Ελλάδα

Ν. Φιλαδέλφεια: Τα λάθη και οι παραλείψεις για ένα προαναγγελθέν έγκλημα

Ν. Φιλαδέλφεια: Τα λάθη και οι παραλείψεις για ένα προαναγγελθέν έγκλημα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Στο φως νέες σοκαριστικές αποκαλύψεις για τους “bad blue boys”

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για τον τρόπο αντιμετώπισης των Κροατών χούλιγκανς από τις ελληνικές Αρχές, στην σοκαριστική υπόθεση των συμπλοκών της Δευτέρας στη Νέα Φιλαδέλφεια, με θύμα τον 29χρονο Μιχάλη, οπαδό της ΑΕΚ. Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ. που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνουν ότι η Αστυνομία είχε εγκαίρως ενημερωθεί για την είσοδό τους στην Ελλάδα, ενώ στην έκθεση του Τμήματος Αθλητικής Βίας γίνονταν ειδική αναφορά στο αδίστακτο προφίλ τους.

Παράλληλα, τα έγγραφα ενημέρωναν για τον τρόπο δράσης των χούλιγκανς, τους πιθανούς στόχους στη Ελλάδα, καθώς και για τα σημεία όπου θα διέμεναν στην Αθήνα.

Η έκθεση είχε συνταχθεί 24 ώρες πριν από τα επεισόδια. Από την πρώτη κιόλας στιγμή καθίσταται ξεκάθαρο πως πρόκειται για έναν άκρως επικίνδυνο αγώνα στον οποίο όλα ήταν πιθανά.

«Ο αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων «Α.Ε.Κ. – DINAMO ZAGREB» χαρακτηρίζεται από άποψης απειλής – επικινδυνότητας ως «Υψηλού» κινδύνου. Σημειώνεται ότι ο κίνδυνος απειλής είναι δυναμικός και συνεχώς μεταβαλλόμενος, ενώ επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες» αναφέρεται στην έκθεση του Τμήματος Αθλητικής Βίας.

Οι προειδοποιήσεις ήταν σαφείς και στοχευμένες καθώς όπως αποδείχθηκε οι χούλιγκαν αφού έφτασαν στην Αθήνα, σε ομάδες για να μην εντοπιστούν, χρησιμοποίησαν τον ΗΣΑΠ, στους σταθμούς Ειρήνη και Πευκάκια για να φτάσουν συντεταγμένα στο γηπεδο της Φιλάδελφειας.

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και απαιτούν απαντήσεις. Γιατί ενώ οι αστυνομικοί γνώριζαν για την κάθοδο των Κροατών χούλιγκανς οι οποίοι διέσχισαν 6 νομούς της χώρας ανενόχλητοι δεν έστειλαν τουλάχιστον εδώ έξω από την ΟΠΑΠ Αρένα δυνάμεις των ΜΑΤ ώστε να αποφευχθεί το μοιραίο έστω την τελευταία στιγμή.

Το Τμήμα Αθλητικής Βίας είχε πληροφορίες και από τις κροατικές αρχές ότι:

Αναμένονται περίπου 100 οργανωμένοι οπαδοί Θα μετακινηθούν με βαν και οχήματα μέσω Μαυροβουνίου και Αλβανίας (σε με προσπάθεια να μην τραβήξουν την προσοχή των αρχών) «Δεν είναι δυνατόν κάποιοι αξιωματικοί της Αστυνομίας να λειτουργούν με τέτοιο παιδαριώδες τρόπο. Κάποιοι δεν ήξεραν καν τα πληροφοριακά δελτία. Δεν το είχαν διαβάσει. Ένα έγγραφο επείγον, απόρρητο, που μιλάει για ανθρώπους, για μια εγκληματική οργάνωση. Δηλαδή άμα ήταν Τούρκοι εθνικιστές και μπαίνανε στα σύνορα, θα μπορούσαν να φτάσουν στο Σύνταγμα; Αυτό είναι ανεπίτρεπτο» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης.

Πάντως, και οι αρχές του Μαυροβουνίου, όπως αποδεικνύεται σε έγγραφο, είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην Αθήνα. Ανέφεραν πως 100 με 200 άτομα που χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνοι οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ οδεύουν προς την Ελλάδα με σκοπό να παρακολουθήσουν τον αγώνα.

«Στις 07/09/2023 μεταξύ 03.00 και 06.00h στον συνοριακό σταθμό Μποζάι κατά την έξοδο από το Μαυροβούνιο, αστυνομικοί της συνοριακής αστυνομίας έλεγξαν πολίτες της Δημοκρατίας της Κροατίας (περίπου 120 επιβάτες) νεαρής ηλικίας, οι οποίοι εκτιμάται ότι ταξιδεύουν στην Ελλάδα για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ FC AEK και GNK DINAMO» επισημαίνεται.

«Δεν ξέρω κατά πόσο ήταν εύστοχη η απομάκρυνση των επικεφαλής της τροχαίας. Δεν είναι δυνατόν επίσης να βλέπουμε μέσα στην πόλη σε σταθμούς του μέτρο του ηλεκτρικού αυτούς τους φονιάδες με καδρόνια και κόστους και να μην υπάρχει η αστυνομία να τους συλλάβει αναρωτιέμαι στην Αττική υπάρχει αστυνομία υπάρχει επικεφαλής αυτοί γιατί είναι ακόμη στις θέσεις τους; Ίσως για πρώτη φορά στα χρονικά της ελληνικής αστυνομίας να φύγουν κάποιοι από πολύ υψηλά κλιμάκια» λέει ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. ε.α. Σπήλιος Κρικέτος.

«Καθοδηγούμενοι μαεστρικά από κάποιους εφιάλτες τα συγκεκριμένα άτομα πριν από κάποιο σημείο σπάσανε σε διάφορες κατευθύνσεις με αποτέλεσμα κάπου το επιχειρησιακό σχέδιο που πιθανών να υπήρχε να πήγε λάθος» τόνισε ο αρχιφύλακας και αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Χρήστος Συμεωνίδης.

Λάθη και παραλείψεις Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, οι αστυνομικοί στην Κακαβιά υποστηρίζουν ότι είχαν ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Αθήνα, αρχικά τηλεφωνικά και στη συνέχεια με e-mail, ότι περνούσαν διαδοχικά αυτοκίνητα και βανάκια με πινακίδες Κροατίας.

Συγκεκριμένα:

τη Δευτέρα στις 10:28 το πρωί, οι αστυνομικοί στην Κακαβιά υποστηρίζουν ότι έλαβαν σήμα από την Ιντερπόλ για μετακινήσεις οπαδών. Στις 11:00 ενημέρωσαν τηλεφωνικά τις αρμόδιες υπηρεσίες στην ΑΘήνα ότι διέρχονται πράγματι οχήματα με Κροάτες, χωρίς όμως να φέρουν διακριτικά ομάδας η κάτι το παράνομο και ύποπτο και τους ρωτούσαν “Τι θέλετε να πράξουμε”. Από την Αθήνα τους έδωσαν οδηγίες να καταγράψουν τα στοιχεία των οδηγών, τα οχήματα και τους αριθμούς των πινακίδων και να ενημερώσουν ξανά. Τα ανωτέρω έγιναν τηλεφωνικά, συμφωνα με όσα υποστηρίζουν.

Στις 13:30 – 14:15 στέλνουν στη διεύθυνση για την οπαδική βία e-mail με τα στοιχεία όλων των Κροατων: οχήματα, πινακίδες, και τους επιβαίνοντες οδηγούς. Όπως υποστηρίζουν δεν πήραν καμία απάντηση και άλλωστε μέχρι εκείνη την ώρα τα οχήματα είχαν διέλθει από την περιοχή ευθύνης τους.

Σήμα ήρθε στις 16:30 και τους ζητούν ελέγχο εντοπισμού και παρακολούθησης των ύποπτων οχημάτων. Το προφίλ των “bad blue boys” Στην αναλυτική αναφορά που είχε ετοιμαστεί πριν από τον αγώνα αναλύεται το προφίλ των Bad Blue Boys, των οργανωμένων οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και επισημαίνεται πόσο επικίνδυνοι είναι.

Ειδικότερα, χαρακτηρίζονται ως:

Οι πιο σκληροπυρηνικοί οπαδοί της Ευρώπης Φασιστική-ναζιστική διάθεση Συμμετοχή “σκίνχεντ” Οι ίδιοι, επιδιώκουν τις συγκρούσεις. Μάλιστα, χαρακτηρίζονται από:

ακραίες – βίαιες συμπεριφορές χρήση κροτίδων – βεγγαλικών ρόπαλα βόμβες μολότοφ βανδαλισμούς χρήση σωματικής βίας επιθέσεις με μαχαίρια Παράλληλα, γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι είναι αδελφοποιημένοι και αλληλοϋποστηρίζονται τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε Ευρωπαϊκό με οργανωμένους οπαδούς ελληνικής ομάδας.

Οι αιτίες ακόμη αναζητούνται και σε μία προσπάθεια απόδοσης ευθυνών έχουν ήδη απομακρυνθεί επτά αξιωματικοί της ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται και άλλες «καρατομήσεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments