EDITOR'S PICK

Οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι με τις περισσότερες κατοικίες

Οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι με τις περισσότερες κατοικίες

Πηγή Φωτογραφίας: Oprah Winfrey’s Estate in Montecito/ idesignarch.com/ FORBES.COM

Bezos και Griffin ανήκουν σε μια ελίτ Αμερικανών δισεκατομμυριούχων που αγοράζουν ακίνητα σε όλη τη χώρα -και τον κόσμο-, πιάνοντας διψήφιο αριθμό ιδιοκτησιών.

Ο πρόεδρος της Amazon, Jeff Bezos, αγόρασε το ένατο σπίτι του αυτό το καλοκαίρι στο Indian Creek: ένα “χλιδάτο” νησί στο Μαϊάμι, με το προσωνύμιο “καταφύγιο των δισεκατομμυριούχων”, καθώς σημαντικός αριθμός μεγιστάνων είναι ιδιοκτήτες κατοικιών σε αυτό το κομμάτι γης. Ο Bezos έχει γείτονές του τον επενδυτή Carl Icahn, τον έμπορο αυτοκινήτων Norman Braman και τους Jared και Ivanka Trump. Η έπαυλη του Bezos -με τρία υπνοδωμάτια- έχει εμβαδό 850 τ. μ. και σύμφωνα με πληροφορίες την αγόρασε έναντι 68 εκατ. δολαρίων. Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του Bezos περιλαμβάνει κατοικίες από την Ουάσινγκτον μέχρι το Μανχάταν και το νησί Μάουι στη Χαβάη.

Ο Bezos είναι ο τελευταίος δισεκατομμυριούχος που αγόρασε ακίνητο στο Μαϊάμι, αλλά ο διαχειριστής fund Ken Griffin κατέχει το ρεκόρ αγοράς στην πόλη, καταβάλλοντας 107 εκατ. δολάρια για μια έπαυλη με δύο κτίρια σε έκταση 4 στρεμμάτων στην προκυμαία Biscayne, τον Σεπτέμβριο του 2022. Ο ίδιος ήταν ιδιοκτήτης και άλλων ακινήτων στο Μαϊάμι, καθώς και κατοικιών στο Λονδίνο, κάτοχος του ακριβότερου ρετιρέ στη Νέα Υόρκη και ακινήτων αξίας 450 εκατ. δολαρίων στο Παλμ Μπιτς. Συνολικά ο Γκρίφιν, ο οποίος μετακόμισε από το Σικάγο στη Φλόριντα το 2022, έχει ξοδέψει σχεδόν 2 δισ. δολάρια για την αγορά 13 σπιτιών.

Bezos και Griffin ανήκουν σε μια ελίτ Αμερικανών δισεκατομμυριούχων που αγοράζουν ακίνητα σε όλη τη χώρα -και τον κόσμο-, πιάνοντας διψήφιο αριθμό ιδιοκτησιών. Ωστόσο, κανείς από τους δύο δεν είναι ο μεγιστάνας με τις περισσότερες ιδιόκτητες κατοικίες.Τον τίτλο αυτόν φαίνεται πως τον κερδίζει ο συνιδρυτής της Oracle, Larry Ellison, ο οποίος έχει στην κατοχή του… δύο ντουζίνες σπίτια: ανάμεσά τους, τρία στο Νιούπορτ του Ρόουντ Άιλαντ, τέσσερα στο Γούντσαϊντ της Καλιφόρνια και έξι στο Μαλιμπού (όπου έχει επίσης εστιατόριο και σπα). Σε αυτήν τη λίστα ακινήτων δεν περιλαμβάνεται ένα από τα κύρια νησιά της Χαβάης, το οποίο αγόρασε σχεδόν ολόκληρο, έναντι 300 εκατ. δολαρίων.

Το Forbes εντόπισε τουλάχιστον πέντε δισεκατομμυριούχους με περισσότερα από 10 σπίτια και πολλούς άλλους που κατέχουν μονοψήφιο αριθμό σπιτιών αλλά πάνω από πέντε. Γιατί κάποιος να θέλει τόσες πολλές κατοικίες; “Η ιδιοκτησία είναι ένας δείκτης του status”, σημειώνει ο Ranjeet Guptara, αντιπρόεδρος στο τμήμα διαχείρισης πλούτου της UBS. Όπως προσθέτει ο John Ennis, CEO του μεσιτικού γραφείου Chestertons, με έδρα το Λονδίνο: “Ζουν σε έναν κόσμο των “θέλω” και όχι των “χρειάζομαι”. Μπορούν να πληρώσουν και να έχουν ό,τι θέλουν”.

Ο μεσίτης Shen Schulz από το Μαλιμπού αποκαλεί αυτούς τους δισεκατομμυριούχους “αγοραστές-κυνηγούς”, που έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν δίχως φραγμό ό,τι θέλουν. Η διαφορά μετά την πανδημία είναι οι κατηγορίες των ακινήτων που αναζητούν. Σε βουνά, ποτάμια, δάση, λίμνες, παραλίες, με θέα στον ωκεανό: αυτές είναι πλέον οι βασικές ανέσεις που αποζητούν οι δισεκατομμυριούχοι αγοράζοντας σπίτια σε τιμές-ρεκόρ σε μέρη όπως το Μαλιμπού, η Χαβάη, το Άσπεν, η Σάντα Μπάρμπαρα, τα Χάμπτονς και η λίμνη Τάχο. Επιπλέον, οι δισεκατομμυριούχοι μαζεύουν σπίτια για τις οικογένειες και τη συνοδεία τους, συμπεριλαμβανομένων πιλότων, σεφ, προσωπικών εκπαιδευτών και νταντάδων. Και αγοράζουν και το ακίνητο του γείτονα για να κάνουν τις ιδιοκτησίες τους πιο ιδιωτικές και ασφαλείς και να δώσουν χώρο στους εαυτούς τους για περισσότερη ψυχαγωγία.

Τον Ιούλιο, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης των Phoenix Suns, Mat Ishbia, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να γκρεμίσει το σπίτι του στο προάστιο Μπλούμφιλντ Χιλς του Ντιτρόιτ -και τέσσερα γειτονικά σπίτια που είχε αγοράσει- για να χτίσει ένα ψυχαγωγικό κτιριακό συγκρότημα. Εγκατέλειψε τα αρχικά του σχέδια για δημιουργίας μιας πίστα καρτ, ωστόσο ο Ishbia φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα πάρκο με τραμπολίνο, ένα “μαγεμένο” δάσος, τοίχους για αναρρίχηση και ένα ποτάμι για ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Ο αδελφός του -επίσης δισεκατομμυριούχος- Justin Ishbia, δημιουργεί κάτι αντίστοιχο στο προάστιο Γουϊνέτκα του Σικάγο, ενώνοντας τέσσερα σπίτια που γειτνιάζουν σε μια τεράστια έπαυλη, στη λίμνη Μίσιγκαν.

Ο δισεκατομμυριούχος Jeff Greene, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης επτά σπιτιών (οι δύο για τα αδέλφια του), εξηγεί: “Όσοι έχουν περιορισμένους πόρους μπορεί να αγοράσουν ένα καινούργιο φόρεμα ή ένα καινούργιο αυτοκίνητο, αλλά οι πλούσιοι έχουν την πολυτέλεια να αγοράσουν ακίνητα”. Όπως τονίζει ο ίδιος στο Forbes, είναι “μια καλή επένδυση και κάτι που οι άνθρωποι μπορούν και να χρησιμοποιήσουν και να απολαύσουν”.

Δεδομένης της τάσης για αγορά και συνένωση πολλών ακινήτων, καθώς και το ότι πολλοί δισεκατομμυριούχοι κατέχουν ακίνητα μέσω εταιρειών περιορισμένης ευθύνης και καταπιστεύματα, είναι δύσκολο να πει κανείς πόσα ακριβώς σπίτια έχει ένας μεγιστάνας. Για παράδειγμα, το Forbes αποκάλυψε έξι διαφορετικές LLC που φαίνεται να ανήκουν στην Oprah Winfrey, μέσω των οποίων κατέχει περίπου 2.000 στρέμματα και απροσδιόριστο αριθμό σπιτιών στη Χαβάη. Ο Jeff Bezos αγόρασε τέσσερα διαμερίσματα σε ένα κτίριο του Μανχάταν και πέντε σε ένα άλλο – τα υπολογίσαμε ως δύο κατοικίες αφού πληροφορηθήκαμε ότι κάποιες από αυτές τις οικίες έχουν ενοποιηθεί. Παρόμοια περίπτωση ο Mark Zuckerberg: είναι ιδιοκτήτης ενός συγκροτήματος πέντε ακινήτων στο Πάλο Άλτο, 30 αγροτεμάχια στη Χαβάη -συμπεριλαμβανομένου μέρους μιας πρώην φυτείας ζάχαρης- που έχουν μετατραπεί σε ένα ενιαίο κτήμα 1.500 στρεμμάτων και δύο σπίτια δίπλα-δίπλα στη λίμνη Tahoe. Ανάλογα με τον τρόπο που τα μετράει κανείς, ο Zuck έχει από τρεις έως εννέα κατοικίες.

Ας δούμε τους πιο επιφανείς μεγιστάνες των ΗΠΑ με τα περισσότερα σπίτια:

1. Larry Ellison Αριθμός κατοικιών: 24 | Καθαρή αξία: 144,9 δισ. δολάρια

2. Ken Griffin Αριθμός κατοικιών: 13 | Καθαρή αξία: 33,2 δισ. δολάρια

View this post on Instagram

A post shared by The Real Deal (@therealdeal)

3. Eric Schmidt Αριθμός κατοικιών: 13 | Κύρια κατοικία: Άθερτον, Καλιφόρνια | Καθαρή αξία: 21,1 δισ. δολάρια

4. Ron Burkle Αριθμός κατοικιών: 11 | Καθαρή αξία: 3 δισ. δολάρια

View this post on Instagram

A post shared by The Real Deal (@therealdeal)

5. Oprah Winfrey Αριθμός κατοικιών: Τουλάχιστον 10 | Κύρια κατοικία: Μοντεσίτο, Καλιφόρνια | Καθαρή αξία: 2,5 δισ. δολάρια

View this post on Instagram

A post shared by Oprah (@oprah)

6. Mike Bloomberg Αριθμός κατοικιών: 10 | Καθαρή αξία: 96,3 δισ. δολάρια

View this post on Instagram

A post shared by Shweta Mahajan (@03231994)

7. Jeff Bezos Αριθμός κατοικιών: 9 | Καθαρή αξία: 155,9 δισ. δολάρια

View this post on Instagram

A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos)

8. Stan Kroenke & Ann Walton Kroenke Αριθμός κατοικιών: 9 | Καθαρή αξία: 12,9 δισ. δολάρια & 9,2 δισ. δολάρια

9. Russ Weiner Αριθμός κατοικιών: 8 | Καθαρή αξία: 4,6 δισ. δολάρια

10. Dagmar Dolby Αριθμός κατοικιών: 8 | Καθαρή αξία: 5,2 δισ. δολάρια

11. Robert Kraft Αριθμός κατοικιών: 7 | Κύρια κατοικία: Μπρούκλαϊν, Μασαχουσέτη | Καθαρή αξία: 10,6 δισ. δολάρια

12. Jeff Greene Αριθμός κατοικιών: 7 | Κύρια κατοικία: Παλμ Μπιτς, Φλόριντα | Καθαρή αξία: 7,5 δισ. δολάρια

13. Gerald Ford Αριθμός κατοικιών: 7 | Κύρια κατοικία: Ντάλας, Τέξας | Καθαρή περιουσία: 2,4 δισ. δολάρια

14. Josh Harris Αριθμός κατοικιών: 6 | Καθαρή αξία: 6,7 δισ. δολάρια

15. Peter Thiel Αριθμός κατοικιών: 6 | Κύρια κατοικία: Λος Άντζελες, Καλιφόρνια | Καθαρή αξία: 4,8 δισ. δολάρια

16. Nancy Walton Laurie Αριθμός κατοικιών: 6 | Καθαρή αξία: 8,9 δισ. δολάρια

View this post on Instagram

A post shared by JB Lamadrid (@newslink7com)

17. Charles Zegar Αριθμός κατοικιών: 6 | Καθαρή αξία: 3,5 δισ. δολάρια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments