Πολιτική

Η επίσκεψη Ζελένσκι προάγει γεωπολιτικά την Ελλάδα

Η επίσκεψη Ζελένσκι προάγει γεωπολιτικά την Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: 63044] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Η επίσκεψη του Β. Ζελένσκι αναβαθμίζει τη θέση της χώρας στην ευρύτερη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στην Αθήνα βρίσκεται από απόψε το απόγευμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει επαφές με εκπροσώπους της πολιτικής και πολιτειακης ηγεσίας της χώρας, που βλέπει τη θέση της να αναβαθμίζεται γεωπολιτικά μέσα από την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου.

Συγκεκριμένα, στις 18.20 έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Εκεί τον περίμενε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον  ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Η επίσκεψη ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή για λόγους ασφαλείας, ενώ στις 19:50, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου  θα υποδεχθεί τον Ουκρανό πρόεδρο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, Κυριάκος Μητσοτάκης και Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα έχουν τετ α τετ, ενώ θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση με συμμετοχή αντιπροσωπειών, ενώ στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πραγματοποιεί στην Ελλάδα την πρώτη του επίσημη επίσκεψη – και πρώτη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς εκκρεμούσε από την Άνοιξη του 2021-  μετά την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανεπιφύλακτη η στήριξη της Αθήνας

Ταυτόχρονα, στην Αθήνα ο Β. Ζελένσκι θα συναντήσει για πρώτη φορά στο άτυπο δείπνο που οργανώνει ο Πρωθυπουργός με τους ηγέτες της περιοχής – παρουσία της ηγεσίας της Ε.Ε. – δείπνο κορυφής που εκπέμπει μέσω Ελλάδας ισχυρό μήνυμα στήριξης της Ουκρανίας και της ευρωατλαντικής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής και ακόμα ισχυρότερο μήνυμα ότι ο δρόμος αυτός για ολόκληρη την περιοχή περνά μέσα από την Αθήνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει ότι η Ελλάδα, η οποία στάθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας από την πρώτη στιγμή στηρίζοντας την Ουκρανία χωρίς αστερίσκους, θα συνεχίζει να στηρίζει αμυντικά και ανθρωπιστικά την Ουκρανία και την ευρωατλαντική της προοπτική.

Προαγωγή της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας

Εν τω μεταξύ, είναι βέβαιο πως η παρουσία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σήμερα στην Αθήνα, αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας στη Δυτική Συμμαχία και τονίζει την ευγνωμοσύνη του Κιέβου για την στήριξη που έχει λάβει από την πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής.

Σημειώνουμε στο σημείο αυτό ότι, στις 12 Αυγούστου, με ανάρτησή του ο κ. Ζελένσκι ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την προσχώρηση της Ελλάδας στο κοινό ανακοινωθέν των G7 για την Ουκρανία, δηλώνοντας «ευγνώμων στην Ελλάδα για την προσχώρηση στη Διακήρυξη Υποστήριξης της G7, τη 14η χώρα που υποστηρίζει εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία. Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την προσωπική του δέσμευση στην ελληνο-ουκρανική συνεργασία. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί στην ευρωατλαντική πορεία της Ουκρανίας.

Μία μέρα νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρι Κουλέμπα, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να αναφέρει ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει όλες τις διεθνείς πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της κυριαρχίας της Ουκρανίας και την πρόληψη των ανθρωπιστικών κρίσεων. Δεν αποκλείεται σε αυτή την συνομιλία να υπήρξε και μία πρώτη συζήτηση για την επίσκεψη του κ. Ζελένσκι στην Αθήνα.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να αναδείξει τον ηγετικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την δυναμική επιστροφή της στα Βαλκάνια από το 2019 και μετά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα επαναβεβαιώσει την σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, η οποία καθίσταται ακόμη πιο σημαντική στο νέο περιβάλλον προκλήσεων που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments