Πολιτική

Ευρεία σύσκεψη στην Κατεχάκη για την οπαδική βία

Ευρεία σύσκεψη στην Κατεχάκη για την οπαδική βία

Πηγή Φωτογραφίας: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην Κατεχάκη για τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση κατά της οπαδικής βίας και του χουλιγκανισμού.

Βασικό θέμα αποτελούν τα μέτρα κατά του χουλιγκανισμού και το θέμα του κλεισίματος των λεσχών φιλάθλων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Γιάννης Οικονόμου: «Πολύ σύντομα το πόρισμα από την ΕΔΕ»

«Κανένα μέτρο από μόνο του δεν μπορεί να εξαφανίσει την παραβατικότητα» τόνισε, νωρίτερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στην ΕΡΤ, για να μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την οπαδική βία μετά τα φονικά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι απαιτείται μια ολιστική αντιμετώπιση με δράσεις και παρεμβάσεις σε μια σειρά από τομείς, όπως η εφαρμογή του υπάρχοντος νομοθετικού πλασιού. «Χθες υπήρξε μια ευρεία σύσκεψη και η ανακοίνωση κάποιων μέτρων που έρχεται συμπληρωματικά στα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα και έφερε αποτελέσματα» ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, εξηγώντας η εφαρμογή των μέτρων στα γήπεδα θα γίνει άμεσα.

«Τα μέτρα που ανακοινώσαμε πριν από ένα χρόνο είχαν θετικό αντίκτυπο. Δεν εξαφάνισαν την παραβατικότητα ούτε η αυστηροποίηση των ποινών ή κάποιο μέτρο από μόνο του μπορεί να εξαφανίσει την παραβατικότητα» σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας πως «τα μέτρα που πήραμε με αφορμή τη δολοφονία του Άλκη είχαν ως αποτέλεσμα να συλληφθούν οι δράστες και να έχουμε αυτές τις ποινές» και λέγοντας ότι ο αθλητικός νόμος δίνει τη δυνατότητα να μπαίνουν αυστηρές ποινές όταν γίνονται επεισόδια μακριά από τα γήπεδα.

«Τα λάθη τα αναδεικνύουμε και τα αντιμετωπίζουμε» είπε στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου λέγοντας ότι οι επτά αξιωματικοί που απομακρύνθηκαν δεν θα είναι οι μόνοι αλλά αναμένει την ΕΔΕ της Ελληνικής Αστυνομίας για την απόδοση ευθυνών. «Αναδείξαμε την αποτυχία (σ.σ. της ΕΛ.ΑΣ.) από την πρώτη στιγμή και θα αποδόσουμε ευθύνες πολύ σύντομα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

«Στο γήπεδο της ΑΕΚ έγινε μια αλληλουχία λαθών αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε μια διαλυμένη Αστυνομία» σημείωσε ο υπουργός λέγοντας ότι τα λάθη θα διορθωθούν. «Υπήρχαν πληροφορίες που δεν τις διαχειρίστηκε σωστά η ΕΛΑΣ» παραδέχτηκε ο κ. Οικονόμου ενώ επίσης, είπε: «Οι επιτυχίες της ΕΛΑΣ που είναι περισσότερες από τις αποτυχίες θεωρούνται ως κάτι αυτονόητο. Η ΕΛΑΣ οφείλει να αντιμετωπίζει το έγκλημα και την παραβατικότητα για να δίνει αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη. Όταν εκδηλώνονται οι αστοχίες πρέπει να τις αναγνωρίζουμε και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας».

Τα μέτρα για την οπαδική βία

Αποφασισμένος να μπει τέλος στην εγκληματική και φονική – όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση του άτυχου Μιχάλη Κατσουρή – δράση των χούλιγκανς εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη σύσκεψη που είχε τόσο κατ΄ιδίαν με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, όσο και με τους ιδιοκτήτες Ολυμπιακού, ΠΑΟ, ΑΕΚ και τον εκπρόσωπο του ΠΑΟΚ παρουσία του επικεφαλής της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι για πρώτη φορά ακούστηκε από τα χείλη του πρωθυπουργού, έστω και ως ενδεχόμενο, η προειδοποίηση για αποκλεισμό ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. «Ελπίζω πράγματι να μην απαιτηθεί από τις εξελίξεις, το κράτος να ενεργοποιήσει το ύστατο μέτρο το οποίο έχει στη διάθεσή του, το οποίο δεν είναι άλλο από τον προσωρινό αποκλεισμό ελληνικών ομάδων από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τέσσερα μέτρα άμεσης εφαρμογής:

1. Κλείνουν οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών και κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο με έδρα πια την επίσημη ΠΑΕ.

2. Η Αστυνομία θα έχει πια ουσιαστικό έλεγχο προκειμένου να ελέγχει την είσοδο των οργανωμένων φιλάθλων στις θύρες εκείνες που στο παρελθόν έχουν δημιουργήσει πρόβλημα. Όπως ανακοινώθηκε με το μέτρο αυτό συμφώνησαν και οι τέσσερις μεγάλες ΠΑΕ με τον πρωθυπουργό να εξηγεί ότι «αυτό σημαίνει ότι η αρμοδιότητα αυτή μεταπίπτει από τις υπηρεσίες ασφάλειας των ομάδων στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία θα έχει και την ευθύνη να κάνει τέτοιους ελέγχους όποτε η ίδια κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο».

3. Τοποθετούνται ολοκληρωμένα συστήματα με κάμερες στα γήπεδα με τον πρωθυπουργό να σημειώνει ότι αυτό αποτελεί «χρέος» των ομάδων «για να μας βοηθήσουν να φροντίσουμε για την τάξη».

4. Δημιουργείται παρατηρητήριο βίας σε συνεργασία με την UEFA και των κρατών-μελών ώστε να υπάρχει έγκαιρη προειδοποίηση για γεγονότα υψηλού κινδύνου αλλά να υπάρχει και απόλυτη διαφάνεια -δημόσια ενδεχομένως- για το ποιοι σύλλογοι είναι αδελφοποιημένοι με ποιους και να είναι πολύ αυστηρή και η ίδια η UEFA στην απαγόρευση των μετακινήσεων οργανωμένων οπαδών που είναι υπότροποι και έχουν υποπέσει σε τέτοια περιστατικά βίας. «Και ενδεχομένως και με πιο αυστηρές τιμωρίες για τέτοια γεγονότα με αποκλεισμό, με μηδενισμούς παιχνιδιών και αποκλεισμό από ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε επίπεδο και της ίδιας τής UEFA» όπως παρατήρησε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments