Οικονομία

Η ακρίβεια χτυπά την πόρτα της Ευρώπης

Η ακρίβεια χτυπά την πόρτα της Ευρώπης

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

80% των Ευρωπαίων πολιτών έχουν τροποποιήσει τις καταναλωτικές συνήθειές τους ως προς την αγορά τροφίμων λόγω των αυξημένων τιμών.

Το διαθέσιμο εισόδημα μειώνεται, χρήματα δεν μένουν ούτε για επενδύσεις ούτε για αποταμίευση και η ζωή των Ευρωπαίων γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη καθώς το κόστος διαβίωσης έχει αυξηθεί πάνω από 15% μέσα σε δύο χρόνια, με τις τιμές των βασικών αγαθών να έχουν εκτιναχθεί σε ποσοστό έως και άνω του 25% στην ίδια περίοδο.

Η ψυχολογία των πολιτών σε αυτό το περιβάλλον δεν είναι καλή και γενικότερα η οικονομία της Ευρωζώνης δεν μπορεί να εντυπωσιάσει, κάτι που αναμένεται να αντικατοπτριστεί κάποια στιγμή και στα χρηματιστηριακά ταμπλό. Μέχρι τότε, φαίνεται ξεκάθαρα σε νέα έρευνα που διενήργησε η ING σε οκτώ χώρες και της οποίας τα ευρήματα δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Ο πληθωρισμός θα συνεχιστεί και θα κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα που τον βιώνουμε σήμερα για τουλάχιστον τρία χρόνια. Αυτός είναι ο φόβος που εκφράζεται από τους Ευρωπαίους σε όλη την έρευνα.

Η ακρίβεια «σκοτώνει» την κατανάλωση και το ενδεχόμενο ύφεσης δεν μπορεί να αποκλειστεί. Όσο περισσότερο σφίγγουν οι άνθρωποι το… ζωνάρι, τόσο μειώνονται οι πωλήσεις και τα κέρδη των επιχειρήσεων. Έτσι, η ακρίβεια πλήττει ολόκληρη την οικονομία, πνίγοντας τους καταναλωτές και τρομοκρατώντας τις αγορές.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε νέα έκθεσή της η JPMorgan συμβουλεύει τους επενδυτές να κρατήσουν αμυντική στάση, δίνοντας σύσταση «underweight» σε μετοχές και εταιρικά ομόλογα και σύσταση «overweight» σε εμπορεύματα και μετρητά, εκτιμώντας ότι τα μετρητά παραμένουν ο… Βασιλιάς. Για όσους επιμένουν να αγοράσουν μετοχές, οι ειδικοί συνήθως λένε ότι σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού ευνοούνται οι μετοχές αξίας έναντι των μετοχών ανάπτυξης.

Ας επιστρέψουμε στον καταναλωτή. Περισσότερο από το 80% των καταναλωτών δηλώνουν ότι έχουν αλλάξει τις βασικές αγοραστικές τους συνήθειες. Πράγματι, οι Ευρωπαίοι φαίνονται πεπεισμένοι ότι ορισμένα αγαθά δεν θα επιστρέψουν ποτέ σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών και θα συνεχίσουν να αυξάνονται οι τιμές τους, παρατείνοντας την κρίση του κόστους ζωής. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ο αριθμός των νοικοκυριών με ανεπαρκές μηνιαίο εισόδημα θα συνεχίσει να αυξάνεται και μια μέρα η ύφεση θα γίνει μονόδρομος.

Σχεδόν το 75% των Ευρωπαίων που δηλώνουν ότι έχουν αλλάξει τις αποταμιευτικές τους συνήθειες δηλώνουν ότι δεν τους έχει απομείνει τίποτα για να αποταμιεύσουν ή ότι αποταμιεύουν για μια μελλοντική κρίση, σύμφωνα με την έρευνα καταναλωτών της ING Μόνο ένας στους οκτώ δηλώνει ότι αποταμιεύει λιγότερο για να ξοδέψει χρήματα τώρα, ενώ μόνο ένας στους πέντε δηλώνει ότι αποταμιεύει λιγότερο για να ξοδέψει χρήματα στο μέλλον.

Οι Ευρωπαίοι ρωτήθηκαν πώς πιστεύουν ότι οι δαπάνες τους ως ποσοστό του εισοδήματός τους σε πέντε χρόνια θα συγκριθούν με τις σημερινές. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι περισσότεροι καταναλωτές εκτιμούν ότι θα ξοδεύουν περισσότερα από το εισόδημά τους στις κατηγορίες που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής οι μεγαλύτερες αυξήσεις.

Και όταν πιστεύεις ότι το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα σήμερα, αυτό της ακρίβειας, δεν πρόκειται να λυθεί σύντομα, είναι λογικό να μην περιμένεις ότι οι συνθήκες θα βελτιωθούν. Αυτό ακριβώς πιστεύουν και οι Ευρωπαίοι. Κατά μέσο όρο, ενώ αξιολογούν την τρέχουσα οικονομική κατάσταση με 5,4 στα 10 και βαθμολογούν την κατάσταση που βρίσκονταν πριν πέντε χρόνια με 5,9/10, οι προσδοκίες που έχουν για το μέλλον είναι ότι σε πέντε χρόνια η οικονομική κατάσταση θα είναι στο 5,2/10, χειρότερη δηλαδή από σήμερα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments