Αθλητισμός

Παναθηναϊκός: Ο στόχος, η πίκρα, τα σκληρά μαθήματα και το μεγαλύτερο κέρδος

Παναθηναϊκός: Ο στόχος, η πίκρα, τα σκληρά μαθήματα και το μεγαλύτερο κέρδος

Πηγή Φωτογραφίας: [363170] CHAMPIONS LEAGUE 2023-2024 / PLAY OFF / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ (ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)

Ο Νίκος Αθανασίου κάνει τον απολογισμό της εξαιρετικής παρουσίας του Παναθηναϊκού στα προκριματικά του Champions League.

To ταξίδι του Παναθηναϊκού στα προκριματικά του Champions League ξεκίνησε στις 25 Ιουλίου στο Κόζιτσε και ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης στο κατάμεστο ΟΑΚΑ. Σε αυτό τον ένα μήνα το Τριφύλλι:

  • Πέτυχε εξαρχής τον μεγάλο στόχο της σεζόν, δηλαδή να επιστρέψει σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης, για πρώτη φορά μετά το 2016. Μετά τον αποκλεισμό της Ντνίπρο η παρουσία του στο Europa League ”κλείδωσε” και νέες πίστες φάνηκαν στον ορίζοντα.
  • Κατάφερε να πετάξει εκτός την Μαρσέιγ με μία επική πρόκριση στο Βελοντρόμ, οι βάσεις για την οποία μπήκαν με το 1-0 της Λεωφόρου, έπειτα από μία ολοκληρωτική εμφάνιση κόντρα στην γαλλική ομάδα, της οποίας το μπάτζετ είναι πολλαπλάσιο από αυτό του Τριφυλλιού.
  • Έβαλε στα ταμεία του πέντε εκατομμύρια ευρώ από την πρόκριση στα play-offs του Champions League, φτιάχνοντας ακόμη καλύτερα το οικονομικό του παρόν και μέλλον.
  • Έφτασε μια νίκη μακριά από την επιστροφή στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, ήταν καλύτερος στο μεγαλύτερο διάστημα και των δύο αγώνων με την Μπράγκα αλλά οι Πορτογάλοι ήταν πιο κυνικοί και πήραν εκείνοι το εισιτήριο για τα αστέρια, τιμωρώντας ακριβά τα ατομικά λάθη των παικτών του Γιοβάνοβιτς.

Μα πάνω από όλα, ξαναμπαίνοντας στον ευρωπαϊκό χάρτη, ξανασυστήθηκε στον εαυτό του, στο νεανικό κοινό του, η κατάμεστη Καλογρέζα χθες το βράδυ, το σεντόνι, υπενθύμισαν στους παλιούς το μέγεθος αυτού του συλλόγου και έμαθαν στους μικρότερους ποια ομάδα υποστηρίζουν.

Όχι από το Youtube αλλά μέσα από την κανονική ζωή. Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο κέρδος για τον σύλλογο μέσα από αυτή την διαδικασία. Η επιστροφή του Panathinaikos και ας συνοδεύτηκε το γεμάτο ΟΑΚΑ από έναν αποκλεισμό που αφήνει πίκρα.

Ναι, πίκρα. Είναι μεγάλη η χαμένη ευκαιρία του Παναθηναϊκού να επιστρέψει στο Champions League. Αν η Μπράγκα είχε την εικόνα της Μαρσέιγ στο Βελοντρόμ και στα δύο παιχνίδια, το καπέλο θα έβγαινε εύκολα και θα έλεγες ”ήταν πολύ καλύτεροι, δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το επίπεδο”. Δεν έγινε έτσι, όμως. Αν δούμε προσεκτικά και τα δύο ματς, το Τριφύλλι έχασε την πρόκριση στις λεπτομέρειες των λεπτομερειών, πληρώνοντας τρία πράγματα:

  • Την βιασύνη, την προχειρότητα, τις κακές αποφάσεις στο επιθετικό τρίτο σε φάσεις που αρκούσε μια επαφή για να γίνει μεγάλη ευκαιρία. Την έλλειψη καθαρού μυαλού εκεί που η μπάλα ”καίει”.
  • Την αδυναμία να στείλει την μπάλα στο πλεκτό σε αντίθεση με την Μπράγκα που αξιοποίησε στον μεγαλύτερο βαθμό τις φάσεις που έφτιαξε, βρήκε καλύτερες, πιο ποιοτικές εκτελέσεις. Η τεράστια χαμένη ευκαιρία του Σπόραρ, το χαμένο τετ α τετ του Παλάσιος στη Πορτογαλία, η ευκαιρία του Βαγιαννίδη στο ΟΑΚΑ, το… τσαφ του Μαντσίνι προ κενής εστίας, το κακό τελείωμα του Ιωαννίδη μετά την απίθανη επέλαση από τον άξονα, οι μεγάλες χαμένες ευκαιρίες του Τζούρισιτς και του Σένκεφελντ μετά το 1-0 για να ξαναμπεί στο κόλπο της πρόκρισης μετά το γκολ του Μπρούμα.
  • Τα ατομικά λάθη των δύο κεντρικών του αμυντικών, όντας κάτοχοι της μπάλας, στο κομμάτι δηλαδή όπου και οι δύο έχουν ως δυνατό σημείο. Πούλημα του Γεντβάι έξω από την περιοχή, 2-0 η Μπράγκα. Τραγική απομάκρυνση του Μάγκνουσον χωρίς καμία πίεση στη μεσαία γραμμή, 0-1 η Μπράγκα. Σε ένα ζευγάρι αγώνων που ο 39χρονος, Φόντε και ο θηριώδης, Νιακατέ, προτιμούσαν να διώχνουν εκτός γηπέδου από το να ρισκάρουν το παραμικρό.

Η πίκρα και η στεναχώρια είναι λογικό να είναι μεγάλη, πόσω μάλλον όταν φτάνεις τόσο κοντά, όταν ξέρεις πως πάνω από όλα αδίκησες τον εαυτό σου. Αυτό είναι, όμως, το ποδόσφαιρο, αυτή είναι η φύση του και δεν μπορείς να την αλλάξεις.

Ο τρόπος που αποκλείστηκε όσο οδυνηρός και αν είναι, αποτελεί το καλύτερο μάθημα για την συνέχεια του ευρωπαϊκού ταξιδιού. Γιατί ο Παναθηναϊκός δεν μπήκε στο Europa League απλά για την συμμετοχή, όπως δεν μπήκε απλά για την συμμετοχή στα προκριματικά του Champions League.

Στόχος είναι να πρωταγωνιστήσει, να παλέψει για την πρόκριση στην επόμενη φάση, να βάλει νέα παράσημα στην στολή του. Για να το καταφέρει αυτό, θα πρέπει να διδαχθεί από όσα δεν έκανε καλά στα δύο παιχνίδια με τους Πορτογάλους.

Πηγή: gazzetta.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments