Nέα της αγοράς

Η μεγαλομανία είναι στο DNA της Disney

Η μεγαλομανία είναι στο DNA της Disney

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Το διοικητικό συμβούλιο της Disney ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι συμφώνησε ομόφωνα να επεκτείνει το συμβόλαιο του διευθύνοντα συμβούλου Άιγκερ για άλλα δύο χρόνια

Οι ηγέτες της Walt Disney κοιτάζουν στον καθρέφτη και μαγεύονται. Το αφεντικό Μπομπ Άιγκερ παραμένει για ακόμη περισσότερο από ό,τι είχε προηγουμένως προγραμματιστεί, μετά από αρκετές παρατάσεις και αφού είχε υποσχεθεί να μην κάνει κάτι τέτοιο. Αυτό παρά την πτώση της τιμής της μετοχής. Είναι μια γνωστή ιστορία που δεν τελείωσε καλά για τον προκάτοχο του Άιγκερ – ούτε κάνει κανένα καλό για τους σημερινούς μετόχους.

Το διοικητικό συμβούλιο της Disney ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι συμφώνησε ομόφωνα να επεκτείνει το συμβόλαιο του Άιγκερ για άλλα δύο χρόνια, το οποίο προηγουμένως επρόκειτο να λήξει στα τέλη του 2024. Οι λόγοι που αναφέρονται από τον Πρόεδρο της Disney, Μαρκ Πάρκερ, είναι το εν εξελίξει σχέδιο μετάβασης της εταιρείας και η προσθήκη περισσότερου χρόνου στο χρονόμετρο για να βρεθεί ο επόμενος ηγέτης. Έχουν περάσει επτά μήνες από τότε που ο Άιγκερ επανήλθε για να αναλάβει το τιμόνι, αφού ο επιλεγμένος διάδοχός του – επί χρόνια στέλεχος της Disney Μπομπ Τσάπεκ- πάλεψε να βρει κάποιον ρυθμό.

Το ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν ώθησε τον Άιγκερ να βρει έναν αντικαταστάτη νωρίτερα είναι αποτυχία διακυβέρνησης. Ο Άιγκερ είχε διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος από το 2005 έως το 2020, επεκτείνοντας το συμβόλαιό του τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια της περιόδου. Διετέλεσε επίσης εκτελεστικός πρόεδρος μέχρι το 2021, όταν ο Τσάπεκ ήταν Διευθύνων Σύμβουλος. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κυκλοφόρησε το iPhone, ιδρύθηκε το Twitter και η δραστηριότητα ροής του Netflix υπήρχε ήδη για δύο δεκαετίες.

Από την επίσημη επιστροφή του Άιγκερ τον Νοέμβριο του 2022, η απόδοση της Disney υστερεί σημαντικά. Η συνολική απόδοση των μετόχων για της εταιρείας του Μίκυ Μάους κατά τη διάρκεια της περιόδου ήταν αρνητική 3% έναντι 54% του Netflix και 22% της Warner Bros Discovery της ιδιοκτήτριας του HBO. 

Το να κινηθούν οι μετοχές προς τη σωστή κατεύθυνση θα απαιτήσει σκληρή δουλειά. Η πώληση του ESPN θα μπορούσε να είναι μια επιλογή – το δίκτυο έχασε 9 εκατομμύρια συνδρομητές στις ΗΠΑ από το 2019 έως το 2022. Τα περιουσιακά στοιχεία ψυχαγωγίας της εταιρείας στην Ινδία, τα οποία αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της συμφωνίας 71 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Άιγκερ για κομμάτια της αυτοκρατορίας του Ρούπερτ Μέρντοχ, είναι ένας άλλη μια πιθανή υποψηφιότητα προς πώληση, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Ο Άιγκερ και το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να διστάζουν να φέρουν κάποιον νέο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Και όμως, ακόμα κι αν έπαιρνε δύσκολες αποφάσεις, θα αναθέσει στον όποιο διάδοχο την εκτέλεση τους.

Επιπλέον, ο Άιγκερ δημιούργησε προβλήματα ο ίδιος. Η Ινδία, για παράδειγμα, προοριζόταν να είναι μεγάλη μηχανή ανάπτυξης για τη Disney. Η επιχείρηση ροής, η οποία ήταν το πνευματικό τέκνο του Άιγκερ, απέτυχε να ενσωματώσει προσεκτικά το περιεχόμενο που περνά στο αθλητικό δίκτυο και σε ένα άλλο τμήμα της Fox, το Hulu.

Ένα πράγμα που ο Άιγκερ μάλλον πρόκειται να συνεχίσει είναι η λιγότερο από ιδανική κληρονομιά  της μεγαλομανίας. Αντικατέστησε τον Μάικλ Άισνερ, ο οποίος άφησε τη Ντίσνεϊ ηττημένος αφού πάλεψε με ακτιβιστές, το διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη της οικογένειας της Ντίσνεϊ. Το 2004, η μειωμένη τιμή της μετοχής της Disney ήταν μια πρόσκληση για το αφεντικό της Comcast, Μπράιαν Ρόμπερτς, ώστε να κάνει μια προσφορά. Λίγο μετά, ο Άισνερ έφυγε.

Μπορεί να ετοιμάζεται κάποια συνέχεια. Ο ρηξικέλευθος Νταν Λόεμπ του Third Point ήρθε και έφυγε. ΟΝέλσον Πελτζ της Trian Partners προσπάθησε επίσης να πάρει μια θέση στο ΔΣ και μπορούσε πάντα να επιστρέψει. Και οι δύο δυσκολεύτηκαν να περιθωριοποιήσουν αρκετούς θυμωμένους μετόχους για να σπάσουν τον καθρέφτη του Άιγκερ. Αυτό κάνει τα πράγματα λίγο πιο εύκολα.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments