EDITOR'S PICK

Τουρισμός: Νέα 5άστερα ξενοδοχεία έρχονται στην Ελλάδα

Τουρισμός: Νέα 5άστερα ξενοδοχεία έρχονται στην Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay, Ενώ απείχαν τα προηγούμενα χρόνια από την ελληνική ξενοδοχειακή αγορά

Ενώ απείχαν τα προηγούμενα χρόνια από την ελληνική ξενοδοχειακή αγορά, τελευταία όχι μόνο ήρθαν αλλά ξανά ήρθαν και σχεδιάζουν και επιπλέον επενδύσεις

Ενώ απείχαν τα προηγούμενα χρόνια από την ελληνική ξενοδοχειακή αγορά, τελευταία όχι μόνο ήρθαν αλλά ξανά ήρθαν και σχεδιάζουν και επιπλέον επενδύσεις. Αναφερόμαστε σε κορυφαίες αλυσίδες υπερπολυτελών ξενοδοχείων που έκαναν την εμφάνιση τους τη χώρα μας πολύ πρόσφατα και όχι μόνο «δίπλωσαν» την παρουσία τους αλλά δηλώνουν έτοιμες να την ενδυναμώσουν περαιτέρω.

Οι αλυσίδες ακολουθούν την τάση προς τις αναβαθμισμένες ξενοδοχειακές υπηρεσίες που δρομολογεί ένα τμήμα του κλάδου, καθώς περισσότερα από 10.000 δωμάτια και 130 επιπλέον πεντάστερα ξενοδοχεία προστέθηκαν στη χώρα μας από το 2019 μέχρι και το τέλος του 2022 ενώ άλλα 20.000 δωμάτια και άλλα 130 ξενοδοχεία είναι προστεθεί την περίοδο 2015-2018, σύμφωνα με στοιχεία του Ξενοδοχειακού επιμελητηρίου Ελλάδος.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα τεσσάρων κορυφαίων πολυτελών αλυσίδων που ενώ ήταν απούσες από την ελληνική αγορά, τα τελευταία χρόνια όχι μόνο ήρθαν αλλά ανακοινώνουν και νέα projects.

Τον δρόμο άνοιξε η Four Seasons με την ανάληψη της διαχείρισης του Αστέρα Βουλιαγμένης. Μετά την κίνηση αυτή τώρα  προωθεί ένα κόμη στη Μύκονο στη θέση «Καραπέτης», της κτηματικής περιφέρειας της Κοινότητας Άνω Μεράς, στα νοτιοανατολικά του νησιού, σε έκταση 60,3 στρεμμάτων.

Την επένδυση δρομολογεί η AGC Equity Partners, το επενδυτικό σχήμα που έχει αποκτήσει τον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Πόρτο Χέλι

Ωστόσο δεν φαίνεται να μένει εκεί. Πληροφορίες από το Πόρτο Χέλι αναφέρουν ότι το 5στερο Aks Hinitsa Bay, θα κλείσει με το τέλος της σεζόν και θα ανακατασκευασθεί εκ βάθρων προκειμένου να λειτουργήσει μετά από δυο χρόνια ως Four Seasons. Εφόσον επαληθευθούν οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στους διαδρόμους του ξενοδοχείου θα πρόκειται για το τρίτο Four Seasons στη χώρα μας. 

Μια άλλη ξεχωριστή περίπτωση είναι αυτή της Mandarin Oriental Πολλά χρόνια γινόταν συζητήσεις για το πότε θα έρθει η υπερπολυτελής αυτή αλυσίδα στην Ελλάδα. Τελικά ήρθε με δυο project μέχρις στιγμής τουλάχιστον.

Costa Navarino

Το πρώτο είναι το Mandarin Oriental Costa Navarino στην Πελοπόννησο. Το ξενοδοχείο άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του και ήδη έχει αυξημένες πληρότητες. Το Mandarin Oriental, Costa Navarino διαθέτει 99 σουίτες και βίλες. Επίσης εκτός από το Mandarin Oriental, Costa Navarino θα ανοίξει το καλοκαίρι του 2027 και το Mandarin Oriental Athens στο Ελληνικό μετά την σχετική συμφωνία που υπέγραψαν πρόσφατα μεταξύ του ξενοδοχειακού ομίλου της Lamda Development και της ΤΕΜΕΣ. 

Εντυπωσιακή ήταν και η πρώτη εμφάνιση της Six Senses στη χώρα μας με την ανακοίνωση σε σύντομο χρονικό διάστημa δυο projects.

Αρχικά ανακοίνωσε την συνεργασία της με την Grivalia Hospitality στους Πεταλιούς, και μόλις πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε το δεύτερο Six Senses το Six Senses Porto Heli που πρόκειται να λειτουργήσει από το 2026.

Το Six Senses Porto Heli διαθέτει 60 δωμάτια και σουίτες και επιπλέον, θα κατασκευαστούν 10 πολυτελείς κατοικίες προς πώληση, με πέντε έως οκτώ υπνοδωμάτια. Το συγκρότημα θα αναπτυχθεί σε έκταση 1.600 στρεμμάτων.

Το μοναδικό 6άστερο…

Επίσης και η One&Only είναι παρούσα στη χώρα μας με δυο μονάδες στα «Αστέρια της Γλυφάδας και στην Τζιά με τα One&Only Aesthesis και One&Only Kea Island.

Τα παραπάνω παραδείγματα δείχνουν ότι η χώρα μας έχει μπει για τα καλά στο κάδρο των κορυφαίων αλυσίδων υπερπολυτελούς τουρισμού γεγονός που σημαίνει ότι τα περιθώρια ανάπτυξης του κλάδου είναι πολύ μεγάλα. Παράλληλα με την παρουσία τους οι διεθνείς αλυσίδες αναβαθμίζουν περαιτέρω το προϊόν «Ελλάδα» προς όφελος της οικονομίας, ενώ προσελκύουν και νέες επενδύσεις από άλλους επιχειρηματικούς ξενοδοχειακούς ομίλους. 

Ωστόσο δεν είναι βέβαια μόνο οι τέσσερις αυτές αλυσίδες που «παίζουν» Ελλάδα. Δεκάδες είναι οι νέες επενδύσεις που είτε είναι ακόμη στα χαρτιά είτε έχουν ξεκινήσει ενώ άλλες είναι το στάδιο της ολοκλήρωσης.

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος άναψε το πράσινο φως στους περιβαλλοντικούς όρους για το κατασκευή πεντάστερου ξενοδοχείου δυναμικότητας 449 κλινών με μετατροπή υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων του πρώην Hotel Lakonis στο Γύθειο που ανήκει στον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματίας Στηβ Βολιώτη.

Η Μύκονος και οι άλλοι

Στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στη Νάξο ένα νέο ξενοδοχειακό έργο 5 αστέρων με πισίνες και υπόγειο έλαβε πρόσφατα άδεια από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για να κατασκευαστεί στην Νάξο, στην περιοχή Κάμπου / Πολίχνης στο Σαγκρί, τοποθετώντας στο μικροσκόπιο του τουριστικού ενδιαφέροντος το μεγαλύτερο σε έκταση κυκλαδίτικο νησί. 

Την ίδια χρονική περίοδο, τουριστικό συγκρότημα με ξενοδοχειακό κατάλυμα 5 αστέρων στη Μύκονο έλαβε το «πράσινο φως» από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Πρόκειται για μια ακόμη επένδυση από τον όμιλο Mitsis Hotels, ο οποίος έχει χαράξει πλάνο 250 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου του, το οποίο εκτός των άλλων περιλαμβάνει και το project Afandou στη Ρόδο.

Στην άλλη πλευρά στο Ιόνιο σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε έως τις 28/9 η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για νέα επένδυση στο Μεγανήσι της Λευκάδας, που αφορά την ανέγερση ξενοδοχείου κλασικού τύπου παραθερισμού 5 αστέρων με διακριτικό τίτλο «Αμφιτρίτη» και φορέα επένδυσης την Αμφιτρίτη Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις ΙΚΕ. Το νέο ξενοδοχείο κατατάσσεται στην κατηγορία boutique hotels.

Επιπλέον στο στάδιο της διαβούλευσης ή τελικής έκδοσης βρίσκονται πολλές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που αφορούν ξενοδοχειακές επενδύσεις ξεχωρίζουν δυο επενδύσεις πολυτελούς διαμονής στη θέση Καβρός και στην Κυανή Ακτή στην Κρήτη, ένα  4στερο ξενοδοχείο 180 κλινών στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, στην περιοχή Μπέλλα Βράκα, επίσης 4στερη επένδυση στα Σύβοτα, στην Ηγουμενίτσα, καθώς και ξενοδοχειακή μονάδα στην Κέρκυρα, στη θέση Κατελάνοι.

Και… η Αθήνα

Δρομολογημένη να λειτουργήσει το 2026 είναι ακόμη, η επένδυση της εταιρείας RND Investments στη Χερσόνησο Βαρκό της Δημοτικής Ενότητας Παλαίρου, η οποία προβλέπει τη δημιουργία πολυτελούς θέρετρου με 116 βίλες και 45 τουριστικές κατοικίες.

Αξιοσημείωτες είναι επίσης, οι επενδύσεις πέντε αστέρων που διαπραγματεύεται σε όλη την Ελλάδα το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο HIG Capital, με δραστηριότητα που ήδη εκτείνεται από τη Ρόδο, Κέρκυρα και την Κω μέχρι την Κρήτη, καθώς και οι λουξ επενδύσεις που έχουν ολοκληρωθεί και λειτουργούν τη φετινή σεζόν σε Χαλκιδική και Κρήτη από την ξενοδοχειακή αλυσίδα Zeus International.

Ακόμη στην Αθήνα, τέλος τα «καλύτερα έρχονται» καθώς τρέχουν μια σειρά διαγωνισμών για την μίσθωση και αξιοποίηση ακινήτων ως ξενοδοχεία με κορυφαία την περίπτωση του ιστορικού κτιρίου του ιδρύματος Μποδοσάκη επί της λεωφόρου Αμαλίας, απέναντι από τον Εθνικό Κήπο, όπου έχουν υποβάλλει μη δεσμευτικές προσφορές πολλοί ενδιαφερόμενοι.

Πηγή: ot.gr//Λάμπρος Καραγεώργος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments