Ελλάδα

Τις πταίει;

Τις πταίει;
Οι αστυνομικές αρχές επέδειξαν χαρακτηριστική ολιγωρία και στα τραγικά, χθεσινά επεισόδια και ο επιμερισμός των ευθυνών μοιάζει να είναι περισσότερο ευσεβής πόθος παρά απτή πραγματικότητα.

Ποιος πταίει που η παντιέρα της ασυδοσίας και της ατιμωρησίας κυματίζει στον ιστό της χώρας; Μιας χώρας που μοιάζει με ξέφραγο αμπέλι το τελευταίο χρονικό διάστημα. Μιας χώρας που έχασε χθες ένα νέο άνθρωπο. Που δολοφονήθηκε επειδή υποστήριζε μια ποδοσφαιρική ομάδα.

Αυτό που συνέβη χτες, είναι φοβερό, είναι τραγικό, είναι αδιανόητο. Οργανωμένοι οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεπ από την Κροατία, μετακινήθηκαν μαζικά προς την Αθήνα, κάτι που απαγορεύεται από την UEFA, διασχίζοντας τη χώρα με σκοπό να δημιουργήσουν επεισόδια που τελικά στοίχισαν τη ζωή σε ένα νέο άνθρωπο. Με τη βοήθεια άλλης εγχώριας «αδελφοποιημένης» ποδοσφαιρικής ομάδας, μετέτρεψαν τη Νέα Φιλαδέλφεια σε πεδίο οπαδικών και ιδεολογικών  εκκαθαρίσεων και μιας δολοφονίας.

Η φάλαγγα των οπλισμένων Κροατών οπαδών πέρασε τα σύνορα και διένυσε περισσότερα από 500 χιλιόμετρα για να φτάσει στην Αθήνα, όπου οι εγκληματίες εξεγέρθηκαν και συγκρούστηκαν με τους οπαδούς της ΑΕΚ. Και κανείς δεν τους σταμάτησε στα σύνορα, στα διόδια ή στα αστυνομικά μπλόκα στο εθνικό οδικό δίκτυο. Κανείς δεν σταμάτησε τις ορδές των ανθρώπων με μαχαίρια και ρόπαλα που στόχευαν τους οπαδούς της ΑΕΚ. Πού ήταν τα ΜΑΤ και οι άλλες αστυνομικές υπηρεσίες όταν ήξεραν τι επρόκειτο να συμβεί στην Αθήνα;

Μιλάμε για οργανωμένο έγκλημα από την πλευρά των Κροατών με τη βοήθεια Ελλήνων χούλιγκαν. Πρόκειται για ένα έγκλημα που θα έπρεπε να είχε αποτραπεί από την ελληνική αστυνομία, καθώς όλοι γνώριζαν τις προθέσεις των οπαδών του Ζάγκρεμπ. Το άγριο αυτό έγκλημα έλαβε χώρα ενάμιση χρόνο μετά την απάνθρωπη δολοφονία του Άλκη Καβάνου στη Θεσσαλονίκη.

Και δυστυχώς, αυτό δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Η χώρα μοιάζει με ξέφραγο αμπέλι. Οι λαθρέμποροι, που σκοτώνουν όποιον βρουν στην Εγνατία Οδό, χρησιμοποιούν το εθνικό οδικό δίκτυο σαν να είναι το δικό τους πέρασμα, χωρίς να ενοχλούν την αστυνομία. Το δίκτυο των Ρομά που κλέβουν σίδερα και μέταλλα παραμένει ανέγγιχτο και όλοι μας βλέπουμε καθημερινά αυτά τα κλοπιμαία να μεταφέρονται στους φράχτες. Οι μικρής ή μεγάλης κλίμακας βανδαλισμοί δημόσιας περιουσίας έχουν επίσης μείνει ανεξέλεγκτοι. Ο εκφοβισμός των αγοριών κοντά στην Αθήνα είναι ανεξέλεγκτος. Η μαφία στα νησιά είναι εκτός νόμου.

Έτσι, η επιτυχής και αποτελεσματική κρατική διαχείριση της πανδημίας των υβριδικών επιθέσεων στον Έβρο έχει θολώσει τη συνολική εικόνα. Και έτσι σήμερα, τουλάχιστον, προκύπτει η εικόνα ενός κράτους που επιδεικνύει εγκληματική αμέλεια και αδιαφορία για την προστασία των πολιτών του. Και κάθε φορά που η πολιτεία λέει ότι σημειώνει πρόοδο, συμβαίνουν τραγικά περιστατικά με απώλειες ανθρώπινων ζωών. Και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με θεαματική αναποτελεσματικότητα και ανασφάλεια στους μηχανισμούς που υπάρχουν για την προστασία των πολιτών.

Ξέρουμε. Θα γίνουν ΕΔΕ. Θα υπάρξουν δυο – τρεις καθαιρέσεις και άλλες δυο τρεις παραιτήσεις. Ωστόσο, το καλούπι μένει το ίδιο. Και το ζήτημα είναι πως πρέπει να αλλάξει το ίδιο το καλούπι. Ποια χώρα έχει την καλύτερη αστυνόμευση στην Ευρώπη; Να ψάξουν να τη βρουν και να την κάνουν «copy paste» στη χώρα μας. Ποια χώρα έλυσε το θέμα της γηπεδικής βίας και με ποιον τρόπο; Να ψάξουν να τη βρουν και να την κάνουν «copy paste» στη χώρα μας. Ποια χώρα οργάνωσε το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ευρώπη;

Να ψάξουν να τη βρουν και να την κάνουν «copy paste» στη χώρα μας. Το καλούπι πρέπει να αλλάξει. Διαφορετικά δεν θα σπάσει μόνο το καλούπι, αλλά και ολόκληρο το σύστημα. Διότι όσες αναβαθμίσεις και να μας δίνουν οι οίκοι αξιολόγησης, η αστυνόμευση και η προστασία των πολιτών στη χώρα μας θυμίζει μοντέλο Λατινικής Αμερικής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments