Πολιτική

Η κυβέρνηση σε υψηλό βαρομετρικό και η χώρα σε δίνη hot – dry – windy

Η κυβέρνηση σε υψηλό βαρομετρικό και η χώρα σε δίνη hot – dry – windy

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: EKRITI.GR - ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Η χώρα βρίσκεται εν hot - dry - windy καμίνι και η πολιτική αντιπαράθεση "σκαρφαλώνει" σε ύψη.

Δεκάδες είναι τα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα. Η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη έκαιγε για ακόμα ένα βράδυ, με δεκάδες σορούς μεταναστών να βρίσκονται απανθρακωμένες στο δάσος της Δαδιάς. Εκκενώσεις οικισμών έγιναν το βράδυ της Τρίτης και στη Ροδόπη, ενώ το ίδιο συνέβη τόσο στη Βοιωτία όσο και στη Φθιώτιδα. Επιπλέον, από τη φωτιά στον Έβρο διακόπηκε η ηλεκτροδότηση στη Σαμοθράκης με αποτέλεσμα το νησί να μείνει χωρίς ρεύμα και νερό ενώ λίγο μετά τα μεσάνυχτα στάλθηκε μήνυμα από το 112.

Όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές στην περιοχή της Πάρνηθας, η Ομάδα FLAME της Μονάδας METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προβλέπει ότι η πρωτεύουσα θα τυλιχθεί κυριολεκτικά στις φλόγες και στον πυκνό καπνό, που πολύ δύσκολα θα μπορέσει να διαλύσει η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.

Πράγματι, την ώρα που περισσότερα από 400.000 στρέμματα έγιναν στάχτη σε ολόκληρη τη χώρα, οι πολιτικές κραυγές δίνουν τον τόνο της κομματικής αντιπαράθεσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Ως εδώ με την αλαζονεία και την αμετροέπεια των κυβερνητικών στελεχών

Δριμεία κριτική εναντίον του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέργιος Καλπάκης, υπογραμμίζοντας ότι, «αντί να απολογηθεί για την ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη να αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά τις πυρκαγιές, επέλεξε να επιτεθεί στην αντιπολίτευση. Ο κ. Μαρινάκης τοποθετήθηκε και ισχυρίστηκε ότι “η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί τις φωτιές, λες και δεν έγιναν εκλογές”. Με αυτό τον τρόπο, όμως, προσβάλλει πρώτους από όλους τους πολίτες που βιώνουν αυτές τις ημέρες τα τραγικά αποτελέσματα της απόλυτης κατάρρευσης του κρατικού μηχανισμού και οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν έδωσαν λευκή επιταγή στη Νέα Δημοκρατία», συνέχισε, από την πλευρά του, ο Στέργιος Καλπάκης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα αυτές τις εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές είναι η αλαζονεία και η αμετροέπεια των κυβερνητικών στελεχών».

ΠΑΣΟΚ: Επιτελικού χαρακτήρα η κυβερνητική ανικανότητα

Επίθεση εξαπέλυσε στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία και ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ, Θανάσης Γλαβίνας, με αφορμή τα μέτωπα των πυρκαγιών στον τόπο μας,  στη χώρα, μιλώντας για «επιτελική» ανεπάρκεια και διαχειριστική αναποτελεσματικότητα.

«Επικρατεί ένα γενικό έλλειμμα ασφάλειας των πολιτών σε πολλαπλά επίπεδα», αναφέρει με νόημα. «Η Πολιτική Προστασία, τόσο αναγκαία σήμερα, αλλά τόσο απούσα. Έλλειψη πρόληψης, έλλειψη συντονισμού και κυρίως έλλειψη αντανακλαστικών. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, όταν τα μέτωπα στον Έβρο καίνε εδώ και τέσσερις μέρες. Δεν υπάρχουν περιθώρια για δικαιολογίες και απόσειση ευθυνών στην πρώτη γραμμή άμυνας της χώρας», προσθέτει και καλεί την κυβέρνηση να αφήσει την επικοινωνία και να αναλάβει τις ευθύνες της πριν να είναι πολύ αργά.

Το meteo και η backing fire

H πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME της μονάδας METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αναφερόμενη στο θηριώδες πύρινο μέτωπο της Πάρνηθας κάνει λόγο για μία «Οπισθοδρομούσα πυρκαγιά» που αναμένεται να «κουμπώσει» με τις ανακοινώσεις των κομμάτων τις επόμενες ώρες… για να εκτονωθεί -στο ίδιο πάντοτε ύφος- μέχρι την εκπνοή της προαναγγελθείσας κοινοβουλευτικής «καταιγίδας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στάθηκε ιδιαίτερα μπροστά στην οργισμένη αντιπολίτευση και αποδέχθηκε πρόσκληση για κοινοβουλευτική αναμέτρηση στο όνομα του πρωθυπουργού.

Όπως ανέφερε, «η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα σε διαφορετικές περιοχές. Όλες οι δυνάμεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, δίνοντας τη μάχη με αυταπάρνηση, κατά τη διάρκεια μιας αντιπυρικής περιόδου στην οποία έχει ξεπεραστεί κάθε προηγούμενο στις ημέρες που η χώρα μας βρίσκεται σε ακραίο κίνδυνο (επίπεδο 5) εκδήλωσης πυρκαγιών», συνέχισε, διαβεβαιώνοντας πως θα έρθει η ώρα του απολογισμού.

Όπως γνωστοποίησε μάλιστα, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. «Σε κάθε περίπτωση, η συντεταγμένη ελληνική πολιτεία, μέσω των αρμοδίων αρχών, προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες για τη διερεύνηση των αιτιών πρόκλησης των πυρκαγιών και εξετάζει κάθε καταγγελία. Φαινόμενα αυτοδικίας ή διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων δεν θα γίνουν ανεκτά».

Όπως αποδεικνύεται, ο πρωθυπουργός δεν κρύβεται. Αντιθέτως, αμέσως μετά τις ολιγοήμερες διακοπές του, ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει επιστρέψει πλήρως ανανεωμένος και ζωντανός. Μετά το ευχάριστο σοκ της ανεπίσημης συνόδου κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια, προσκάλεσε, χωρίς προειδοποίηση, κορυφαίες προσωπικότητες από τις γειτονικές χώρες εν μέσω καλοκαιρινού καύσωνα. Μια ασφαλής εκτίμηση είναι ότι ο πρωθυπουργός θα αναλάβει εξίσου απρόβλεπτες πρωτοβουλίες σε όλα τα μέτωπα.

Μέχρι τη στιγμή της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών στο Κοινοβούλιο, η ισχυρή ευρωπαϊκή δύναμη πυρόσβεσης θα έχει αναλάβει την πρώτη γραμμή με θεαματικό, αν και επικουρικό, τρόπο. Εν τω μεταξύ, δεν αποκλείεται να καρατομηθούν κάποιοι από αυτούς που στέκονται απέναντι στις προηγούμενες αποτυχίες

και σε κρούσματα αδράνειας.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η Ελλάδα βρίσκεται σε ετοιμότητα για αιτήματα αεροπορικής και επίγειας βοήθειας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας:

  • 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Air Tractors από Γερμανία. Έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας
  • 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Air Tractors από Σουηδία. Έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας
  • 1 πυροσβεστικό αεροσκάφος CL-415 από Κροατία. Έχει φτάσει ήδη στη χώρα μας.
  • 1 ελικόπτερο βαρέως τύπου (Blackhawk) καθώς και 1 μονάδα επίγειας δασοπυρόσβεσης με οχήματα από Τσεχία. Αναμένονται αργά τη νύχτα.

Επιπλέον, η Ρουμανία συνδράμει ήδη με πεζοπόρο τμήμα με 56 πυροσβέστες και 10 πυροσβεστικά οχήματα, καθώς και η Κύπρος, η οποία έχει αποστείλει 2 αεροσκάφη τύπου Air Tractors, από τα ενταχθέντα στον εναέριο στόλο του rescEU.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments