Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Τα «όπλα» των τεσσάρων υποψηφίων

ΣΥΡΙΖΑ: Τα «όπλα» των τεσσάρων υποψηφίων

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Καθένας από τους τέσσερις υποψηφίους αναπτύσσει τα δικά του "όπλα" στην κούρσα διαδοχής.

Συλλογική ηγεσία; Παράταξη; Κέντρο ή Αριστερά; Κόμμα μελών ή δομών; Πολιτική ή επικοινωνία; Η κούρσα για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προς το παρόν τα έχει όλα, αν και έχει οριοθετηθεί σε ένα πολιτικό πλαίσιο που όμως δεν απαλείφει τις διακριτές γραμμές των (ως τώρα) τεσσάρων υποψηφίων. Από την Πέμπτη η όλη μάχη έχει μεταφερθεί και με όρους καμπάνιας στο Διαδίκτυο με την ιστοσελίδα vote.syriza.gr και με ορίζοντα την ημερομηνία 10 Σεπτέμβρη και την εκλογική διαδικασία.

Το συνέδριο του κόμματος στις 2 Σεπτεμβρίου, που είναι και η προθεσμία για την ανάδειξη άλλων υποψηφίων. οι εκλογές στις 10 Σεπτεμβρίου και, αν χρειαστεί, ένας δεύτερος γύρος ψηφοφορίας στις 17 Σεπτεμβρίου. Η φετινή ΔΕΘ θα φιλοξενήσει τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στις 18 Σεπτεμβρίου. Ο νέος πρόεδρος θα επισκεφθεί παραγωγικές οργανώσεις στην συμπρωτεύουσα και αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία.

Μέχρι στιγμής, οι τέσσερις υποψήφιοι (Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Στέφανος Τζουμάκας) έχουν ήδη χαράξει, μέσω των δημόσιων παρεμβάσεών τους, μια γραμμή για το μέλλον του χώρου, τη θέση του στην πολιτική σκηνή, τη σχέση του με τις κοινωνικές τάξεις και τα κοινωνικά κινήματα και το προς τα πού θα πρέπει να κατευθύνεται η πυξίδα του: αριστερά, κεντρώα, κ.λπ.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μια σοβαρή εκλογική και πολιτική δοκιμασία και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το τακτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον Νοέμβριο θα έχει στην ουσία ταυτοτικό χαρακτήρα, ενώ ταυτόχρονα θα έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη δεύτερη δοκιμασία σύγκρουσης, τις ευρωεκλογές του 2024.

Άρα, πέραν της κούρσας, οι υποχρεώσεις… τρέχουν. Τρέχουν όμως και οι υποψήφιοι, παρά τη θερινή ραστώνη των ημερών. Και τρέχουν κρατώντας ο καθένας εξ αυτών τα χαρακτηριστικά του, σε μια δύσκολη διαδικασία με μεγάλο στοίχημα τη συμμετοχή των μελών, του κόσμου και την εξωστρέφεια του χώρου.

Αχτσιόγλου: Αντίπαλός μας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η Εφη Αχτσιόγλου θα βρίσκεται σύντομα στην Πάτρα, το Βόλο και την Κρήτη. Δίνει έμφαση στα πιο κεντρικά πολιτικά ζητήματα της επικαιρότητας και, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το βασικό στρατηγικό στοιχείο είναι ότι ο κύριος και μοναδικός της αντίπαλος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όλη η γραμμή του επιτελείου της θέλει ήδη να της δώσει τη φυσιογνωμία της νέου προέδρου, ενώ η ίδια επιμένει σε ένα κόμμα δομών με, όπως λέει, διασυνδέσεις με τα κοινωνικά κινήματα και τους νέους επιστήμονες.

Η κ. Αχτσιόγλου θέλει το κόμμα να γίνει η νέα φωνή των λαϊκών στρωμάτων, ενώ θεωρεί εν πολλοίς αποπροσανατολιστικό το δίλημμα «Αριστερά ή Κέντρο» για τη μελλοντική πορεία του χώρου.

«Για να πάει το κόμμα μας στην επόμενη ημέρα χρειάζεται όχι μόνο τις νέες ιδέες και τις νέες δυνάμεις, αλλά και τις δυνάμεις που έρχονται από μακριά και το οδήγησαν να κερδίσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις και να έχει τη διακυβέρνηση της χώρας για πάνω από τέσσερα χρόνια. Το «νέο» και η εμπειρία σε μία διαλεκτική σχέση. Και για να επιτευχθεί αυτό χρειαζόμαστε ένα κόμμα των δομών, όχι των προσώπων». Μια κριτική που ως τώρα της γίνεται είναι πως «στρογγυλεύει» τις γραμμές της ακριβώς επειδή φαίνεται πως έχει προβάδισμα και δεν θέλει με αιχμές να ανοίξει μέτωπα.

Τσακαλώτος: Κόμμα με προοπτική εξουσίας

Την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μεταβεί στα Ιωάννινα και θα περιοδεύσει γενικότερα στην επαρχία. Στη συνέχεια θα συνεχίσει στη Θεσσαλία, την Κεντρική Μακεδονία, τη Θράκη και την Κρήτη. Χαρακτηριστικό του δικού του «στυλ» στην προεκλογική εκστρατεία είναι ότι, εκτός από τις «βαριές» πολιτικές ομιλίες του, προγραμματίζει θεματικές εκδηλώσεις, όπως στα Χανιά για την Πράσινη Μετάβαση και την Ενεργειακή Κοινότητα, στο Ρέθυμνο για το ΕΣΥ (όπου υπάρχει κείμενο υποστήριξης από τους γιατρούς) και στο Βόλο για την τεχνητή νοημοσύνη.

Οι συνομιλητές του Τσακαλώτου σημειώνουν πως εκείνος εντοπίζει την εποχή ως φάση όπου ιεραρχείται ο πόλεμος των θέσεων και όχι ο πόλεμος των κινήσεων. Προέχει δηλαδή η δουλειά μυρμηγκιού για να ξαναγίνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κόμμα εξουσίας.

Η κριτική που ασκείται στον Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι ότι οι ομιλίες του έχουν ένα περιορισμένο, αριστερό ακροατηριο και ότι, αν εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος, η Προοδευτική Συμμαχία και οι Πασοκογενείς δεν θα εκπροσωπούνται υπό την ηγεσία του. Ωστόσο, ο ίδιος επιμένει στον όρο «συλλογική ηγεσία» και μιλάει για ένα δημιουργικό σοκ επανίδρυσης των κομματικών οργανώσεων.

Νίκος Παππάς: Πολιτική προσέγγιση με όρους παράταξης

Ο Νίκος Παππάς αποφεύγει να εκφράζεται με όρους κόμματος και προτιμά να μιλά συνολικότερα με όρους παράταξης.

Ο κ. Παππάς έχει μιλήσει αρκετές φορές για ένα κόμμα που θα εκπροσωπεί όλο το πολιτικό φάσμα,  από την αριστερά έως το κέντρο, πιστεύει στην πολιτική ανοιχτότητα του κόμματος και θεωρεί ότι το 2019 έγινε ένα σημαντικό πρώτο βήμα διεύρυνσης. Πιστεύει σε μια ανανεωμένη εγγύτητα με τη μεσαία τάξη. Η συνήθης κριτική που του ασκείται είναι η ασαφής πολιτική ταυτότητα, που στερείται ριζοσπαστικών συνδηλώσεων.

Τζουμάκας: Ανάγκη ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ

Το πολύπειρο πολιτικό στέλεχος κινείται, όπως συνηθίζει να επαναλαμβάνει, με όρους πολιτικής, επιστροφής στην πολιτική. Υπενθυμίζει ότι είναι αναγκαίο να διαρραγούν πλήρως οι σχέσεις ανάμεσα στην διαπλοκή και τη σφαίρα της πολιτικής και υπογραμμίζει την ανάγκη της διακοπής στην υποκατάσταση της πολιτικής με οργανωτικά μέτρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments