Global News

Le Monde: Το Σχέδιο Β της Ινδίας για να ρίξει τον πληθωρισμό

Le Monde: Το Σχέδιο Β της Ινδίας για να ρίξει τον πληθωρισμό

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: NEWSBOMB.GR - Η ΙΝΔΙΑ Η ΤΡΙΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΩΣ ΤΟ 2030

Το "κλειδί" στο Plan Β της Ινδίας είναι η εισαγωγή με έκπτωση σιταριού από τη Ρωσία.

Σε συνομιλίες με τη Ρωσία  βρίσκεται η Ινδία,  προκειμένου να προχωρήσει σε εισαγωγή σιταριού με μειωμένη τιμή σε σχέση με τις αυξανόμενες παγκόσμιες τιμές, σε μια σπάνια κίνηση για την ενίσχυση των προμηθειών και τον περιορισμό του πληθωρισμού των τροφίμων ενόψει των πολιτειακών και εθνικών εκλογών του επόμενου έτους.

Oι εισαγωγές θα επιτρέψουν στο Νέο Δελχί να παρέμβει πιο αποτελεσματικά στην αγορά για να μειώσει τις τιμές του σιταριού που εκτίναξαν τον πληθωρισμό σε υψηλό 15 μηνών τον Ιούλιο.

“Η κυβέρνηση διερευνά το ενδεχόμενο εισαγωγών μέσω του εμπορικού ιδιωτικού τομέα και των κυβερνητικών συμφωνιών. Η απόφαση θα ληφθεί με προσοχή”, δήλωσε μία από τις πηγές, όταν ρωτήθηκε για τις εισαγωγές σιταριού από τη Ρωσία.

Η Ινδία δεν έχει εισάγει σιτάρι μέσω διπλωματικών συμφωνιών εδώ και χρόνια. Η τελευταία φορά που η Ινδία εισήγαγε σημαντική ποσότητα σιταριού ήταν το 2017, όταν ιδιώτες έμποροι απέστειλαν 5,3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

Το σχέδιο της κυβέρνησης να εισάγει ρωσικό σιτάρι είναι ένα από τα μέτρα από την πλευρά της προσφοράς που εξετάζονται για να μειωθούν οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων όπως τα καύσιμα, τα δημητριακά και τα όσπρια, μαζί με την επέκταση των αγροτικών προγραμμάτων για την άμβλυνση των επιπτώσεων του πληθωρισμού στους φτωχούς, δήλωσαν δύο από τις πηγές με γνώση του θέματος.

Οι πηγές δεν θέλησαν να κατονομαστούν, καθώς οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές και η τελική απόφαση μπορεί να απέχει εβδομάδες. Οι εκπρόσωποι των οικονομικών, του εμπορίου και της κυβέρνησης της Ινδίας δεν απάντησαν σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μηνύματα που ζητούσαν σχόλια.

Τον περασμένο μήνα, ο Sanjeev Chopra, ο πιο υψηλόβαθμος δημόσιος υπάλληλος στο ομοσπονδιακό υπουργείο τροφίμων, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία πρόταση για εισαγωγή σιταριού από τη Ρωσία.

Χαμηλά αποθέματα σιταριού

Αν και η Ινδία χρειάζεται μόνο 3 έως 4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σιταριού για να καλύψει το έλλειμμα, το Νέο Δελχί θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο εισαγωγής 8 έως 9 εκατομμυρίων τόνων σιταριού από τη Ρωσία για να έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στις τιμές, δήλωσε άλλη πηγή.

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία πέρυσι, η Ρωσία έχει γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος πωλητής αγαθών της Ινδίας κυρίως λόγω των προνομιακών αγορών πετρελαίου από το Νέο Δελχί.

“Η Ρωσία έχει δηλώσει την προθυμία της να προσφέρει έκπτωση επί των επικρατουσών τιμών της αγοράς. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στις εξαγωγές τροφίμων από τη Ρωσία”, δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Η Ινδία εισάγει επίσης ηλιέλαιο από τη Ρωσία και διακανονίζει τις πληρωμές σε δολάρια ΗΠΑ και σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την ίδια προσέγγιση, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

“Η Ινδία μπορεί εύκολα να εξασφαλίσει έκπτωση 25 έως 40 δολάρια ανά τόνο από τη Ρωσία. Αυτό θα διασφαλίσει ότι το κόστος εκφόρτωσης του σιταριού θα παραμείνει σημαντικά κάτω από τις τοπικές τιμές”, δήλωσε έμπορος που εδρεύει στη Βομβάη σε παγκόσμιο εμπορικό οίκο.

Οι χονδρικές τιμές του σιταριού στην Ινδία αυξήθηκαν κατά περίπου 10% σε διάστημα δύο μηνών σε υψηλό επτά μηνών τον Αύγουστο λόγω των περιορισμένων προμηθειών.

Τα αποθέματα σιταριού στις κυβερνητικές αποθήκες ανέρχονταν σε 28,3 εκατομμύρια τόνους την 1η Αυγούστου, 20% κάτω από τον μέσο όρο 10 ετών.

Πέρυσι, η Ινδία απαγόρευσε τις εξαγωγές σιταριού λόγω της χαμηλότερης παραγωγής, και η φετινή σοδειά αναμένεται επίσης να είναι τουλάχιστον 10% χαμηλότερη από την εκτίμηση της κυβέρνησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments