Διεθνή

Η Μελόνι επιβάλλει έκτακτο φόρο 40% στις τράπεζες

Η Μελόνι επιβάλλει έκτακτο φόρο 40% στις τράπεζες

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Remo Casilli/File Photo

Ο έκτακτος φόρος αφορά στα κέρδη των τραπεζών, τα οποία είναι, κατά την κεντροδεξιά κυβέρνηση, πολύ υψηλά.

Η Ιταλία ενέκρινε έναν απροσδόκητο φόρο στα κέρδη των τραπεζών, οι οποίες επωφελούνται επί του παρόντος από τα υψηλά επιτόκια.

Για το 2023, η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι σχεδιάζει να φορολογήσει έως και 40% το καθαρό περιθώριο επιτοκίου των τραπεζών, το οποίο μετρά τη διαφορά μεταξύ του επιτοκίου με το οποίο δανείζουν τα ιδρύματα και αυτού με το οποίο αναχρηματοδοτούν.

Πηγές που γνωρίζουν το θέμα ανέφεραν ότι η Ρώμη στοχεύει να συγκεντρώσει κάτι λιγότερο από τρία δισεκατομμύρια ευρώ από αυτό το μέτρο.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα καταγγείλει τη στάση του ιταλικού τραπεζικού τομέα, ο οποίος, κατά την άποψή της, δεν μεταβίβασε επαρκώς την αύξηση των επιτοκίων στις αποδοχές των καταθέσεων των αποταμιευτών. Ωστόσο, όλες οι ιταλικές τράπεζες ανέφεραν στο δεύτερο τρίμηνο αποτελέσματα ενισχυμένα από την άνοδο των επιτοκίων.

«Αρκεί να δεις τα κέρδη των τραπεζών το πρώτο εξάμηνο (…) για να καταλάβεις ότι δεν πρόκειται για μερικά εκατομμύρια, αλλά για (…) δισεκατομμύρια», δήλωσε ο Ματέο Σαλβίνι σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη αργά τη Δευτέρα.

Χώρες όπως η Ισπανία και η Ουγγαρία έχουν ήδη επιβάλει έναν απροσδόκητο φόρο στον τραπεζικό τομέα.

Στο χρηματιστήριο, ο δείκτης των ιταλικών τραπεζών σημείωσε βουτιά 6% το πρωί και αυτός του χρηματιστηρίου στην Ευρώπη σημείωσε πτώση 1,88%.

Οι ιταλικές τράπεζες, όπως η BPER Banca, η Intesa Sanpaolo, η Banco BPM και η Unicredit, έχασαν μεταξύ 5,5% και 7,5%.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments