Global News

Bloomberg: Εφιαλτική η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στη Γερμανία

Bloomberg: Εφιαλτική η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στη Γερμανία

Πηγή Φωτογραφίας: Πηγή: Workenter - Ανειδίκευτοι εργάτες στη Γερμανία

Περισσότερο από το 43% των περίπου 9.000 εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι υπέφεραν από έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων τον Ιούλιο.

Επιδεινώνεται η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού που «φρενάρει» τη γερμανική παραγωγή, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δυσκολεύονται να βρουν τέτοιο προσωπικό.

Αυτό αποτυπώνεται στην τελευταία έρευνα επιχειρήσεων του Ινστιτούτου Ifo, με έδρα το Μόναχο, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Περισσότερο από το 43% των περίπου 9.000 εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι υπέφεραν από έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων τον Ιούλιο — έναντι λίγο πάνω από  42% τον Απρίλιο και ιστορικού υψηλού κοντά στο 50% τον Ιούλιο του 2022.

«Παρά την υποτονική οικονομία, πολλές εταιρείες εξακολουθούν να αναζητούν απεγνωσμένα κατάλληλους υπαλλήλους», δήλωσε ο Stefan Sauer της Ifo.

Η Γερμανία βρέθηκε σε περιβάλλον ύφεσης κατά τη διάρκεια του προηγούμενου χειμώνα μετά την άνοδο των τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού που ακολούθησε της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έκτοτε η γερμανική οικονομία είναι στάσιμη με χαρακτηριστική την ύφεση στη μεταποίηση, και πλέον και στις υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την Ifo ο τομέας των υπηρεσιών έχει πληγεί ιδιαίτερα σκληρά, καθώς τα τρία τέταρτα των νομικών και λογιστικών εταιρειών δεν βρίσκουν τους εργαζομένους με τα απαραίτητα προσόντα.

Υπήρξαν επίσης ελλείψεις ρεκόρ στον κλάδο των μεταφορών, στην αρχιτεκτονική και στη μηχανική.

Ακόμη,  περίπου το 41% των κατασκευαστών μηχανημάτων και εξοπλισμού ανέφεραν ελλείψεις σε κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό, ενώ ο συνολικός αριθμός για τη μεταποιητική βιομηχανία βελτιώθηκε ελαφρά σε λίγο κάτω από το 35%.

Η έλλειψη εργαζομένων, άλλωστε, αποτελεί και έναν από τους παράγοντες για τους οποίους οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Bloomberg εκτίμησαν ότι η γερμανική οικονομία θα διατηρήσει τον ίδιο αδύναμο ρυθμό το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου και μόλις και μετά βίας θα αυξηθεί οριακά κατά 0,1% το τελευταίο τρίμηνο.

Η νεότερη εκτίμηση υπολείπεται κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα της αντίστοιχης που καταγράφτηκε σε δημοσκόπηση τον προηγούμενο μήνα.

Η γερμανική οικονομία προβλέπεται ακόμη ότι θα συρρικνωθεί κατά 0,3% συνολικά το 2023 και πιθανότατα θα ανακάμψει μόνο κατά 0,8% το 2024, από την προηγούμενη πρόβλεψη του 1%, ανέφεραν οι οικονομολόγοι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments