Διεθνή

ΗΠΑ: Οι διώξεις εκτοξεύουν τη δημοτικότητα του Τραμπ

ΗΠΑ: Οι διώξεις εκτοξεύουν τη δημοτικότητα του Τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Ereportaz.gr - Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΝΤΙΜΠΕΙΤ ΤΩΝ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΩΝ

Οι νομικοί φάκελοι που ανοίγουν για τον αμφιλεγόμενο πρώην πρόεδρο, αντί να μειώνουν, αυγατίζουν τα ποσοστά του.

«Ο αριθμός των ποινικών κατηγοριών εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις (για τις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών) και τον πακτωλό των χρημάτων που συγκεντρώνει για την προεκλογική του εκστρατεία».

Τη διαπίστωση αυτή κάνει η ανταποκρίτρια του BBC στις ΗΠΑ, Κέιτι Κέι, σε μια ανάλυσή της για την πορεία του Τραμπ στην εσωκομματική μάχη για το χρίσμα και όσα θα μπορούσαν να συμβούν στις προεδρικές εκλογές του 2024. «Ο πρώην πρόεδρος αψηφά τη βαρύτητα. Ο σημερινός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχει το αντίθετο πρόβλημα – δεν φαίνεται ότι μπορεί να απογειωθεί. Οσο καλά κι αν πηγαίνει η χώρα, δεν ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις», σχολιάζει η αρθρογράφος.

Η οικονομία των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Μπάιντεν πηγαίνει όντως καλά σε σύγκριση με άλλες χώρες. Ο πληθωρισμός είναι στο 3%, κάτω από το μισό των επιπέδων της ΕΕ ή του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ανεργία είναι χαμηλή, στο 3,5%, και οι φόβοι για ύφεση μειώνονται, σχολιάζει το ΒΒC.

Ωστόσο, πολλοί Αμερικανοί εξακολουθούν να αισθάνονται το άγχος των υψηλότερων επιτοκίων και των τιμών που δεν έχουν επιστρέψει πλήρως στα προ της πανδημίας επίπεδα. Ο Μπάιντεν ταξιδεύει σε όλη τη χώρα για να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι ο νόμος του για τη μείωση του πληθωρισμού και το πλαίσιο κινήτρων Chips and Science Act του 2022 έχουν διοχετεύσει τρισεκατομμύρια κυβερνητικά δολάρια στην οικονομία.

Η αρθρογράφος αναφέρει ότι, παραδόξως, παρά τις βελτιωμένες οικονομικές συνθήκες, πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters έδειξε ότι το 54% των Αμερικανών αποδοκιμάζει τον Μπάιντεν. Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο από ό,τι ήταν φέτος τον Μάρτιο, όταν τα πράγματα έδειχναν χειρότερα από οικονομικής άποψης. «Φαίνεται ότι τα καλά οικονομικά νέα δεν μεταφράζονται σε καλά νέα σε ό,τι αφορά τα ποσοστά αποδοχής του προέδρου», σχολιάζει η Κέι.

Eνας από τους λόγους μπορεί να είναι ότι πολλά από τα μεγάλα προγράμματα δαπανών του Μπάιντεν παραμένουν ακόμα υπό έγκριση. Ο Λευκός Οίκος ελπίζει ότι όσο τα σχέδια αυτά θα ξεδιπλώνονται, οι πολίτες θα διαπιστώνουν τα οφέλη τους και θα επιβραβεύσουν εν τέλει τον Μπάιντεν στην κάλπη. Ωστόσο, αν ο πληθωρισμός αυξηθεί ξανά και επιστρέψει η ύφεση, οι Ρεπουμπλικανοί θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν μια τέτοια εξέλιξη εναντίον του νυν προέδρου στην προεκλογική αρένα, τονίζεται στην ανταπόκριση του BBC.

Σε αντίθεση με τον Μπάιντεν, τα άσχημα νέα για τον Τραμπ δεν φαίνεται να του δημιουργούν και πολύ μεγάλο πρόβλημα. Παρά το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζει σοβαρότατες δικαστικές περιπέτειες, η δημοτικότητά του μεταξύ των ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων παραμένει ισχυρή. Ορισμένοι συνεργάτες του Τραμπ πιστεύουν μάλιστα ότι το γεγονός πως αντιμετωπίζει νομικά προβλήματα θα μπορούσε από μόνο του να λειτουργήσει υπέρ του…

Τον προτιμούν στο Οβάλ Γραφείο και όχι στη φυλακή

Πώς; Σύμφωνα με την Κέι, στο στρατόπεδο του Τραμπ εκτιμούν ότι πολλοί είναι τώρα ακόμη πιο πρόθυμοι να τον ψηφίσουν, επειδή ακριβώς θεωρούν ότι είναι θύμα νομικών επιθέσεων. Στο σημείο αυτό η δημοσιογράφος μεταφέρει αναλυτικά το εξής σκεπτικό: «Πρόσωπα που συμμετέχουν στην προεκλογική εκστρατεία του πρώην προέδρου ποντάρουν στο ότι οι ψηφοφόροι σε κρίσιμες περιοχές της χώρας, όπως τα προάστια της Φιλαδέλφειας, της Πενσιλβάνια, του Μιλγουόκι και του Γουισκόνσιν είναι τόσο απηυδισμένοι με την ιδέα να σταλεί στη φυλακή ένας πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ώστε θα ψηφίσουν για να επανεκλέξουν τον Τραμπ με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να ξεφύγει από τις νομικές του περιπέτειες».

Προς το παρόν, είναι πολύ νωρίς για να διαπιστωθεί αν αυτή η ανορθόδοξη στρατηγική θα μπορούσε να αποδειχθεί επιτυχής στις εκλογές του 2024. Ευτυχώς, θα πρόσθετε κανείς… Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στο σύνολο του εκλογικού σώματος δείχνουν ότι η πλειονότητα των Αμερικανών πιστεύει ότι ο Τραμπ έχει διαπράξει αδικήματα. Η πλειοψηφία λέει επίσης ότι δεν θα τον ψηφίσει.

«Πιστεύω ότι το επιτελείο του Τραμπ αναγνωρίζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή, αλλά θέλουν να διατηρήσουν την κυρίαρχη θέση τους στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα», σχολίασε ο Αντονι Σκαραμούτσι, ο οποίος διετέλεσε σύμβουλος επικοινωνίας του Τραμπ για ένα σύντομο χρονικό διάστημα όταν ήταν στον Λευκό Οίκο.

«Για τον λόγο αυτόν θα προσπαθήσουν να τον κρατήσουν στην προεκλογική εκστρατεία όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά πιστεύω ότι τελικά θα αναγκαστεί να αποχωρήσει, ως αποτέλεσμα ενός συνδυασμού των δικαστικών περιπετειών και της πίεσης από την οικογένειά του», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Από την άλλη πλευρά», γράφει η Κέι, «δεν επικρατεί ακριβώς ενθουσιασμός με τον Τζο Μπάιντεν. Ακόμα και οι ίδιοι οι Δημοκρατικοί αναρωτιούνται αν είναι πολύ μεγάλος σε ηλικία ώστε να είναι υποψήφιος για μια δεύτερη προεδρική θητεία. Ενα πράγμα που είναι βέβαιο για αυτή την προεκλογική εκστρατεία: θα συνεχίσει να είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη».

Διευρύνει τη διαφορά

Σύμφωνα με το δίκτυο CBS, «o πρώην πρόεδρος διατηρεί πλέον στις δημοσκοπήσεις το μεγαλύτερο προβάδισμα που έχουμε δει ως τώρα έναντι των αντιπάλων του, εν μέσω των σοβαρών νομικών προβλημάτων του. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι του αναφέρουν, δε, αυτά τα προβλήματα ως έναν ακόμη λόγο για να τον υποστηρίξουν». Ο πλησιέστερος –αλλά όχι πολύ κοντινός– αντίπαλος του Τραμπ, ο Ρον ΝτεΣάντις, έχει υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, ενώ όλοι οι υπόλοιποι βρίσκονται σε μονοψήφια ποσοστά.

Στην εν λόγω δημοσκόπηση από το ΥοuGoν, την οποία παρουσίασε το CBS στις 20/8, ο Τραμπ συγκεντρώνει ποσοστό 62% στην εσωκομματική μάχη για το χρίσμα του υποψηφίου των Ρεμπουμπλικανών, με τον ΝτεΣάντις στο 16% και τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, στο απογοητευτικό 5%.

Δεύτερον, απορρίπτουν την ίδια την ουσία των κατηγοριών: ο κύριος όγκος των οπαδών του πιστεύει όντως ότι ο Τραμπ προσπάθησε να διατηρήσει το αξίωμά του, αλλά για τους ίδιους κάτι τέτοιο ήταν νόμιμο και συνταγματικό. Πολύ απλά, συνεχίζουν οι αναλυτές του CBS, διότι οι ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι που συμμετέχουν στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του κόμματος πιστεύουν –στη συντριπτική τους πλειονότητα– ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν κέρδισε νόμιμα τις εκλογές του 2020.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments