Global News

BBC: Ο καιρός αποσυντονίζεται ξανά σε όλη την Ευρώπη

BBC: Ο καιρός αποσυντονίζεται ξανά σε όλη την Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Μετά τα κύματα καύσωνα, σειρά έχουν οι σφοδρές βροχοπτώσεις και ο άστατος καιρός.

Η Γηραιά ήπειρος είτε θα φλέγεται από ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, είτε θα βράζει από τις υψηλές θερμοκρασίες, είτε θα βουλιάζει στη λάσπη και το νερό μετά από κατολισθήσεις και πλημμύρες.

Ένα διαφορετικό καλοκαίρι. Η Γηραιά ήπειρος είτε θα φλέγεται από ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, είτε θα βράζει από τις υψηλές θερμοκρασίες, είτε θα βουλιάζει στη λάσπη και το νερό μετά από κατολισθήσεις και πλημμύρες. Η φύση ξεσπά και η κλιματική κρίση είναι πλέον γεγονός.

Καταρρακτώδεις βροχές πλήττουν και τη Βαλτική οπού μία γυναίκα χάνει τη ζωή της, αεροπορικές πτήσεις καθυστερούν, τα δρομολόγια των πλοίων σταματούν και ένα τρένο εκτροχιάζεται.

Πιο αναλυτικά, τρεις άνθρωποι οδηγούνται τραυματισμένοι στο νοσοκομείο στη Σουηδία όταν δύο βαγόνια στο τρένο στο οποίο επέβαιναν εκτροχιάζονται 280 χιλιόμετρα βόρεια της Στοκχόλμης.

Τα πλοιάρια τα οποία συνδέουν την Πολωνία με τη Σουηδία, εκείνα τα οποία εξυπηρετούν τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της ηπειρωτικής Γερμανίας με δύο νήσους της και όσα συνδέουν τη Νορβηγία με τη Δανία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια ενώ, όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν με αυτά καλούνται να αναβάλουν τον προγραμματισμό τους για αύριο, Τετάρτη.

Την ίδια ώρα στη Λιθουανία μία γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν δέντρα ξεριζώθηκαν σε περιοχή κοντά στα σύνορα η οποία δέχτηκε το σφοδρό χτύπημα της νέας κακοκαιρίας με ακόμη και τις στέγες των σπιτιών να παρασύρονται από τους ισχυρούς ανέμους που έφταναν σε ταχύτητα τα 108 χιλιόμετρα την ώρα. Κι ενώ τα σύνορα της χώρας πλήττονται από την κακοκαιρία, στην πρωτεύουσα Ρίγα πέφτει χαλάζι μεγέθους μπάλας του γκολφ.

Από τις ισχυρές βροχοπτώσεις δεν γλίτωσε ούτε η Εσθονία ενώ, στη Δανία οι αστυνομικές αρχές προειδοποιούν τους πολίτες ότι οι καιρικές συνθήκες παραμένουν σοβαρές.

Στον νότο της Νορβηγίας οι Αρχές ανέβασαν το όριο του συναγερμού στο ανώτατο επίπεδο εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων που έφεραν πλημμύρες και κατολισθήσεις ενώ δρόμοι πλημμύρισαν και στην πρωτεύουσα, Όσλο. Σε ό,τι αφορά στη Σουηδία η νύχτα έμοιαζε να μετατρέπεται σε ημέρα εξαιτίας των κεραυνών.

Και όλα αυτά ενόσω η Σλοβενία εξακολουθεί να μετρά τις πληγές της από το νέο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα τα προηγούμενα 24ωρα και είχε ως αποτέλεσμα η χώρα των 2 εκατομμυρίων κατοίκων να βιώσει τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία της.

ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισαν να στέλνουν βοήθεια στη χώρα στην οποία παραμένουν πλημμυρισμένα τα 2/3 των εδαφών της. Ο αριθμός των νεκρών από τουλάχιστον τρεις ανέβηκε στους τουλάχιστον έξι με τον Γενικό Γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ να συνομιλεί τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Ρόμπερτ Γκολόμπ. Η Σλοβενία ζήτησε τη συνδρομή του ευρωπαϊκού μηχανισμού RescEU και Γαλλία, Γερμανία ήδη στέλνουν βοήθεια ενώ πρόθυμες να βοηθήσουν είναι και η Βουλγαρία αλλά και η Κροατία με την προμήθεια ελικοπτέρων και εκσκαφέων.

Και όσο ο βορράς βυθίζεται στο νερό ο νότος της Ευρώπης αγκομαχά από νέες πυρκαγιές. Μετά τη Σαρδηνία στην Ιταλία η οποία σε μόλις λίγες ημέρες μετρά 42 πυρκαγιές και δύο ισχυρά μέτωπα στο νότο και τον βορρά της Ισπανίας, στην Πορτογαλία που είναι αντιμέτωπη με υψηλές θερμοκρασίες τουλάχιστον 2.000 πυροσβέστες παλεύουν με τις φλόγες σε ολόκληρη τη χώρα.

Χθες, Δευτέρα οι Αρχές της Πορτογαλίας εξέδωσαν προειδοποίηση για κόκκινο συναγερμό αφού η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 40 και 43 βαθμών Κελσίου. Αυτή τη στιγμή το πιο σοβαρό μέτωπο εντοπίζεται στην Οντεμίρα στα δυτικά. Η πυρκαγιά αυτή ξέσπασε το περασμένο Σάββατο και εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτη με 1.400 άτομα να έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν τις εστίες τους.

Το σκηνικό του καιρού σε ολόκληρο τον κόσμο παραμένει κεντρικό θέμα στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα με τους ειδικούς να προειδοποιούν για τις συνέπειες της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής που πλέον αρκεί να κοιτάξουμε έξω από το παράθυρό μας για να τις συνειδητοποιήσουμε.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments