Η μονάδα θα αποτελείται από δωμάτια και σουίτες επιφάνειας από 17-30 τ.μ., με τον τελικό αριθμό δωματίων και εγκαταστάσεων να οριστικοποιείται το προσεχές διάστημα.

Ο αμερικανικός ξενοδοχειακός κολοσσός ετοιμάζει επίσης επένδυση 30 εκατομμυρίων ευρώ για τη μετατροπή ενός παλιού κτιρίου γραφείων δίπλα στη Μητρόπολη Αθηνών σε συγκρότημα serviced apartments. Η μονάδα θα ονομαστεί “Radisson RED Mitropoleos Square Athens” και προγραμματίζεται να ανοίξει φέτος, κατά το δεύτερο εξάμηνο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Σύμφωνα με τη Radisson, η μονάδα στην οδό Μητροπόλεως θα διαθέτει 100 δωμάτια και 150 τ.μ. χώρο συναντήσεων και γυμναστήριο. Στο ισόγειο του κτιρίου θα βρίσκεται εστιατόριο με θέα την πλατεία, ενώ παράλληλα θα διαθέτει roof top bar – εστιατόριο με θέα την Ακρόπολη.

Οι διαγωνισμοί σε εξέλιξη

Στους δημόσιους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη από τον ΕΦΚΑ, με κατάθεση κλειστών προσφορών, περιλαμβάνεται αυτός για την ανάδειξη αναδόχου για την εκμίσθωση του ακινήτου επί της οδού Σωκράτους 65-67 στην περιοχή της Ομόνοιας. Πρόκειται για ακίνητο συνολικής επιφάνειας 10.247,00 τ.μ., που αποτελείται από δύο υπόγεια, ισόγειο, τμήμα ημιώροφου, οκτώ ορόφους και δώμα και εδράζεται επί γηπέδου συνολικής επιφάνειας 2.363,94 τ.μ. Μέχρι το 1980 λειτουργούσε το ξενοδοχείο Α’ κατηγορίας “Ambassadeur”, δυναμικότητας 200 δωματίων (170 μονόκλινα, 30 δίκλινα). Το ξενοδοχείο κατασκευάστηκε το 1961 και λειτούργησε έτσι για περίπου είκοσι έτη. Στη συνέχεια στο κτίριο λειτούργησε το Εφετείο Αθηνών, μέχρι το 2000, και έκτοτε είναι κενό. Στο ισόγειο του ακινήτου στεγάζεται σήμερα ενεργό αρχείο του e-ΕΦΚΑ.

Όπως προβλέπεται, οι εργασίες ανακαίνισης και αναβάθμισης για τη λειτουργία του ξενοδοχείου, με προδιαγραφές τουλάχιστον 4 αστέρων, θα εκτελεστούν από τον ανάδοχο με δικές του δαπάνες και θα είναι ελάχιστου ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ. Η διάρκεια της Σύμβασης Εκμίσθωσης με Επενδυτικό Πρόγραμμα θα αρχίζει από την ημερομηνία παράδοσης του μισθίου από τον e-ΕΦΚΑ στον μισθωτή και θα λήγει την αντίστοιχη ημερομηνία μετά την πάροδο τριάντα ετών, με δικαίωμα παράτασης κατά δέκα έτη έπειτα από σχετική αμοιβαία βούληση των δύο πλευρών, εφόσον έχει προηγηθεί έγγραφη συμφωνία τουλάχιστον δύο έτη πριν από τη λήξη της.

Στόχος του e-ΕΦΚΑ είναι, μεταξύ άλλων, η αναβάθμιση του ακινήτου σε συνεργασία με hotel οperator, ο οποίος θα έχει εμπειρία στη διαχείριση τουλάχιστον τριών ξενοδοχείων τουλάχιστον 4 αστέρων, ένα εκ των οποίων υποχρεωτικά θα έχει δυναμικότητα άνω των 100 δωματίων. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου και το κατώτατο μηνιαίο μίσθωμα ορίστηκε σε 30.000 ευρώ.

Πολύ κοντά, στην πλατεία Κλαυθμώνος, τρέχει ο διαγωνισμός για το ακίνητο στη διασταύρωση των οδών Πραξιτέλους 16 και Παπαρρηγοπούλου 2. Πρόκειται για διατηρητέα κτιριακή εγκατάσταση, η οποία αναπτύσσεται σε 4 επίπεδα ανωδομής (μη συμπεριλαμβανομένου του μεσοπατώματος) και υπόγειο, συνολικής δομημένης επιφάνειας, σύμφωνα με τους τίτλους κτήσης, 1.152,00 τ.μ. Το προς εκμίσθωση κτίριο, που κατασκευάστηκε περί το 1910 και διαθέτει ιδιαίτερα στοιχεία νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, ενώ είναι διατηρητέο ως προς τις όψεις του, εδράζεται σε δύο οικόπεδα και ουσιαστικά αφορά δύο κτίρια τα οποία λειτουργικά έχουν συνενωθεί. Ειδικότερα, το ανατολικό οικόπεδο έχει επιφάνεια 171,56 τ.μ. Το οικόπεδο στα δυτικά έχει εμβαδόν 112,00 τ.μ. και βρίσκεται επί της οδού Παπαρρηγοπούλου 4. Τα δύο κτίρια λαμβάνονται υπόψη ως συνενωμένα, δημιουργώντας μια ενιαία λειτουργική ενότητα.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη του ΕΦΚΑ, ο δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός θα διενεργηθεί με κατάθεση κλειστών προσφορών με σκοπό την ανάδειξη αναδόχου για την εκμίσθωση, με επενδυτικό πρόγραμμα αναβάθμισης του μισθίου, διάρκειας τριάντα ετών, με δικαίωμα παράτασης κατά δέκα έτη έπειτα από σχετική αμοιβαία βούληση των δύο πλευρών. Ο διαγωνισμός έχει προγραμματιστεί για τις 18 Οκτωβρίου.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments