Policy Briefs

Ευρωζώνη: Το ποσοστό ανεργίας παραμένει στο ιστορικό χαμηλό του 6,4%

Ευρωζώνη: Το ποσοστό ανεργίας παραμένει στο ιστορικό χαμηλό του 6,4%

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη εξακολουθεί να κινείται στο 6,4%.

Το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη παρέμεινε σταθερό τον Ιούνιο στο 6,4% του ενεργού πληθυσμού, παραμένοντας σε ιστορικό χαμηλό σε σχέση με τον Απρίλιο και τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, 1 Αυγούστου.

Ο δείκτης βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία άρχισε να καταρτίζει αυτήν τη σειρά τον Απρίλιο του 1998 για τις χώρες που έχουν υιοθετήσει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Η Eurostat είχε αρχικά ανακοινώσει επιτόκιο 6,5% για τον Απρίλιο και τον Μάιο πριν αναθεωρήσει τα μεγέθη της προς τα κάτω.

Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε κατά 0,3 μονάδες τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2022. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, διαμορφώθηκε στο 5,9% τον Ιούνιο, σταθερό σε σύγκριση με τον Απρίλιο (αναθεωρημένο στοιχείο) και τον Μάιο.

Η ανεργία έχει μειωθεί σημαντικά στην Ευρώπη από τα μέσα του 2021 χάρη στην ισχυρή οικονομική ανάκαμψη μετά την Covid, η οποία ακολούθησε μια ιστορική ύφεση.

Παρά την οικονομική στασιμότητα στην ευρωζώνη στα τέλη του 2022 και τις αρχές του 2023, που τροφοδοτείται από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και την άνοδο του πληθωρισμού, η ανεργία συνέχισε να μειώνεται πριν σταθεροποιηθεί από τον Απρίλιο σε πρωτοφανές επίπεδο. για τουλάχιστον ένα τέταρτο του ένας αιώνας.

Περίπου 12,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες ήταν άνεργοι τον Ιούνιο στα είκοσι επτά κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων 10,81 εκατομμυρίων μεταξύ των είκοσι χωρών που μοιράζονται το ενιαίο νόμισμα.

Το ποσοστό ανεργίας έφτασε το 7,1% στη Γαλλία, αμετάβλητο από τον Μάιο. Στη Γερμανία διαμορφώθηκε στο 3%, στα ίδια επίπεδα με τους προηγούμενους μήνες, και στο 7,4% στην Ιταλία.

Τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ καταγράφηκαν στην Τσεχική Δημοκρατία (2,7%), στη Μάλτα (2,6%) και στην Πολωνία (2,7%).

Τα υψηλότερα καταγράφηκαν στην Ισπανία (11,7%, έναντι 12,1% τον Απρίλιο και 11,9% τον Μάιο) και στην Ελλάδα (11,1%).

Οι νέοι κάτω των 25 ετών παραμένουν πολύ περισσότερο επηρεασμένοι από τον γενικό πληθυσμό, με ποσοστό ανεργίας 14,1% στην ΕΕ συνολικά και 13,8% στη ζώνη του ευρώ τον Ιούνιο (έναντι 14% τον Μάιο τόσο στην ΕΕ όσο και στην ευρωζώνη) .

Τα στοιχεία της Eurostat βασίζονται στον ορισμό της ανεργίας από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO). Ως άνεργοι θεωρούνται οι άνεργοι που αναζήτησαν ενεργά εργασία τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες και είναι διαθέσιμοι για έναρξη εργασίας τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments