Οικονομία

Αναψυκτικά – Παγωτά – Μπύρα: Οι καλοκαιρινές απολαύσεις γίνονται πιο ακριβές

Αναψυκτικά – Παγωτά – Μπύρα: Οι καλοκαιρινές απολαύσεις γίνονται πιο ακριβές

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay, Τουλάχιστον 10% πιο ακριβά σε σχέση με πέρυσι είναι τα αναψυκτικά, τα παγωτά και οι μπύρες

Τουλάχιστον 10% πιο ακριβά σε σχέση με πέρυσι είναι τα αναψυκτικά, τα παγωτά και οι μπύρες

Τουλάχιστον 10% πιο ακριβά σε σχέση με πέρυσι είναι τα αναψυκτικά, τα παγωτά και οι μπύρες που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα του λιανεμπορίου, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένες κατηγορίες να εμφανίζουν σημαντική ανάπτυξη σε όρους αξίας, αλλά μικρότερη αύξηση ή ακόμη και μείωση σε όρους όγκου. Ακόμη υψηλότερες είναι οι ανατιμήσεις στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία όπως αυξάνουν τα μερίδια αγοράς καθώς παραμένουν φθηνότερα από τα επώνυμα.

Τα στοιχεία του πρώτου πενταμήνου του 2023 από το οργανωμένο λιανεμπόριο, αν και δεν περιλαμβάνουν τους καλοκαιρινούς μήνες που η ζήτηση για παγωτά, αναψυκτικά και μπύρες εκτινάσσεται, είναι αποκαλυπτικά.

Μεγαλύτερες ανατιμήσεις στα παγωτά

Ακόμη μεγαλύτερες ήταν το πρώτο πεντάμηνο του έτους οι ανατιμήσεις στα παγωτά, με την μέση τιμή ανά μονάδα προϊόντος να εμφανίζεται αυξημένη κατά 13,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Οι μετρήσεις αυτές που προέρχονται από τα σουπερμάρκετ βρίσκονται σε αντιστοιχία με τα στοιχεία όπως ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν μια αύξηση όπως τάξης του 11% στο σύνολο όπως αγοράς παγωτών.

Οι πωλήσεις επώνυμων παγωτών στα σούπερ μάρκετ το πρώτο πεντάμηνο του έτους έφτασαν 14,2 εκατ. ευρώ σημειώνοντας πτώση 1%, καθώς ο όγκος μειώθηκε κατά 13%, βέβαια σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και ο καιρός του συγκεκριμένους μήνες. Και στα παγωτά παρατηρούνται υψηλότερες ανατιμήσεις στην ιδιωτική ετικέτα, σε ποσοστό 16,1% στο πρώτο πεντάμηνο του 2023, με όπως πωλήσεις να καταγράφουν αύξηση 2,5%. Όπως φαίνεται η ιδιωτική ετικέτα στα παγωτά κερδίζει συνεχώς έδαφος, σε αντίθεση με τα αναψυκτικά όπου κυριαρχεί η Coca-Cola.

Αύξηση πωλήσεων, μείωση όγκου για την μπύρα

Αυξημένες κατά 6,4% ήταν το πρώτο εξάμηνο του έτους και οι πωλήσεις μπύρας στο λιανεμπόριο, φτάνοντας τα 162 εκατ. ευρώ γεγονός το οποίο αποδίδεται εξ ολοκλήρου σχεδόν στις ανατιμήσεις καθώς οι όγκοι πωλήσεων έχουν υποχωρήσει κατά 3,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως το συγκεκριμένο προϊόν εμφανίζει πολύ υψηλές πωλήσεις στον κλάδο της εστίασης, με το σύνολο της αγοράς να είναι πολύ δύσκολο να μετρηθεί.

Πηγή: insider.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments