Οικονομία

Στο τραπέζι σενάρια για κατάργηση των μετρητών στους ελεύθερους επαγγελματίες

Στο τραπέζι σενάρια για κατάργηση των μετρητών στους ελεύθερους επαγγελματίες

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Οι πληρωμές σε συγκεκριμένες περιπτώσεις θα γίνονται μόνο με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες - Τι εξετάζεται για την πληρωμή των ενοικίων, τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων στην χονδρική, το όριο των μετρητών

Την κατάργηση των μετρητών σε συναλλαγές με συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι πληρωμές σε αυτές τις περιπτώσεις θα γίνονται μόνο με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, ενώ αναζητώνται και πιο ισχυρά κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων από τους φορολογουμένους.

Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να κάνει υποχρεωτική την πληρωμή μέσω POS. Σχετικά με τα επαγγέλματα που έχουν οριστεί σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών είναι τα ιατρικά για τα οποία οι αποδείξεις μετράνε διπλά στο χτίσιμο του αφορολόγητου αλλά και 19 ακόμη κατηγορίες όπως τα τεχνικά επαγγέλματα, – υδραυλικοί,ηλεκτρολόγοι-, τα γυμναστήρια, τα ινστιτούτα αισθητικής και κομμωτήρια, συνεργεία καθαρισμού και οικιακοί βοηθοί καθώς και οι σχολές χορού των οποίων οι ηλεκτρονικές αποδείξεις μειώνουν το φόρο.

Στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης, κεντρική θέση έχει ο στόχος της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Έτσι στο τραπέζι μεταξύ άλλων έχουν πέσει η επέκταση της χρήσης POS σε όλα τα επαγγέλματα,η πληρωμή των ενοικίων μόνο μέσω τραπέζης, οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων στην χονδρική να γίνονται ηλεκτρονικά και να μειωθεί το όριο των 500€ κάτω από το οποίο μπορεί να γίνεται χρήση μετρητών.

«Είναι απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και του ΥΠΟΙΚ να περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή την επόμενη τετραετία.. Είναι περίπου 8-10δις€ , εκεί υπολογίζουμε ουσιαστικά τη φοροδιαφυγή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος.

Πρόθεση του Υπουργείου είναι να ξαναδεί και τα κίνητρα συλλογής αποδείξεων καθώς το τρέχον πλαίσιο δεν έχει λειτουργήσει σύμφωνα με τις προσδοκίες. Μια από τις σκέψεις είναι ο διπλασιασμός της μείωσης του φόρου από e-αποδείξεις από τις 2.200€ στις 4.400€.

«Οτιδήποτε είναι στην κατεύθυνση της ψηφιοποίησης της διαδικασίας ,της κινητροδότησης και της δυνατότητας να εστιάσουμε σε εκείνα τα επαγγέλματα που έχουν τη μεγαλύτερη φοροδιαφυγή, είναι εκείνες οι ιδέες που έχουν και τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εφαρμοστούν», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου Υπουργείου Οικονομικών.

Το νομοσχέδιο αναμένεται ακόμη να προβλέπει τη διασύνδεση ταμειακών – POS , την υποχρέωση παροχής πληροφοριών από τις e-πλατφόρμες στις ελεγκτικές αρχές, η καθολική χρήση του myDATA και η καθιέρωση του ψηφιακού δελτίου αποστολών στις μεταφορές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments