Policy Briefs

Ισπανία: Ο βασιλιάς προτείνει κεντροδεξιό για τη θέση του πρωθυπουργού

Ισπανία: Ο βασιλιάς προτείνει κεντροδεξιό για τη θέση του πρωθυπουργού

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: ELDIRIO.ES - Feijóo sorprende al PP con un consejo de asesores “ajeno al partido”

Παρά τον ανεπαρκή αριθμό ψήφων, ο βασιλιάς επέλεξε τον πρόεδρο του κεντροδεξιού κόμματος για να του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ’ της Ισπανίας πρότεινε τον ηγέτη του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP)Alberto Núñez Feijóo ως υποψήφιο για το διορισμό ως νέο πρωθυπουργό, αν και το συντηρητικό κόμμα του δεν κέρδισε αρκετές ψήφους για να φτάσει στο απαιτείται πλειοψηφία στη Βουλή.

Το PP του Feijóo κέρδισε τις πρόωρες γενικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 23 Ιουλίου στην ιβηρική χώρα, αλλά το κόμμα του, η κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης, δεν έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία (176 έδρες σε ένα κοινοβούλιο 350 θέσεων).

Ο ηγέτης του PP μπορεί να υπολογίζει σε 172 ψήφους, συμπεριλαμβανομένης της κοινοβουλευτικής υποστήριξης του ακροδεξιού κόμματος VOX, της κεντροδεξιάς Λαϊκής Ένωσης της Ναβάρας (UPN) και του Συνασπισμού των Καναρίων Νήσων, αλλά αυτές δεν αρκούν για να επιτευχθεί ο στόχος, ανέφερε συνεργάτης EURACTIV.

Το βράδυ της Τρίτης, ο Núñez Feijóo ευχαρίστησε τον βασιλιά Φελίπε ΣΤ’ για την απόφασή του να τον προτείνει ως υποψήφιο για την ανάθεση και τόνισε ότι θα υπερασπιστεί την αλλαγή, τη σταθερότητα και την πολιτική «μέτρια» .

«Θα δώσουμε φωνή σε περισσότερα από 11 εκατομμύρια πολίτες που θέλουν αλλαγή, σταθερότητα και μετριοπάθεια με μια κυβέρνηση που υπερασπίζεται την ισότητα όλων των Ισπανών», έγραψε ο Feijóo στον λογαριασμό του X (πρώην Twitter).

Ο Βασιλικός Οίκος της Ισπανίας εξήγησε σε ένα δελτίο τύπου ότι η απόφαση του βασιλιά να προτείνει ως υποψήφιο τον Alberto Núñez Feijóo, παρά το γεγονός ότι δεν έχει επαρκή πλειοψηφία για την αποδοχή του, είναι σύμφωνη με το ” έθιμο” που είναι να προτείνει τον υποψήφιο που έλαβε το περισσότερες έδρες στις γενικές εκλογές.

Ο Βασιλιάς, σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα, ξεκίνησε μια σειρά διαβουλεύσεων τη Δευτέρα για να καθορίσει ποιος από τους δύο κύριους υποψηφίους για την επενδυτική κυβέρνηση, τον Núñez Feijóo και τον προσωρινό πρωθυπουργό και σοσιαλιστή ηγέτη, Pedro Sánchez (PSOE, S&D ), θα μπορούσε να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους για να γίνει ο νέος διευθύνων σύμβουλος της χώρας.

Ο Sánchez και ο Núñez Feijóo εξέφρασαν αμφότεροι την επιθυμία τους να είναι υποψήφιοι ενώπιον του Ισπανού μονάρχη την Τρίτη.

Ο Sánchez είπε στον μονάρχη ότι το κόμμα του “είναι σε θέση να συγκεντρώσει την απαραίτητη κοινοβουλευτική υποστήριξη” για να σχηματίσει έναν νέο προοδευτικό συνασπισμό που θα αποτελείται από το PSOE και το προοδευτικό μπλοκ Sumar.

Ωστόσο, ο βασιλιάς επέλεξε να προτείνει τον υποψήφιο με τη μεγαλύτερη υποστήριξη αυτή τη στιγμή, καθώς ο Sánchez κέρδισε μόνο 152 έδρες (PSOE και Sumar) και δεν έχει ακόμη δημιουργήσει περίπλοκες συμμαχίες με πολλές περιφερειακές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του καταλανικού αυτονομιστή Junts per Catalunya (JuntsXCat , Μαζί για την Καταλονία) του πρώην Προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος έχει ήδη θέσει αρκετές «κόκκινες γραμμές».

Το βράδυ της Τρίτης, η Πρόεδρος του ισπανικού κοινοβουλίου, Francina Armengol (PSOE, S&D), ανακοίνωσε την απόφαση του μονάρχη μετά από μια σειρά διαβουλεύσεων κατά τις οποίες ο Φελίπε VI άκουσε τις θέσεις του UPN, του Συνασπισμού των Καναρίων, του βασκικού εθνικιστικού κόμματος PNV, το προοδευτικό μπλοκ Sumar, Vox, το PSOE και το Partido Popular.

«Ο Feijóo οδηγεί όλους τους Ισπανούς πολίτες σε μια επένδυση που όλοι γνωρίζουν ότι θα αποτύχει », ανέφεραν πηγές της Sumar.

Εάν κανένας από τους υποψηφίους δεν καταφέρει να ορκιστεί νέος πρωθυπουργός, η Ισπανία πιθανότατα θα διεξαγάγει νέες εκλογές στις αρχές Δεκεμβρίου, ημέρες πριν από το τέλος της ισπανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments