Γεωπολιτικά

Τα F – 16 επιδεινώνουν τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας

Τα F – 16 επιδεινώνουν τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Balkaninsight.com -Erdogan Dismisses Council of Europe’s Call to Release Activist

Η Άγκυρα είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από την καθυστέρηση που σημειώνεται στην υπόθεση των F - 16.

Η στασιμότητα που επικρατεί στην Ουάσιγκτον στο ζήτημα της έγκρισης εκσυγχρονισμού και πώλησης F – 16  προβληματίζει την Άγκυρα, γεγονός που προκαλεί σκεπτικισμό για το μέλλον των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων.

Στην τουρκική πρωτεύουσα πιστεύεται ότι το ζήτημα μπορεί να μην επιλυθεί μέχρι το τέλος του 2023, γι’ αυτό και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε προχθές ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα απορρίψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ δεν έχουν δώσει καμία διαβεβαίωση ότι το θέμα θα προχωρήσει κανονικά, καθώς απαιτείται κοινοβουλευτική έγκριση και μέχρι στιγμής συνεχίζουν να υπάρχουν αντιδράσεις. Πάντως, αναλυτές αναφέρουν ότι ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, που έχει ήδη προκαλέσει καθυστερήσεις, έχει αυξήσει τις ανάγκες της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και αν το θέμα των F-16 καθυστερήσει περαιτέρω, η Άγκυρα θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις.

Τούρκοι στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι αν δεν ξεκινήσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα πρέπει να αρχίσει να αποσύρει ορισμένα από τα μαχητικά της, τα οποία έχουν ήδη φτάσει στο τέλος της διάρκειας ζωής τους και των περιορισμών πτήσης τους. Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές στις γειτονικές χώρες υποστηρίζουν ότι οι διπλωματικές επαφές μέχρι τον Οκτώβριο θα μπορούσαν να αποφέρουν κάποιο αποτέλεσμα, με χρονικό ορίζοντα τους πρώτους μήνες του 2024.

Οι ανησυχίες της Άγκυρας εντείνονται από την έλλειψη προόδου σε άλλα ζητήματα στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, όπως οι συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους και η υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς τους Κούρδους στη βόρεια Συρία.

«Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από τη στάση μας απέναντι στα τετελεσμένα γεγονότα που προσπαθούν να υλοποιήσουν στα νότια σύνορά μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρις ότου να κάνουμε την αποφασιστικότητά μας αποδεκτή στους αποκαλούμενους συμμάχους μας, οι οποίοι δεν εγκαταλείπουν τη συνεργασία τους με τρομοκρατικές οργανώσεις παρά τις δικαιολογημένες αντιρρήσεις της Τουρκίας», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά το υπουργικό συμβούλιο, στον απόηχο της δημοσίευσης των ειδήσεων περί πραγματοποίησης κοινής στρατιωτικής άσκησης των ΗΠΑ με τις δυνάμεις της πολιτοφυλακής των Κούρδων, PYD. Η Αγκυρα θεωρεί πως το PYD είναι παρακλάδι του PKK και ζητεί τον τερματισμό της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

Τέλος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε με έμμεσο τρόπο την Ελλάδα για το ζήτημα του προσφυγικού. Ο πρόεδρος της Τουρκίας σε ομιλία του προς τους αξιωματικούς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων υποστήριξε ότι «ως αποτέλεσμα των εντατικών προσπαθειών της ακτοφυλακής μας εμποδίσαμε θανάτους στο Αιγαίο. Σε ένα περιβάλλον όπου μένουν θεατές στο ταξίδι θανάτου 700 ονειροπόλων ταξιδιωτών, εμείς χρησιμοποιούμε ό,τι μέσο διαθέτουμε προκειμένου να τους κρατήσουμε στη ζωή. Ενώ κάποιοι τρυπώντας (τα σκάφη) καταδικάζουν αυτούς τους ανθρώπους σε βέβαιο θάνατο στο Αιγαίο, εμείς, με τις δυνάμεις του Λιμενικού που διαθέτουμε, τους σώζουμε μέσα από τα κύματα. Αυτή είναι η σαφέστερη ένδειξη της τουρκικής ευσπλαχνίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments