Ελλάδα

Πυρκαγιές: Το ένα αρνητικό ρεκόρ διαδέχεται το άλλο – Τι επισημαίνει η Copernicus για τον Έβρο

Πυρκαγιές: Το ένα αρνητικό ρεκόρ διαδέχεται το άλλο – Τι επισημαίνει η Copernicus για τον Έβρο

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Pelop.gr - ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ 6 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

"Πρωταθλήτρια" στα αρνητικά ρεκόρ ως προς τις δασικές πυρκαγιές αναδεικνύεται η χώρα μας.

Στις δασικές πυρκαγιές, που μαίνονται σε όλη τη χώρα, το ένα αρνητικό ρεκόρ «σπάει» το άλλο, τη στιγμή που η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus τονίζει ότι η φωτιά που ξέσπασε στον Έβρο είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρονιά.

Νέα αρνητικά ρεκόρ

            Η διαχείριση των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα καταγράφει πολύ κακές επιδόσεις. Σύμφωνα με τη μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κάηκαν περισσότερα από 400 χιλιάδες στρέμματα μέσα στα τελευταία τρία 24ωρα.

Στα στοιχεία του EFFIS του ευρωπαϊκού συστήματος για τις δασικές πυρκαγιές (European Forest Fire Information System)που παρουσιάζει η LiFO είναι ακόμη πιο απογοητευτικά. Ο απολογισμός των καμένων εκτάσεων που καταγράφει ο  EFFIS για την Ελλάδα, ξεπέρασε πλέον το θλιβερό ρεκόρ του 2021, για το οποίο η κυβέρνηση τότε είχε δεσμευτεί ότι θα λάβει μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί.

Σήμερα, δύο σχεδόν χρόνια μετά την ίδρυση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τις εξαγγελίες για την πρόληψη και την αντιπυρική προστασία φαίνεται ότι τίποτα δεν πήγε πολύ καλά. Το 2021 κάηκαν σύμφωνα με τον EFFIS 1.307.440 στρέμματα και φέτος έχουν γίνει στάχτη 1.447.774 στρέμματα, μια τιμή που είναι 1 εκατ. στρέμματα πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαπενταετίας.  

Προς το παρόν, το 2023 καταγράφεται ως η δεύτερη χειρότερη χρονιά αναφορικά με το επίπεδο των καμένων εκτάσεων από το 2006 και μετά. Οι πιο καταστροφικές πυρκαγιές σημειώθηκαν το 2007 στην Ηλεία που έχασαν τη ζωή τους 84 άνθρωποι και κάηκαν 2,717.150 εκ. στρέμματα. Την ίδια χρονιά κάηκαν στην  Πάρνηθα 48.744 στρέμματα, από τα οποία τα 36.338  ήταν τμήμα του εθνικού δρυμού. Το 2018 ακολούθησε η τραγωδία στο Μάτι που έχασαν τη ζωή τους 104 άνθρωποι.

Ακόμη και αν οι καιρικές συνθήκες με τους δυνατούς ανέμους δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης, οι φωτιές του τριημέρου δείχνουν ότι όποιο επιχειρησιακό σχέδιο και να είχε σχεδιάσει η πυροσβεστική υπηρεσία δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τη μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, υπήρξαν «δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες» από το περασμένο Σάββατο, που «έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δριμύτητα και την έκταση των δασικών πυρκαγιών».

Συνολικά, μέχρι χθες αργά το βράδυ εκδηλώθηκαν 93 πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα, από τον Έβρο έως την Αττική, και πολλές από αυτές συνεχίζουν να καίνε ανεξέλεγκτες. Η φωτιά που έκαιγε στη Φυλή επεκτάθηκε στις πλαγιές της Πάρνηθας. Νωρίτερα ενώθηκε με την πυρκαγιά που μαινόταν στον Ασπρόπυργο, η οποία παίρνοντας επίσης ανεξέλεγκτες διαστάσεις, έκαψε σπίτια, βιομηχανικές εγκαταστάσεις αλλά και μία από τις εναπομείνασες πράσινες περιοχές του Ασπροπύργου  τον λόφο Κυρίλλου και το βουνό που βρίσκεται πίσω από το λόφο αυτό.

Στην Θράκη οι πυρκαγιές για τέσσερα συνεχόμενα 24ωρα ήταν εκτός ελέγχου, ενώ η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας από μία νέα εστία και συνάντησε τη φωτιά που έκαιγε στο νότιο κομμάτι του Έβρου, η οποία εκδηλώθηκε το Σάββατο.

Copernicus: Η πυρκαγιά στον Έβρο η μεγαλύτερη στην Ευρώπη εδώ και χρόνια

            Την ίδια στιγμή, η Copernicus επιβεβαιώνει την τάση της χώρας μας για αρνητικά ρεκόρ ως προς τις δασικές πυρκαγιές.

Συγκεκριμένα, νέα δορυφορική εικόνα, η οποία δείχνει την τεράστια έκταση που έχει σαρώσει η φωτιά στον Έβρο, φτάνοντας στα όρια της Ροδόπης, έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus.

Σύμφωνα με προκαταρκτική ανάλυση δεδομένων από την ευρωπαϊκή υπηρεσία, μέχρι στιγμής έχουν καεί 72.344 εκτάρια ή 723.440 στρέμματα.

Όπως αναφέρει η υπηρεσία στη σελίδα της στο Twitter, η φωτιά στον Έβρο είναι «η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια».

Metoo: Μέχρι τις 23 Αυγούστου κάηκαν περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια στρέμματα

Τρεις φορές περισσότερα στρέμματα έχουν καεί  στη χώρα μας μέχρι τις 23 Αυγούστου από το μέσο όρο της περιόδου 2006 – 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών και δημοσιεύει το metoo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 23 Αυγούστου οι δασικές πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στη χώρα μας έχουν κατακάψει πάνω από 1.200.000 στρέμματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments