Διεθνή

Ο Πούτιν ζητά υποταγή από τους μισθοφόρους της Βάγκνερ

Ο Πούτιν ζητά υποταγή από τους μισθοφόρους της Βάγκνερ

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, Αρχείου, H συγκεκριμένη απόφαση έρχεται δύο ημέρες αφότου το αεροπλάνο του επικεφαλής της Βάγκνερ, Γιεβγκένι Πριγκόζιν συνεντρίβη λίγο έξω από τη Μόσχα

Όρκος πίστης στο ρωσικό κράτος ζητάει ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν από τους μισθοφόρους της Βάγκνερ και άλλων ρωσικών παραστρατιωτικών ομάδων.

Το διάταγμα ισχύει για όσους συμμετέχουν σε στρατιωτικές δραστηριότητες στην Ουκρανία, βοηθούν τον στρατό και υπηρετούν σε μονάδες άμυνας και υπεγράφη την Παρασκευή με άμεση ισχύ, μεταδίδει το BBC.

H συγκεκριμένη απόφαση έρχεται δύο ημέρες αφότου το αεροπλάνο του επικεφαλής της Βάγκνερ, Γιεβγκένι Πριγκόζιν συνεντρίβη λίγο έξω από τη Μόσχα.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη το Σάββατο, μια ακροδεξιά υπομονάδα της Βάγκνερ, γνωστή ως Rusich, δήλωσε ότι σταματά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Σε μια ανάρτηση στο Telegram, η Rusich κατηγόρησε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ότι απέτυχε να προστατεύσει ένα ιδρυτικό μέλος της ομάδας, τον Γιαν Πετρόφσκι, ο οποίος συνελήφθη στη Φινλανδία για παραβίαση της βίζας και αντιμετωπίζει την έκδοσή του στην Ουκρανία.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το διάταγμα του Πούτιν εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών να επιβεβαιώσει την εξουσία του μετά την ανταρσία της Βάγκνερ τον Ιούνιο.

«Ο Πούτιν θέλει να έχει αυστηρότερο έλεγχο στην Βάγκνερ για να διασφαλίσει ότι δεν θα αντιμετωπίσει άλλη κρίση στο μέλλον» δήλωσε στο BBC η Nάτια Σεσκούρια του Royal United Services Institute, ενα think-tank του Λονδίνου.

Ακέφαλη η Βάγκνερ μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν

Το διάταγμα έρχεται καθώς οι μισθοφόροι της Βάγκνερ βρίσκονται ακέφαλοι, μετά τη συντριβή αεροσκάφους που εικάζεται ότι μετέφερε τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν και άλλους ηγέτες την Τετάρτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 10 επιβαίνοντες.

Περιγράφεται στο διάταγμα ως ένα βήμα για την οικοδόμηση των πνευματικών και ηθικών θεμελίων της άμυνας της Ρωσίας, ο όρκος περιλαμβάνει την υπόσχεση να ακολουθούν αυστηρά τις εντολές των διοικητών.

«Είναι ένα κρυφό μήνυμα προς τις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών να βρουν και να διώξουν τους μαχητές της Βάγκνερ», δήλωσε στο BBC ο Πέτρο Μπουρκόφσκι, επικεφαλής του Ιδρύματος Δημοκρατικών Πρωτοβουλιών, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα την Ουκρανία.

Και είναι ένα σαφές μήνυμα προς τους μαχητές, επίσης, προτείνει. «Είναι ένα μήνυμα προς τους μαχητές της Βάγκνερ: είτε δώστε τον όρκο και κρατήστε τα όπλα σας είτε αφοπλιστείτε. Υπακούτε ή πάτε στη φυλακή».

Λίγες εβδομάδες πριν από την αποτυχημένη εξέγερση του Πριγκόζιν τον Ιούνιο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε διορία στις ομάδες μισθοφόρων μέχρι την 1η Ιουλίου για να υπογράψουν συμβόλαια με τον στρατό.

Ο Πριγκόζιν αρνήθηκε να υπογράψει, επειδή δεν ήθελε η Wagner να λειτουργεί υπό τις εντολές του υπουργείου. Ο Πούτιν υποστήριξε το σύστημα συμβάσεων του υπουργείου, το οποίο ήταν το πρώτο δημόσιο πλήγμα κατά του Πριγκόζιν. Η διαμάχη κλιμακώθηκε, καταλήγοντας στην απόπειρα ανταρσίας το επικεφαλής της Βάγκνερ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments