Πολιτική

Ο κρίσιμος Αύγουστος της πολιτικής

Ο κρίσιμος Αύγουστος της πολιτικής

Πηγή Φωτογραφίας: (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Θεωρείται μήνας χαμηλών πολιτικών εντάσεων, αλλά, συχνά, ο Αύγουστος περικλείει πυκνές και κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις.

Η θλιβερή υπόθεση της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια και οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις για αδράνεια, λάθη και επιχειρησιακή ανεπάρκεια από την πλευρά της αστυνομίας συνθέτουν ένα σκηνικό πολυεπίπεδης κρίσης μέσα στον Αύγουστο.

Η διαδεδομένη αντίληψη ότι ο Αύγουστος είναι ένας ήσυχος μήνας, κυρίως απόρροια του ότι είναι ο μήνας κορύφωσης των καλοκαιρινών διακοπών, συχνά διαψεύδεται στην πράξη για την πολιτική και τους πολιτικούς από μικρότερης ή μεγαλύτερης σοβαρότητας έκτακτα περιστατικά.

Το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών κυριάρχησε στη συζήτηση τον περασμένο Αύγουστο. Στις 5 Αυγούστου 2022, ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης και ο κ. Παναγιώτης Κοντολέων, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, παραιτήθηκαν μετά την καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη ότι το κινητό του τηλέφωνο παρακολουθείται- στις 8 Αυγούστου, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης ανέφερε σε δήλωσή του ότι το θέμα θα διερευνηθεί πλήρως. Υπήρξε επίσης μια θετική εξέλιξη τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε με μήνυμά του ότι η πατρίδα μας αποχωρεί από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Τον Αύγουστο του 2021, οι μεγάλες πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια και Ηλεία κυριάρχησαν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Ήδη από τις αρχές του μήνα, στις 4 Αυγούστου, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, ενώ σε δήλωσή του την επόμενη ημέρα ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης τόνισε τη σοβαρότητα της κατάστασης και την κινητοποίηση των αρχών, στις 18 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών της βόρειας Εύβοιας και μία εβδομάδα αργότερα, στις 25 Αυγούστου, η Βουλή προχώρησε στα μέτρα αντιμετώπισης και αποκατάστασης, που συζητήθηκαν σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας. Το κεντρικό θέμα πριν από δύο χρόνια ήταν η κρίση στο Αφγανιστάν, η οποία συζητήθηκε στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 18 Αυγούστου.

Τον Αύγουστο του 2020 κυριάρχησαν στο μέτωπο οι εντάσεις με την Τουρκία, η οποία αύξησε κατακόρυφα τις προκλήσεις της ως αντίδραση στη συμφωνία για τον καθορισμό της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Η Άγκυρα έβγαλε το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο, στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων, συνοδευόμενο από δεκάδες τουρκικά πολεμικά πλοία. Η Αθήνα απάντησε στέλνοντας το πολεμικό της ναυτικό και οι στόλοι των δύο χωρών βρέθηκαν αντιμέτωποι. Η συμφωνία με την Αίγυπτο υπογράφηκε στις 6 Αυγούστου και το Γενικό Συμβούλιο Ασφαλείας πραγματοποιήθηκε στις 10 Αυγούστου, εν μέσω μιας ολοένα και πιο προκλητικής τουρκικής στάσης. Σε επίσημη δήλωσή του στις 12 Αυγούστου, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αντίδραση της Τουρκίας και τόνισε ότι η χώρα μας «απάντησε» στην ανάπτυξη του τουρκικού στόλου στέλνοντας το πολεμικό της ναυτικό. Η ευμετάβλητη συμπεριφορά των γειτονικών χωρών βρέθηκε στο επίκεντρο των επικοινωνιών του κ. Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Εμμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ: στις 26 Αυγούστου, το Κοινοβούλιο συζήτησε την επικύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Ο Αύγουστος του 2019 κυριαρχήθηκε από κινήσεις για τον προγραμματισμό του έργου της νέας κυβέρνησης, με τα πρώτα νομοσχέδια να κατατίθενται στη Βουλή στις 6 Αυγούστου, συμπεριλαμβανομένου ενός νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος.

Το 2018, ο Αύγουστος επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο μήνας της διαχείρισης των συνεπειών της μεγάλης πυρκαγιάς στο Μάτι. Στις 3 Αυγούστου, ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την παραίτηση του Νίκου Τόσκα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στις 9 Αυγούστου ανακοινώθηκε ένα νέο σχέδιο για την πολιτική προστασία- στις 23 Αυγούστου, ο πρωθυπουργός Τσίπρας συναντήθηκε με τον καθηγητή Γκόλνταμερ και συμφώνησε να συσταθεί επιτροπή για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς στο Μάτι. Παράλληλα, στις 14 Αυγούστου, απελευθερώθηκαν δύο Έλληνες στρατιωτικοί που είχαν συλληφθεί τον Μάρτιο στον Έβρο και κρατούνταν από τις τουρκικές αρχές.

Στις 21 Αυγούστου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την αποχώρησή από το Μνημόνιο σε ομιλία του στην Ιθάκη. Στις 28 Αυγούστου του ίδιου μήνα, η κυβέρνηση ανασυγκροτήθηκε.

Εκτός από τις πυρκαγιές, ο Αύγουστος του 2017 ήταν ένας ήσυχος μήνας όπως και το 2016.

Αντίθετα, το 2015 ήταν ένα πυκνά επεισοδιακό έτος: στις 14 Αυγούστου, το τρίτο μνημόνιο που συμφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας με τους εταίρους του κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση- δεν έλαβε τη στήριξη 43 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνολικά 222 βουλευτές το ψήφισαν- στις 20 Αυγούστου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν ένα μήνα αργότερα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments