Ελλάδα

Τι είναι το φαινόμενο Backing fire που πλήττει την Πάρνηθα

Τι είναι το φαινόμενο Backing fire που πλήττει την Πάρνηθα

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΦΥΛΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ ΚΛΕΙΣΤΩΝ (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Η πυρκαγιά στην Πάρνηθα συμπεριφέρεται ως Backing fire ή οπισθοδρομούσα πυρκαγιά.

Την πορεία της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από τη Φυλή και βρίσκεται πλέον στην Πάρνηθα αναλύει μέσα από ειδικό σχεδιάγραμμα το Meteo. H Πυροσβεστική εξακολουθεί να δίνει μεγάλη μάχη για να εμποδιστεί η περαιτέρω εξάπλωση της φωτιάς που έχει καταστρέψει σπίτια και εκτάσεις δάσους.  

Με βάση την εικόνα της πυρκαγιάς, η εξάπλωση της φωτιάς προς τα βόρεια αναμένεται να επιβραδυνθεί καθώς πλησιάζει την κορυφογραμμή. Ταυτόχρονα, η πλευρική εξάπλωση της πυρκαγιάς προς τα δυτικά και ανατολικά αναμένεται να συνεχιστεί. Σημειώνεται επίσης ότι η αποτελεσματική καταστολή τυχόν εναπομενουσών ενεργών πυρκαγιών σε τάφρους στην περιοχή θα αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα για την πλήρη καταστολή της πυρκαγιάς.

Η αναλυτική προσέγγιση του metoo

Σχετικά με τη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα στην περιοχή της Πάρνηθας (Χασιά, Αττική), η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME της μονάδας METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) ενημερώνει:

Η πυρκαγιά συμπεριφέρεται ως οπισθοδρομούσα πυρκαγιά (backing fire), εξαπλούμενη βόρεια-βορειοανατολικά, αντίθετα στην επικρατούσα διεύθυνση του ανέμου. Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη συμπεριφορά της φωτιάς παίζει η αλληλεπίδραση της με την πολύπλοκη τοπογραφία και ειδικότερα τις απότομες κλίσεις της περιοχής, οπότε και αυτή μπορεί να κινείται με σχετική ταχύτητα ενάντια στους εξασθενημένους αυτή την ώρα βορειοανατολικούς ανέμους. Επιπροσθέτως, η παρουσία πυκνής και συνεχούς βλάστησης σε συνδυασμό με τις χαράδρες της περιοχής ευνοεί την πρόσκαιρη ανάπτυξη ακραίας συμπεριφοράς. Με βάση την εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά, αναμένεται η προς βορρά εξάπλωση της να επιβραδυνθεί όταν πλέον θα πλησιάσει την κορυφογραμμή. Παράλληλα, αναμένεται να συνεχιστεί η πλευρική της ανάπτυξη, δυτικά και ανατολικά. Τέλος, σημειώνεται ότι πολύ κρίσιμο στοιχείο για τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς θα αποτελέσει ο αποτελεσματικός έλεγχος των όποιων εστιών παραμείνουν ενεργές εντός των χαραδρών της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, αυτή τη στιγμή εμφανίζουν μικρή βελτίωση. Ωστόσο, η εξασθένιση των ανέμων υποβοηθά την αλληλεπίδραση της φωτιάς με την τοπογραφία και τη συνέχιση της εξάπλωσης της προς βόρεια-βορειοανατολικά, όπως σημειώθηκε παραπάνω. Από νωρίς το ξημέρωμα (03:00) της Τετάρτης αναμένουμε εκ νέου επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, οι οποίες θα παραμείνουν δυσμενείς έως και αργά το απόγευμα (19:00) της ίδιας ημέρας.

Η εικόνα του πύρινου μετώπου

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Γιάννης Αρτοποιός δήλωσε στο πλαίσιο της πιο πρόσφατης ενημέρωσης ότι 164 πυροσβέστες και 62 οχήματα δραστηριοποιούνται στην πυρκαγιά στη Φυλή, με εννέα αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα να έχουν κάνει νωρίτερα ρίψεις από αέρος.

Οι ριπές των ανέμων έχουν εξασθενήσει, αλλά αναμένεται να ενισχυθούν και πάλι το πρωί. Νωρίς το απόγευμα, μετά από μήνυμα του 112, εκκενώθηκαν τα Άνω Λιόσια, καθώς και οι οικισμοί Γεννηματά και Κανάλα, ενώ δόθηκε η οδηγία στους κατοίκους να μετακινηθούν προς τα νότια.

Παράλληλα, λίγο μετά τις 19:20, εστάλη μήνυμα στους κατοίκους του οικισμού Άγιος Ιωάννης Ντάρδιζας να εκκενώσουν προς το Μενίδι, ενώ στα Άνω Λιόσια πραγματοποιήθηκαν εργασίες απομάκρυνσης των κατοίκων από τα σπίτια τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments