Global News

Bloomberg: Η κινεζική κρίση ακινήτων φθάνει στις ΗΠΑ

Bloomberg: Η κινεζική κρίση ακινήτων φθάνει στις ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: TROMAKTIKO.GR - Η ΚΙΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΠΩΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ "ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΑΣ" ΤΩΝ ΗΠΑ

Πρόκειται για υπερεθνικό ντόμινο επιπτώσεων από τις χρεοκοπίες.

Ο όμιλος Evergrande, ο κινεζικός κολοσσός των ακινήτων, του οποίου η χρεοκοπία πριν από δύο χρόνια επιτάχυνε μια ευρύτερη κρίση χρέους στον κατασκευαστικό κλάδο στη χώρα, κατέθεσε πτώχευση στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη.

Η κίνηση αυτή την προστατεύει από τους πιστωτές στις ΗΠΑ, ενώ εργάζεται σε μια συμφωνία αναδιάρθρωσης αλλού. Το λεγόμενο αίτημα για υπαγωγή στο Κεφάλαιο 15 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα, αφορά σε διαδικασίες αναδιάρθρωσης που διεξάγονται στο Χονγκ Κονγκ και στα νησιά Κέιμαν.

Όπως διευκρινίζει το Bloomberg, οι διεθνείς συμφωνίες αναδιάρθρωσης χρέους απαιτούν μερικές φορές την υπαγωγή στο Κεφάλαιο 15 κατά την ολοκλήρωση μιας συναλλαγής. Πέρυσι, η εταιρεία ανάπτυξης Modern Land China Co. με έδρα το Πεκίνο υπέβαλε επίσης αίτηση πτώχευσης, αφού απέτυχε να αποπληρώσει ένα ομόλογο 250 εκατομμυρίων δολαρίων και δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε μια συμφωνία αναδιάρθρωσης του υπεράκτιου χρέους της.

Η μοίρα της Evergrande έχει ευρείες επιπτώσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας αξίας 60 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω αναταράξεις σε τράπεζες, καταπιστεύματα και εκατομμύρια ιδιοκτήτες κατοικιών, σε μια από τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις της χώρας. Το τεράστιο μέγεθος των υποχρεώσεων της άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων σημαίνει ότι η διαδικασία είναι βέβαιο ότι θα είναι μακρά.

Το αίσθημα προς τις κινεζικές αγορές έχει κλονιστεί αυτόν τον μήνα, αφού ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ακινήτων της χώρας, η Country Garden Holdings Co.βρίσκεται προ των θυρών της χρεοκοπίας. Η κατάσταση επιδεινώθηκε τις τελευταίες ημέρες, όταν ο χρηματοπιστωτικός όμιλος Zhongzhi Enterprise Group Co. σήμανε συναγερμό αφού συνδεδεμένες εταιρείες έχασαν τις πληρωμές για ορισμένα επενδυτικά προϊόντα.

Η κρίση χρέους ακινήτων της Κίνας βαθαίνει ταχύτατα, καθώς διανύει τον τέταρτο χρόνο της. Οι κατασκευαστές που ήταν συνηθισμένοι στην ανάληψη χρέους για να τροφοδοτούν την  φρενήρη ανάπτυξή τους γνώρισαν την «πρώτη ήττα» το 2020. Τότε ήταν που οι αρχές έθεσαν «τρεις κόκκινες γραμμές» για τα κριτήρια μόχλευσης που έπρεπε να πληρούν οι κατασκευαστές εάν ήθελαν να δανειστούν περισσότερα χρήματα.

Η Evergrande εργάζεται εδώ και μήνες για να ολοκληρώσει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης υπεράκτιου χρέους. Η εταιρεία τον Απρίλιο αποκάλυψε ότι δεν είχε ακόμη το επίπεδο υποστήριξης των πιστωτών που απαιτείται για την εφαρμογή του σχεδίου. Τον Ιούλιο, έλαβε την έγκριση του δικαστηρίου να διεξαγάγει ψηφοφορίες για τη συμφωνία. Η εταιρεία δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι είχε επαναπρογραμματίσει τις λεγόμενες scheme meetings για τους πιστωτές μέχρι τις 28 Αυγούστου.

Η Evergrande χρεοκόπησε για πρώτη φορά ένα ομόλογο σε δολάρια τον Δεκέμβριο του 2021 μετά από μήνες αβεβαιότητας για τα οικονομικά της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments