Διεθνή

Οι 8 πιο φονικές πυρκαγιές του 21ου αιώνα – Οι Δύο στην Ελλάδα

Οι 8 πιο φονικές πυρκαγιές του 21ου αιώνα – Οι Δύο στην Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ - ΜΑΤΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ (EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Η «μαύρη λίστα» του πύρινου ολέθρου σε Μεσόγειο, ΗΠΑ και Αυστραλία

Μία λίστα με τις πιο θανατηφόρες πυρκαγιές του 21ου αιώνα, σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιούργησε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή την πολύνεκρη φωτιά στη Χαβάη από την οποίαν έχασαν τη ζωή τους πάνω από 100 άνθρωποι.

Στη «μαύρη» λίστα περιλαμβάνονται οι πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόννησο και του 2018, στο Μάτι.

Αυστραλία 2009 Στις 7 Φεβρουαρίου 2009, ημέρα που έμεινε γνωστή ως το «μαύρο Σάββατο», 173 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χειρότερη πυρκαγιά της Αυστραλίας.

Ολόκληρες πόλεις και περισσότερα από 2.000 σπίτια καταστράφηκαν.

Ελλάδα 2007 και 2018 Στη πλέον θανατηφόρα πυρκαγιά στην Ελλάδα, 103 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν πυρκαγιά σάρωσε σπίτια και οχήματα στον οικισμό Μάτι, τον Ιούλιο του 2018.

Τα περισσότερα από τα θύματα παγιδεύτηκαν από τις φλόγες λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης που προκλήθηκε ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν. Άλλοι πνίγηκαν ενώ προσπαθούσαν να ξεφύγουν δια θαλάσσης.

Το 2007, μια πυρινη κόλαση 12 ημερών που ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου σκότωσε τουλάχιστον 67 ανθρώπους και κατέστρεψε 800 σπίτια στην Πελοπόννησο. Οι φλόγες τύλιξαν τους περισσότερους ελαιώνες της περιοχής. Σοβαρά επηρεάστηκε και το νησί της Εύβοιας. Συνολικά 77 άνθρωποι πέθαναν εκείνο το καλοκαίρι λόγω των πυρκαγιών.

Αρχείου από την πυρκαγιά στην Χαβάη

Αλγερία 2021 και 2022 Περισσότεροι από 90 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 33 στρατιώτες, σκοτώθηκαν σε δεκάδες πυρκαγιές στην Αλγερία τον Αύγουστο του 2021. Η κυβέρνηση απέδωσε τις πυρκαγιές σε έργο εμπρηστών, καθώς και στις συνθήκες καύσωνα που επικρατούσαν. Ωστόσο οι ειδικοί κατηγόρησαν τις αρχές ότι δεν προετοιμάστηκαν για την ετήσια περίοδο των πυρκαγιών.

Τον Αύγουστο του 2022, τεράστιες πυρκαγιές που διήρκησαν αρκετές ημέρες σκότωσαν 37 ανθρπους στη βορειοανατολική επαρχία Ελ Ταρφ, κοντά στα σύνορα με την Τυνησία. Περισσότερα από 10.000 εκτάρια κάηκαν στο Εθνικό Πάρκο El Kala, ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO διάσημο για τα πλούσια θαλάσσια, λιμναία και δασικά οικοσυστήματα του.

ΗΠΑ 2018 Στις 8 Νοεμβρίου 2018, τα ξημερώματα, η πιο θανατηφόρα σύγχρονη πυρκαγιά της Καλιφόρνια ξέσπασε στην πόλη Paradise, περίπου 240 χιλιόμετρα βόρεια του Σαν Φρανσίσκο, σκοτώνοντας 85 ανθρώπους. Η πυρκαγιά μαινόταν για περισσότερες από δύο εβδομάδες. Γνωστή ως Camp Fire, έκαψε περισσότερα από 62.000 εκτάρια γης και έκανε στάχτη περισσότερα από 18.800 κτίρια.

Από την έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι η φωτιά προκλήθηκε από τα καλώδια ηλεκτρισμού υψηλής τάσης.

Πορτογαλία 2017 Οι πιο θανατηφόρες πυρκαγιές στην ιστορία της Πορτογαλίας ξέσπασαν στην κεντρική περιοχή Leiria κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα τον Ιούνιο του 2017 και έκαιγαν λόφους καλυμμένους με πεύκα και ευκάλυπτους για πέντε ημέρες.

Τουλάχιστον 63 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι περισσότεροι ενώ βρίσκονταν στα αυτοκίνητά τους προσπαθώντας να διαφύγουν.

Τον Οκτώβριο, μια νέα σειρά φονικών πυρκαγιών ξέσπασε στη βόρεια Πορτογαλία, σκοτώνοντας άλλους 45 ανθρώπους καθώς και τέσσερις στη γειτονική Ισπανία. Αυτές οι πυρκαγιές αποδόθηκαν κυρίως σε εμπρηστές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments