Ελλάδα

Έρχεται αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρηστές

Έρχεται αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρηστές

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Αυστηροποίηση των ποινών για το αδίκημα του εμπρησμού προανήγγειλε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, με φόντο τις πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Αυστηροποίηση των ποινών για το αδίκημα του εμπρησμού προανήγγειλε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, με φόντο τις πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Βασίλης Κικίλιας θα επισκεφτεί αύριο τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Γιώργο Φλωρίδη. Στόχος της συνάντησης είναι η αυστηροποίηση των ποινών (διοικητικών και ποινικών) για τους εμπρηστές και η ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης μέσα από την αναθεώρηση/αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και των διατάξεων που ισχύουν.

Σκοπός της αλλαγής του νόμου, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, δεν είναι τα χρήματα αυτά καθεαυτά, αλλά να λειτουργήσουν τα πρόστιμα ως ανάχωμα σε εμπρησμούς που γίνονται από αδιαφορία και αμέλεια και να δημιουργήσουν μια ισχυρή κοινωνική ευθύνη.

Πέραν αυτού, επικρατεί οργή για τους εμπρηστές, με δεδομένο ότι οι πράξεις τους δεν προκαλούν μόνο απώλειες ή κίνδυνο για απώλειες ανθρώπινων ζωών, αλλά και φρικτή θανάτωση τεράστιου αριθμού ζώων, καταστροφή περιουσιών και απόγνωση για οικογένειες που χάνουν την ίδια τους την κατοικία, μέχρι και τον ρουχισμό τους, αλλά και τεράστια ζημιά στο φυσικό περιβάλλον, που έχει αντίκτυπο στην υγεία του πληθυσμού, αλλά και στις τοπικές και όχι μόνο οικονομίες.

Β. Κικίλιας: Εκατονταπλασιασμός αν χρειαστεί των προστίμων για τους εμπρηστές

«Από 1η Ιουλίου αντιμετωπίσαμε 1.470 πυρκαγιές», τόνισε ο κ. Κικίλιας, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, προαναγγέλλοντας ακόμα και εκατονταπλασιασμό των προστίμων για τους εμπρηστές, ενδεχόμενο «επιστράτευσης» δορυφόρων για παρακολούθηση έκτακτων περιστατικών σε πραγματικό χρόνο, παράλληλα με τις νέες προσλήψεις πυροσβεστών το φθινόπωρο.

Ο υπουργός επιπρόσθετα έκανε λόγο για 117 συλλήψεις για εμπρησμό από την αρχή του 2023, 107 από αμέλεια και 10 με πρόθεση.

Ερωτηθείς αν τα πρόστιμα για πρόκληση φωτιάς από αμέλεια θα προσεγγίζουν τα 30.000 ευρώ όπως για την κακοποίηση ζώων, απάντησε ότι «τα πρόστιμα θα πολλαπλασιαστούν, και θα φτάσουν στα επίπεδα των προστίμων κακοποίησης των ζώων. Μιλάμε δεκαπλασιασμό, εικοσαπλασιασμό, εκατονταπλασιασμό αν χρειαστεί».

«Το μέτρο για αυτούς τους λίγους που βασάνιζαν τα ζώα λειτούργησε» σημείωσε ο κ. Κικίλιας. «Πρέπει να προστατεύσουμε τους πολλούς, έναντι εκείνων των λίγων που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές μας, την περιουσία μας την οικολογία», υπογράμμισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments